Muhalefetten tam destek

Uçak krizende muhalefetten hükümete tam destek geldi. Muhalefet liderlerinden, "Tek vücut olalım" mesajı geldi.

Türk jetinin düşürülmesi ile ilgiliuluslararası diplomasi trafiği sürerken, Başbakan Erdoğan da dün Meclis'te grubu bulunan muhalefet partilerini bilgilendirdi.
 
Liderlerle ayrı ayrı görüşen Erdoğan, genel başkanların fikirlerini aldı, 'tek vücut olunmasını' istedi. CHP lideri Kılıçdaroğlu, 'gerekenin yapılmasını' istediklerini dile getirirken, MHP Genel Başkanı Bahçeli, diplomatik yolların sonuna kadar kullanılmasıtavsiyesinde bulundu. BDP Eşbaşkanı Demirtaş ise askerî müdahaleyi benimsemediklerini söyledi. Konu bugün Bakanlar Kurulu'nda ele alınacak. Salı günü ise Erdoğan, grup toplantısında net açıklamalar yapacak.
 
Erdoğan, dün ilk olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğ-lu'nu kabul etti. Saat 14.00'te başlayan görüşme, bir saat 15 dakika sürdü. Kılıçdaroğlu'na, genel başkan yardımcıları Faik Öztrak ve Osman Korutürk eşlik etti. CHP lideri, Başbakanla yaptığı görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Türkiye'ye ait silahsız bir savaş uçağının Suriye tarafından düşürüldüğünü ve iki pilotu arama faaliyetlerinin devam ettiğini ifade ederken, kendilerine bunun dışında bir açıklama yapılmadığını bildirdi. Uçağın kasten düşürüldüğünün ve Suriye tarafından herhangi bir uyarı yapılmadan ateş edildiğinin anlaşıldığını anlatan Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu: "Türk uçağı olduğunun bilinmediği ve yanlışlıkla vurulduğu mazereti gerçekçi değildir. Bu saldırının Sayın Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki hükümetin Suriye'ye yönelik politikasına karşı bir misilleme olduğu kuvvetle muhtemeldir. Erdoğan'ın 'bıçak kemiğe dayandı, sabrımız tükendi' türündeki söylemlerinin, bir blöften ibaret olduğu algısını, başta Suriyeli muhalifler olmak üzere bütün dünya kamuoyuna taşımak amacında olduğu ihtimal dahilindedir. Hiç şüphesiz bu olay sineye çekilemez, üstü örtülemez ve zamana yayılarak unutturulamaz. Türkiye, bu ve benzeri saldırılarla her canı isteyenin rahatlıkla sınayabileceği bir ülke değildir. Kimse Türkiye'nin gücünü ve caydırıcılığını test etmeye cüret etmemelidir. Türk dış politikası da işi bu notalara getirecek bir çizgide olmamalıdır."
 
Yeni süreçte Türkiye'nin uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarını kullanması gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin soğukkanlı olmasının, kendisine yönelen saldırılar karşısında vurdumduymaz olmasını gerektirmeyeceğini ifade etti.
 
İki kardeş halkı karşı karşıya getirenlerin nasıl bir ateşle oynadıklarının farkına varmaları gerektiğini kaydeden CHP lideri, Türkiye'yi yönetenlerin, Suriye yönetimini devirme konusunda kendilerini teşvik ve tahrik eden sözde dostları tarafından yalnız bırakıldıklarını iddia etti. Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz Suriye konusundaki tavrımızın haklılığını gördük. Ancak Suriye'nin tavrını kabul edilebilir bulmuyoruz. Hükümetin bu konuda gerekeni yapmasını bekliyoruz. Yapılanlar uluslararası hukuka uygun olmalı ve kamuoyu beklentilerini karşılamalıdır. Düşürülen uçağımızın teknik özellikleri ve seyriyle ilgili ayrıntıları Sayın Başbakan ve yanındaki ilgililer tarafımıza sundular. Bu brifingin düzenlenmesini anlamlı buluyoruz. Ancak kamuoyuna yansıyanlar dışında yeni bir bilgi veya yol haritası bizimle paylaşılmış değildir." Kılıçdaroğlu, konuşmasının ardından soru almadı. Uçağın düşürülmesi ile ilgili eldeki bilgiler ve durum bugün Bakanlar Kurulu toplantısında ele alınacak. Erdoğan'ın gerekli açıklamaları ise yarınki AK Parti Meclis grup toplantısında yapacağı belirtildi. Başbakan'ın, liderlerle birebir görüşme yaparak bu konuyu bir devlet meselesi olarak ele almak ve dışarıya karşı 'tek ses' görüntüsü vermek istediği öğrenildi.
 
Millî konularda hükümetin yanındayız
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile MHP lideri Devlet Bahçeli, Suriye'nin Türk askerî uçağını düşürmesi konusunda 45 dakika görüşme yaptı. Başbakanlık Resmi Konut'ta 16.00'da başlayan görüşmeye Bahçeli, Tuğrul Türkeş ile birlikte geldi. Edinilen bilgilere göre, görüşme öncesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kısa bir konuşma yaparak, "Davetimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederim. Aklınızdaki tüm soruları sorabilirsiniz. Tekliflerinizi de bekliyorum." dedi.
 
Daha sonra Hava Kuvvetleri Komutanlığı Harekât Başkanı Tümgeneral Ateş Mehmet İrez, uçağın izlediği rotayı anlattı ve uçağın uluslararası sularda düşürüldüğünü belirtti. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da yürüttükleri diplomasi atağını anlattı ve, "Arap Birliği, Rusya, Katar ve diğer ülkelerle görüşmelerim oldu. Saat farkı nedeniyle Çin ile görüşemedim, bugün o görüşmeyi de gerçekleştireceğim. NATO ve Birleşmiş Milletler nezdinde girişlerimiz devam ediyor." bilgisini verdi.
 
Devlet Bahçeli ise konuşmasına, devletin en üst düzey yetkilileri tarafından kendilerinin bilgilendirilmesinden dolayı teşekkür ederek başladı. Öneri olarak önce, diplomatik yolların kullanılmasını isteyen MHP lideri, "Bölge dengeleri mutlaka dikkate alınmalı. Diplomatik kanallar sonuna kadar kullanılmalı ve Türkiye'nin haklılığı uluslararası arenada yüksek sesle anlatılmalı. MHP, milli konularda hassastır ve bu konuda hükümete destek olmaya kararlıdır." dedi.
 
MHP kurmayları, görüşmenin gayet iyi geçtiğini belirtti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'kamuoyunca bilinenler dışında bizlerle hiçbir bilgi ve yol haritası paylaşılmamıştır' görüşünün aksine, davetin amacına uygun olduğu ve ciddi bilgilerin verildiğini belirten MHP kurmayları, "Toplantının amacının dışında bir konuşma olmadı. Hükümetin Suriye politikasının eleştirilmesi gibi bir konuşma da yaşanmadı, olması da doğru olmazdı. Dış politika konusundaki eleştirilerimizi Genel Başkan'ımız grup toplantısında yapıyor zaten. Devlet adamlığı da bunu gerektirir." ifadesini kullandı.
 
BDP: Diplomatik kanallar sonuna kadar kullanılsın
 
Başbakan, saat 18.00'de ise BDP eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak'la görüştü. 1 saat süren görüşmede BDP heyeti, olayla ilgili sorularına cevap aldıklarını ve önerilerini sunduklarını belirtti. Genelkurmay 2. Başkanı Hulusi Akar'ın da katıldığı görüşmede ilk kez BDP'lilerle üst düzey askerler aynı masa etrafında oturdu.
 
Başbakan ile yapılan görüşme sonrası BDP kanadından yazılı bir açıklama geldi. Açıklamada, "Suriye ile yaşanan son krizi görüşmek üzere Sayın Başbakan'ın daveti üzerine Başbakanlık konutunda yapmış olduğumuz görüşmede; TSK'ya bağlı bir Fantom uçağının Lazkiye açıklarında Suriye tarafından vurularak düşürülmesiyle ilgili olarak teknik, diplomatik ve siyasi gelişmelere dair tarafımıza brifing sunulmuştur. Görüşmede ayrıca olayla ilgili olarak yönelttiğimiz sorular yanıtlanmıştır." denildi. BDP'nin, hükümetin Suriye politikası yönündeki eleştirilerinin bir kez daha gündeme getirildiğine işaret edilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: "Krizin çözümü konusunda önerilerimiz sunuldu. Bu son olay yaşanana kadar hükümet politikasının uluslararası alanda Suriye'ye dönük müdahale beklentisini artırdığı hatırlatılarak dolayısıyla bu politikadan artık vazgeçilmesi gerektiği iletildi. Her halükarda BDP'nin ulusal ve uluslararası bir askerî müdahaleyi benimsemediği açıkça ifade edildi. Misillemeyle cevap verme yerine diplomatik ve uluslararası hukukun elverdiği yol ve yöntemlerin sonuna kadar işletilerek olayın üzerine gidilmesi öneri olarak sunuldu. İleriki aşamada gelişmelere dayalı olarak Parlamen-to'nun ve siyasi parti gruplarının bilgilendirilmeye devam edilmesi yönündeki isteğimiz iletildi."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri