Mısır’da Sisi, Tunus’ta Sipsi!

Tunus’ta da geçtiğimiz hafta sonu hükümetin istifası ile sonuçlanan sürecin en önemli ismi ve derin devletin önde gelen adamlarından Sipsi’nin de, ülkedeki son karışıklıklarda parmağı var

Devrik diktatörler Habib Burgiba ve Zeynelabidin bin Ali dönemlerinin önemli ismi Sipsi, devrim sonrasındaki geçici Başbakanlığı sırasında Bin Ali döneminin suç dosyalarını sümen altı etmişti.

İslam ülkelerindeki kaos çıkarma planı adım adım hayata geçirilirken, bu plan Tunus’ta son olarak Nahda Hareketinin liderliğindeki hükümetin düşmesi ile sonuçlandı. Geçtiğimiz hafta sonunda Tunus Genel İşçi Sendikası’nın teklifini kabul ederek istifa eden Tunus Hükümeti, ülkeyi seçimlere geçici bir hükümetin götürmesini kabul etti. Ülkede sendikaların önünü çektiği muhalefeti besleyen ana isim ise Tunus derin devletinin tecrübeli ismi Baci Kaid Es-Sipsi…

Seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi yönetimine karşı 3 Temmuz’da gerçekleştirdiği siyasi darbe ile Mısır’daki demokratik yönetimi bitiren ve darbeden sonraki ilk icraatı eski diktatör Hüsnü Mübarek’i hapisten çıkarmak olan Sisi’nin hem isim hem de vazife anlamındaki bir benzeri de Tunus’ta… Tunus’ta, Fransız sömürgesi olduğu dönemden beri aktif siyasetin içinde olan 1926 doğumlu avukat Sipsi devrik diktatörler Habib Burgiba ve Zeynel-Abidin bin Ali dönemlerinde de devlet kademelerinde başbakanlığın da aralarında bulunduğu pek çok görevde bulundu.

Tunus’ta 2011 yılında yaşanan devrim sonrasında seçimlere kadar geçen süre içerisinde kurulan 2 geçici hükümetten birine başbakanlık eden Baci Kaid es-Sipsi, siyasi partilerin kurulmasına izin veren kanun ile birlikte Nida-ü Tunus isimli parti kurmuştu. Sipsi, devrim sonrası başbakanlık yaptığı dönemde Bin Ali dönemine ait pek çok suç dosyasını sümenaltı etti.

AMERİKANCI SİSİ, FRANSIZ SİPSİ!

Genelkurmay Başkanlığı öncesinde yıllarca Amerika’da kalan ve Amerikan tedrisinden geçen Mısır’ın cuntacı Genelkurmay Başkanı Abdülfettah Es-Sisi gibi, Tunus’taki muhalif sendikaları destekleyen Sipsi’nin de dışarı ile kuvvetli bağları var.


Fransa ile kurduğu kuvvetli ilişkilerle tanınan Sipsi’nin, ayrıca dünyanın sayılı zenginleri arasında gösterilen Suud Emirlerinden Emir bin Talal’dan da ciddi maddi destek aldığı biliniyor.

Cezayir Ordusu’ndan üst düzey isimlerle yakın ilişkiler içinde olan Baci Kaid Es-Sipsi’nin, Nahda hareketine muhalif tavır sergileyen basınla da arası oldukça iyi...

EMNİYET’TEN YARGIYA SİPSİ ETKİSİ

Mısır’da Sisi’nin başında olduğu askerin etkisindeki Emniyet ve Yargı teşkilatları gibi Tunus’ta da Sipsi’nin Nahda liderliğindeki hükümeti zor durumda bırakmak için Emniyet ve Yargı’yı kontrol altında tuttuğu belirtiliyor.

Tunus hükümetini zor durumda bırakmak için gazetecileri tutuklayan yargının, ve bölünmüş Emniyet Teşkilatı’nın Sipsi’nin etkisinde hareket ettiği belirtiliyor.

 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Dünya Haberleri