Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği, MÜSİAD USA’in birlik ve beraberlik iftarları serisinin dördüncüsü dün akşam New York’da gerçekleştirildi. İş dünyasından ve sivil toplum örgütlerinden yüzü aşkın davetlinin hazır bulunduğu ve New York Başkonsolosu Levent Bilgen’in de onur konuğu olarak katıldığı iftar programı Manhattan’daki Turkish Kitchen Restaurantta yapıldı.
Ev sahipliğini Müsiad USA Başkanı Murat Güzel ve Başkan Yardımcısı Mustafa Tuncer’in yaptığı iftar programının açılış konuşmasını Müsiad Executive Director’u İbrahim Uyar yaptı. Davetlilere katılımlarından dolayı teşekkürlerini bildiren Uyar, Müsiad USA olarak ABD ve Türkiye arasındaki ticari ilişkileri arttırmaya dönük adımlar atmak istediklerini söyledi. Ticari ilişkileri arttırmanın yolunun birlik olmaktan geçtiğine değinen Uyar “Bizler Amerika’da azınlığız, o yüzden organize olmalıyız, organize olursak sesimiz daha gür çıkar” dedi. Daha sonra söz alan Müsiad USA Başkan Yardımcısı Mustafa Tuncer ise yaptığı konuşmada Küçük ve Orta Boy Islatmeler’in (KOBİ) önemine vurgu yaparak, dünyada en büyük on ekonominin aynı zamanda KOBİ’leri de en güçlü olan ülkeler olmasına dikkat çekti. Gerek istihdam gerek se üretim kapasitesi açısından KOBİ’leri bir lokomotife benzeten Tuncer, özellikle ABD’de KOBİ’lerin firma kültürü oluşturarak nesilden nesile devam etmelerine dikkatleri çekti. Bu çerçevede ABD’deki Türk toplumunun sayı itibarı ile olmasa da geliştirecekleri KOBİ’lerle yaşadıkları ülkenin geleceğine yön verebilecek güce ulaşabileceklerine vurgu yapan Tuncer “ABD’de yaşayan müteşebbis Anadolu insanı bu gurbet diyarında kendinden sonra gelecek nesillere daha güçlü firmalar bırakabilmeli ve bunun için firma kültürü oluşturmayı önemsemelidir” dedi. Bunun ancak bir zihin değişimi ile olabileceğini vurgulayan Tuncer, yeniden güçlü ve büyük Türkiye ideali olan 2023 hedefine yurt dışında yaşayan Türkler olarak bu şekilde hizmet edebileceklerini vurguladı. Güçlü bir Türkiye’nin hem bölgesi hem de dünya için barış ve refahın teminatı olacağını ifade eden Tuncer sözlerini “Geçmiş tecrübeyle sabittir ki Güçlü millet olarak bizler çevremizde barışın, refahın ve istikrarın temsilcisi olduk. 600 yıllık bir tecrübe bunu tüm dünyaya göstermiştir. Yeryüzü enerji kaynaklarının paylaşılması için gözlerimizin önünde gerçekleştirilen insanlık dışı savaşlar, tüm dünyanın yeniden güçlü ve büyük Türkiye’nin hasretini çektiğinin işaretidir” şeklinde tamamladı.
Daha sonra kürsüye gelen Türkiye’nin New York Başkonsolosu Levent Bilgen de; birlik ve beraberliğin önemini vurguladıktan sonra dikkatleri 2015’te tekrar gündeme getirilmeye çalışılan sözde Ermeni katliamlarına çekti. ABD’de yaşayan Türk toplumunun bu hususta yaşadıkları bölgelerdeki Amerikalı siyasilere gerçekleri anlatma konusunda çaba sarfetmeleri gerektiğinin altını çizen Bilgen, konsolosluk olarak bu konuda Türk toplumuna tüm bilgi ve tecrübeleriyle yardımcı olucaklarını söyledi.
Tasavvuf musikisinin canlı olarak icra edildiği gecede iftar yemeklerinin yenmesinden sonra kısa bir konuşma da Müsiad USA başkanı Murat Güzel tarafından gerçekleştirildi. Müsiad’ın Anadolu insanının dengeli özelliğini yansıttığını ifade eden Güzel “7 bini aşkın üyesiyle Müsiad ve Müsiad USA Türk ekonomisinin ve bu ekonominin dünyadaki yansımalarının bir temsilcisidir” dedi.
Gecede görev süresi dolmak üzere olan Başkonsolos Levent Bilgen’e ABD’deki Türk toplumunu birleştirici çalışmalarından ötürü teşekkür eden Müsiad USA, Bilgen’e şükranlarını bir plaketle sundu. İş adamı Levent Demirgil tarafından konsolos beye takdim edilen plaketten sonra Müsiad USA üyeleriyle hatıra fotoğrafı çektirildi.