AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Türkiye'nin yepyeni bir sivil anayasaya ihtiyacı olduğunu söyledi. Çelik, halkın, referandumda yüzde 58'lik evet ile bunun yapılması gerektiği mesajını verdiğini ifade etti.
TBMM'de gazetecilere referandumu değerlendiren Çelik, muhalefete yüklendi. Çelik, CHP'nin hiçbir seçimden sonra kaybettiğini itiraf edemediğini, demokrasilerde, kaydettiğini ifade etmenin, gerekli analizleri yapmanın, gelecek açısından avantaj sağladığını kaydetti. Çelik, CHP'nin bu özeleştiriyi yapan parti görünümünde olmadığını, bu süreçten gerekli dersleri çıkaramadığını savundu.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, erken seçim çağrısına da değinen Çelik, "Yenilen güreşçi genelde güreşe doymaz. Sayın Bahçeli, kendi ili Osmaniye'de bile kaybetmiştir. Bugün seçim olsa CHP ve MHP'nin avantajlı çıkmayacağını kendileri de biliyorlar. Sonuç ne olursa olsun Türkiye'de seçimler zamanında yapılacak. Halktan aldığımız yüzde 58'lik oy elbette önemlidir ama yüzde 42'lik oyu da yabana atmıyoruz. Onlarla ilgili de en ince detaylarına kadar analizler yapacağız. Bu referandumda 'hayır' oyu kullananların gerekçelerini de değerlendireceğiz. Yüzde 42'lik oy kitlesi içerisinde peşin hükümler, ideolojik saplantılarla verilen oylar vardır ama yüzde 42'nin hepsini bu şekilde değerlendirmiyoruz. Sahil kentlerindekilerin, 2007 ve 2010 referandumundaki tercihleri aşağı yukarı aynıdır. Niçin böyle bir tercihte bulundukları, üzerinde çalışmamız gereken husustur. Bu referandumda muhalefet partilerinin hiçbiri kazanmamıştır.'' ifadelerini kullandı.
Çelik, BDP'nin referanduma yönelik boykotuna ilişkin olarak ise şunları söyledi: "Boykotta kendisini başarılı addedebilir ama Güneydoğu'nun 9, Doğu Anadolu'nun 14 ili esas alınırsa, buralarda tartışmasız birinci parti AK Parti'dir. BDP'nin belediyelere sahip olduğu 8 ili esas alırsanız, Tunceli ve Iğdır'da BDP'li belediyeler var, burada boykot tutmamıştır. Iğdır'da 2007 referandumundan daha fazla katılım vardır. Şırnak ve Hakkari'de ciddi anlamda BDP'nin boykotunun tuttuğu görülüyor. Diyarbakır'da 2007 referandumda hiçbir boykot, tehdit ve telkin söz konusu değilken, katılım yüzde 53'tür. Bu referandumda yüzde 35 olmuştur. Siz hastayı, gurbete, çalışmaya gideninin hepsini kendinize sayarsanız bu doğru bir yaklaşım olmaz. BDP ve onun uzantıları, özellikle Şırnak, Hakkari, Diyarbakır, Van, Batman'da ciddi manada telkinin çok ötesine geçen tehditlerde bulunmuşlardır. Bütün bu çabalara rağmen bu sonucun BDP için de tatmin edici olduğunu söyleyemem."
Çelik, yeni anayasaya yönelik takvime ilişkin soruya da şu karşılığı verdi: ''Anayasa referandum kitapçığımızda 2011 seçimlerinden sonra halkımızın yetki vermesi halinde, tamamen yeni, çağdaş, demokratik standartları yüksek olan, hukukun üstünlüğüne dayalı bir anayasa yapacağımızı ifade ettik. 2011 seçimlerinden sonra ümit ediyoruz ki TBMM'deki tablo bunu yapmaya müsait olur. Muhalefetle, sivil toplum örgütleriyle işbirliği yaparak, uzlaşarak, Türkiye'nin birikimini buraya yansıtarak, yeni bir anayasa hazırlarız. Türkiye'ye yakışan da budur. Halkımız yüzde 58 ile zaten bunun yapılması gerektiği mesajını vermiştir.''
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çelik, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun referandumda oy kullanamamasına ilişkin bir soruya ise şu karşılığı verdi: "'Sayın Kılıçdaroğlu, bir 'hayır' oyu eksik vererek, memlekete hayırlı bir iş yapmıştır. Ama kendisine bile hayrı olmamıştır. Halktan hayır oyu isteyeceksiniz, ancak onu kullanamayacaksınız. Bu ciddi bir özensizliktir. Sayın Kılıçdaroğlu'nun bir özeleştiri yapması gerekiyor."
CİHAN