İstanbul'un Dünya Kültür Mirası Listesi'nden çıkarılıp çıkarılmayacağına karar verecek UNESCO heyetinin çalışmaları sürüyor.
İstanbul'un tarihî ve kültürel bölgelerinde üç gündür incelemelerde bulunan UNESCO heyeti, Yedikule'de surların yanı başına dökülmüş molozlarla karşılaştı. Belediye yetkilileri çalışmanın geçici olduğunu söyledi.
Hazırlanacak rapor için dün Sulukule, Tekfur Sarayı, Anemas Zindanları, Ayvansaray Mahallesi ve Yedikule surlarında incelemelerde bulunan heyeti, gezileri sırasında kötü bir sürpriz karşıladı. Yedikule Zindanları'nın hemen yanı başında surların dibine moloz döküldüğünü gören heyet, durumla ilgili yetkililerden bilgi aldı. Fatih Belediyesi yetkilileri döküm yapılan alandaki kepçeyi acilen şantiye alanına çektirdi. Konuyla ilgili heyete bilgi veren Fatih Belediyesi Başkan Yardımcısı Talip Temizer, molozların geçici olarak bölgede biriktirildiğini söyledi. BEDAŞ'ın Fatih'te bir çalışma yürüttüğünü anlatan Temizer, "Fatih'in sokakları dar olduğu için küçük kamyonlarda toplanan molozlar burada geçici olarak biriktiriliyor. Daha sonra büyük kamyonlarla döküm sahalarına taşınıyor. Bu geçici bir uygulama, burası park olacak. 7 kilometrelik Sur Koruma Bandı'nda 20 milyon YTL'lik kamulaştırma yapıldı ve surun etrafı tamamen yeşil alan olacak." dedi.
İstanbul'un Dünya Kültür Mirası Listesi'ndeki durumu ile ilgili rapor hazırlamak için 5 günlük inceleme gezisine çıkan UNESCO heyeti, gezilerinin üçüncü gününde Sulukule'deydi. Semtte yürütülen kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında bilgi alan heyet, yetkililer ve vatandaşlarla konuştu. Ekip, Sulukule bölgesinde yapılacak otelin konumunu öğrenince şaşırdı. Gezi sırasında Sulukuleliler ile Fatih Belediyesi yetkilileri arasında kira yardımı konusunda kısa süreli bir tartışma yaşandı. Ardından Tekfur Sarayı'na geçen heyet, restorasyon çalışmalarıyla ilgili bilgi aldı. Tekfur Sarayı'nda 2 yıl önce durdurulması gereken restorasyon çalışmalarının 2 ay gecikmeyle durdurulduğunu öğrenen heyet, "Hemen durdurulsaydı doğal hatlar korunabilirdi. Onarım yapılırken o kadar kötü bir malzeme kullanılmış ki tarihî dokuyu zedelemiş." değerlendirmesini yaptı. Anemas Zindanları'ndaki çalışmaları da inceleyen ekip, daha sonra Ayvansaray Mahallesi'ni gezdi.