MÜSİAD'ın 8 maddelik tedbir planı

MÜSİAD Başkanı Vardan, krizin 2009 boyunca uygulanacak tedbirlerle aşılabileceğini söyledi.

İSKENDERUN-İskenderun’da Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı’nın da katılımıyla gerçekleştirilen MÜSİAD Hatay Genel İdare Kurulu (GİK) Toplantısı’nın Gala Programında konuşan MÜSİAD Genel Başkan Ömer Cihad Vardan, 2009 yılının özel bir yıl olarak ilan edilmesini isteyerek krizin 2009 yılı tamamı boyunca uygulanacak tedbirlerle aşılabileceğini söyledi.

MÜSİAD Genel Başkan Ömer Cihad Vardan, global kriz dolayısıyla hükümetin bir çok tedbir aldığını ama bu tedbirlerin bir kısmın bürokratik engellerden dolayı tam etkisini gösteremediğini söyledi. Vardan, özellikle güven artırıcı tedbirlerin yanı sıra talep oluşturarak iç pazarın canlı kalmasını sağlayacak kısa vadeli şok tedbirlere hala ihtiyacımız olduğunu söyledi.

Bu sıkıntıların direk olarak ülkemizin idarecilerinin hatalarından kaynaklanmadığını belirten Vardan, “bu dış kaynaklı kriz ülkemizi de etkisi altına almıştır. Bununla beraber Eylül ayından bu yana kriz haberlerinin devamlı pompalanıyor olması ve bankalar ile piyasaların anında buna tepki vermesi halkta bir güvensizlik ortamı oluşmasına neden oldu. Türkiye’nin kapasitesi, iç dinamikleri ve harcama kapasitesi ekonomimizi canlı tutmaya yeter büyüklüktedir.” dedi.

Bütün dünyanın kriz ortamında yoğunlaştığı temel bir takım tedbir alanlarına Türkiye’nin daha fazla odaklanması gerektiğini ifade eden Vardan, “Finansman kanalları elden geldiğince açık tutulmalı, ekonomideki küçülmeyi asgari düzeyde tutabilmek için alternatif ihracat kanalları açılmalı, iç dinamikler daha fazla devreye sokulmalı, büyümede de kamu harcamaları kısılmamalı” diye konuştu.

2009’A ÖZEL ALINMASI İSTENEN TEDBİRLER

Vardan, güvenin yeniden tesis edilmesine kadar insanların işlerinde kalacakları hissinin uyandırılması gerektiğini belirterek bunun da bir seferlik yardımlarla değil, yıl boyunca uygulanacak tedbirlerle gerçekleştirilebileceğini söyledi.

Vardan 2009 yılının özel bir yıl olmasını istediklerini belirterek halkında bunu bilerek yatırımlarına ve harcamalarına devam etmelerinin önemli olduğunu söyledi.

Vardan, 2009 yılına ait önerilerini şöyle sıraladı:

1. Kanunen 2009 yılında ödenmesi gereken stopaj dahil olmak üzere tüm peşin vergilerin ertelenerek, eskiden olduğu gibi tamamen bir sonraki yıl içinde yani 2010 yılında ödenmesinin sağlanması,

2. 2009 yılında yapılacak her türlü arsa, bina, makine ve teçhizat yatırımlarında KDV oranının %1’e indirilmesi,

3. Buna bağlı olarak yine 2009 yılında leasing metoduyla yapılacak her türlü alımlar için KDV’nin eskiden olduğu gibi %1 olarak uygulanması,

4. Yine sadece 2009 yılına yönelik olarak istihdam üzerindeki SSK prim vb. yüklerin mevcut durumundan %50 oranında indirilmesi veya pratik anlamda KDV oranına indirilmesi,

5. 2009 yılının tamamı veya bir bölümü için bazı sektörlerde ÖTV ve KDV oranlarının gözden geçirilerek makul seviyede indirilmek suretiyle sektörlerde en azından üretimlerin devam ettirilmesinin önünün açılması,

6. Kamu yatırımlarının devam ettirilmesi, buna ilaveten, planlaması yapılmış, projeleri tamamlanmış ve bütçesi ayrılmış özel yatırımlarının da durmadan devam ettirilmesinin sağlanması,

7. Kamunun aldığı her türlü mal ve hizmet karşılıklarını behemehâl ödemesi, bu şekilde piyasaya acil nakit akışı sağlanması, kamunun borçlarını ödeyemediği durumlarda ise alacaklılarının bunları kamu bankalarına temlik ederek herhangi bir başka teminat göstermeksizin kredi kullanma imkânlarının sağlanması,

8. TCMB’nın faiz indirim kararlarının reel sektöre finansman kaynaklarına da yansıtılmasının sağlanması,

HAYATİ YAZICI: BANKALAR REEL SEKTÖRÜ DESTEKLESİN

Devlet Bakanı ve Başbakan yardımcısı Hayati Yazıcı, birçok devletin aksine bankalarımızın krizde sağlam olduğunu ifade ederek “Bankalar bunu reel sektöre yansıtmak zorunda. MB’nin faiz indirimini dikkate alarak reel sektörü desteklemeli. Reel sektör bankaların bir numaralı müşterisidir. İşler iyiyken müşteri peşinde koşan bankalar işler kötüleşince reel sektörü yüzüstü bırakması doğru değil” dedi.

Küresel ekonomik krizin hükümetin gündeminde yer almadığı ifadelerine karşı çıkan Bakan Hayati Yazıcı “Hükümetin ajandasının başköşesindedir. Hükümetin paketi yok mu? Ne zaman açıklayacak? İfadeleri yersizdir” diyerek hükümetin krize karşı aldığı önlemleri söyledi.

MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan’ın önerilerini dikkatle dinlediğini ifade eden Bakan Yazıcı, “Başım gözüm üstüne ancak bir taraftan vergileri indirip, diğer taraftan yatırımları arttırmayı nasıl yapacağız. Biz bu işi dengede tutmaya çalışıyoruz” dedi.

Bankların 2008 yılında toplamda 13,3 milyar TL kar ettiğini ifade eden Vardan, bu memnuniyet verici durumun piyasaya yansımasını beklediklerini ifade etti.


Ekonomi Haberleri