Muhalefet İktidarı Ele Geçirdi

Kırgızistan'da muhalefet iktidarı ele geçirdi. Devlet Başkanı Bakiyev istifa etti. Parlemento feshedildi. İşte Kırgızistan'daki son durum...

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Kurmanbek Bakiyev'in görevinden istifa ettiği iddia edildi. Kırgız medyasında çıkan iddiaya göre, ülkenin güneyindeki Celalabad bölgesinde bulunan Bakiyev istifa ettiğini duyurdu. 
 
Talas kentinde hafta başında patlak veren protesto gösterileri , dün başkent Bişkek'te doruk noktaya ulaştı. Başkentteki önemli devlet kurumlarını ele geçiren muhalefet, geçici hükümeti kurdu. Resmi olmayan rakamlara göre 100'den fazla ölü, 400 yaralı var. Muhalefetin kurduğu 6 aylık geçici hükümetin başına, Bakiyev'in 2005 devrimindeki sağ kolu ve eski Dışişleri Bakanı Roza Otunbayeva geçti. Ülkede birçok bakanlığa geçici atamlar yapıldı.


MUHALEFET İKTİDARI ELE GEÇİRDİĞİNİ AÇIKLADI

Kırgızistan'da muhalefet, önceki gün başlayan olaylardan sonra parlamentoyu feshederek, iktidarı ele geçirdiğini ilan etti. Muhalefetin, Talas kentinde önceki gün valilik binasını işgal etmesiyle başlayan olaylar dün Narın ve başkent Bişkek'e yayıldı.

Polisin göz yaşartıcı gaz ve şok bombalarıyla müdahalesinin yeterli olmaması üzerine gerçek mermilerle kalabalıkları dağıtmaya çalıştığı olaylarda muhalefete göre 100 kişi öldü, sağlık bakanlığı ise 68 kişinin hayatını kaybettiğini, 520 kişinin yaralandığını bildirdi.

İstifası istenen Devlet Başkanı Kurmanbek Bakıyev ise başkent dışına kaçtı. Bakıyev'in güneydeki Celalabad kentine gittiği ve orada taraftarlarını toplamaya çalıştığı belirtildi.

Geçici hükümetin başına geçen, beş yıl önce Bakıyev'in iktidara gelmesinde payı olan eski Dışişleri Bakanı Roza Otunbayeva, Devlet Başkanı'nın istifa etmesini isteyerek, "Geçici hükümet iş başında ve bu hükümetin başkanıyım" dedi.

Bişkek'teki parlamento binasında gazetecilere açıklama yapan Otunbayeva, geçici hükümetin, anayasanın hazırlanacağı ve özgür ve adil devlet başkanlığı seçimleri için koşulların oluşturulacağı 6 ay boyunca görev yapacağını belirtti.

Otunbayeva, Oş ve Celalabad kentlerinin dışında tüm ülkenin geçici hükümetin denetiminde olduğunu, silahlı kuvvetler ve sınır muhafızlarının yeni hükümeti desteklediğini de kaydetti.

Ülkedeki yolsuzluk, yakınları kayırma politikası ve üçte biri yoksulluk sınırının altında yaşayan 5,3 milyon nüfuslu ülkede artan fiyatlar yüzünden başlayan olaylar, Bakıyev'in başkentten kaçmasına yol açtı.

Göstericilerin, Bakıyev'in terk ettiği hükümet binasını yağmaladığı, kent merkezindeki iş yerlerinde talanların gece boyunca sürdüğü bildirildi.

Görgü tanıkları, uçakla önce Oş'a oradan da kendi kalesi olan Celalabad'a geçen Bakıyev'in yüzlerce yandaşının da Oş kentinde muhalefet taraftarlarıyla çatıştığını aktardı. Bakıyev karşıtlarının Oş'taki hükümet binasının kontrolünü ele geçirdiği de belirtildi.

Bu arada Kırgızistan'a ABD ile birlikte en büyük yardımı yapan Çin ve Rusya, olaylardan endişe ettiğini bildirirken, ABD Dışişleri Bakanlığı, Manas kentinde bulunan Amerikan askeri üssünün faaliyetlerin olaylardan etkilenmediğini açıkladı.

Kırgızistan'daki geçici hükümet de ABD ile yapılan üs anlaşmasının şimdilik yürürlükte kalacağını açıkladı. Bakıyev, 2005'te Otunbayeva'nın da öncülüğünü ettiği protestolar sonucunda, "Lale Devrimi"yle Askar Akıyev'i devirerek iktidara gelmişti.

ÖZBEKİSTAN, KIRGIZİSTAN SINIRINI KAPATTI

Özbekistan, muhalefetin hükümeti ele geçirdiği Kırgızistan'la olan sınırını kapattı. Kırgız sınır hizmetleri sözcüsü Dizhodar Isakonov, telefonla yaptığı açıklamada, "Özbek tarafının talebi üzerine Özbek-Kırgız sınırında insanların ve araçların geçişi askıya alındı" dedi.

Dünya Haberleri