Mühendisler, gelişmekte olan ülkelere su ihtiyacını karşımak için yeni bir proje geliştirdi. WarkaWater adı verilen ve turuncu polyester ile birbirine geçirilen örgülü bambu kafeslerinden oluşan kuleler, en yeni sürdürülebilir su kaynaklarından biri olabilir.
Aljazeera'nın haberine göre Architecture and Vision firmasından Arturo Vittori ve ekibi tarafından tasarlanan WarkaWater, yağmur, sis ve çiğden su elde edebiliyor. Havadaki nemi toplayan hava bacaları gibi işleyen bambu kuleler, nemi tutarak bir musluğa bağlı olan hijyen tankına aktarıyor.
Kickstarter'da başlatılan bağış kampanyasıyla protipten gerçeğe dönüştürülen WarkaWater, günde 13 ila 26.4 galon (50-90 litre) su elde edilmesini sağlıyor. Elde edilen miktar kişi başına kullanım için çok yüksek olmasa da, su sıkıtısı çeken 60 milyonluk Etiyopya'da sürdürülebilir bir kaynak elde edilmiş olacak.
Yaklaşık 1000 dolara mal olan her bir bambu kulesi, 9 metre uzunluğunda ve 4 metre genişliğinde. Prototipine göre genişletilen ve su kapasitesi artırılan kulelerin, bir sonraki aşamada çiğli havalarda daha etkin olmasını sağlayacak materyalle üretilmesi planlanıyor.
Yüzey sıcaklığının havadan daha düşük oluşmasıyla ortaya çıkan çiğ, gece ve gün ağarırken ortaya çıkıyor.
Vittori ve ekibi, bu saatlerdeki ısı değişimi en etkin kullanarak su elde edecek materyali geliştirmek istiyor.