Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin uzun vadeli yabancı para birimi cinsinden kredi notunu bir basamak artırarak, "Ba1"den, "Baa3"e yükseltti, görünümünü "durağan" olarak teyit etti.
Moody’s, Türkiye’nin notunu artırma gerekçesi olarak, "Yakın zamanda elde edilen ve gelecekte kaydedilmesi beklenen kilit ekonomik ve kamu finansmanı ölçütlerinde ilerlemeler" olduğunu gösterdi.
Moody’s, açıklamasında not artırımı için bir diğer gerekçe olarak da, "Moody’in beklediği yapısal ve kurumsal reformlar alanında ilerlemeler, uluslararası sermaye akımlarından kaynaklanabilecek şoklara karşı var olan mevcut kırılganlığı azaltacaktır" ifadesine yer verdi.
Açıklamada, Türkiye’nin "durağan" not görünümünün, reyting kuruluşunun Türkiye’nin kamu finansmanında temkinli bir şekilde yönetilmeye devam edilmesine ve mevcut yapısal, kurumsal reformların sürdürülebilir şekilde uygulanmaya devam edeceğine dair beklentisini yansıttığı ifade edildi.
Moody’s, Türkiye’nin not artışında temel itici gücün "mali ölçütler" olduğunu belirtirken, Türkiye’nin borcunun 2009 yılından bu yana 10 puan azalarak, GSYH’nın yüzde 36 seviyelerine gerilediğine dikkati çekti.
Açıklamada, ayrıca Moody’s’in bu oranın önümüzdeki yıllarda daha da gerilemesini beklediğine vurgu yapıldı
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in, Türkiye'nin uzun vadeli yabancı para birimi cinsinden kredi notunu bir not artırarak Baa3'e yükselttiğini, böylece Türkiye'nin kredi notunun, Fitch'in ardından Moody's tarafından da "yatırım" seviyesine (investment grade) yükseltildiğini açıkladı.
Babacan, Moody's'in Türkiye'nin uzun vadeli yabancı para birimi cinsinden kredi notunu bir not artırarak Baa3'e yükseltmesine ilişkin, "Bu karar yerinde olduğu kadar gecikmiş bir karardır. Ekonomide attığımız doğru adımlar sayesinde ülkemizin uluslararası piyasa göstergeleri uzun süredir yatırım seviyesinde kredi notuna sahip ülkelere benzer düzeylerde bulunmaktaydı. Karar, piyasa göstergeleri ile kredi notumuzubiraz daha yaklaştırmıştır" dedi.