Mısır'da eylemler yeniden büyüyor

Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in anayasal değişiklikler konusunda kurulmasını emrettiği komisyon, yüz binlerce göstericiyi memnun etmedi.

Dün Tahrir Meydanı'nı dolduran göstericiler, karara sert tepki gösterirken İçişleri Bakanlığı'nın yanı sıra şûra ve halk meclislerine de girmeye çalıştı. Başkan Yardımcısı Ömer Süleyman, devlet başkanlığıyla ilgili bir komisyon kurulduğuna dair kararnamenin Mübarek tarafından imzalandığını belirtti. Üç gün önce Ömer Süleyman'la görüşen muhalefet ise Mübarek'in görevini derhal bırakmasını talep etmişti.

Süleyman ayrıca, muhalefetle iktidar arasındaki diyalogla ilgili bir "izleme komitesinin" de oluşturulduğunu, komisyon ve komitenin dünden itibaren toplantılarına başladığını söyledi. Devlet televizyonunda yayınlanan açıklamasında Süleyman, barışçıl ve sorunsuz güç transferinin yürürlüğe konulabilmesi için bir yol haritasının belirlendiğini de ifade etti. Son açıklama Mübarek'in tedavi için Almanya'ya gideceği yönündeki iddiaların gölgesinde yapıldı. Almanya'da yayımlanan Der Spigel dergisi, Mübarek için bir kliniğin hazırlandığını öne sürerken, Alman basını ise Mübarek'e ev sahipliği yapılması konusunda ikiye bölünmüş durumda. Mübarek'in onurlu bir şekilde görevini bırakması için ortaya atılan iddialar arasında Mübarek'in tedavi için Almanya'ya gitmesi de bulunuyordu. Tıpkı Tunus Devlet Başkanı Habib Burgiba'nın hastalığı ve yaşlılığı dolayısıyla yetkilerinin Zeynel Abidin bin Ali tarafından üstlenilmesi gibi Mübarek'in de Almanya'da bulunduğu sırada yetkilerinin yardımcısı Süleyman'a geçmesi gerçekçi bir senaryo olarak Batı basını tarafından dile getiriliyor.

Anayasal değişiklik önerisi ülkenin önde gelen 6 hakimi ve 4 anayasal uzman tarafından hazırlanacak ve ay sonunda da Süleyman'a sunulacak. 12 gün tutuklu kaldıktan sonra önceki gün serbest bırakılan Google'ın Ortadoğu ve Afrika Pazarlama Müdürü Vail Guneim'in meydana geleceği yönündeki iddia da göstericiler tarafından heyecanla karşılandı. Dream 2 kanalına konuşan Guneim ise 25 Ocak'ta başlayan Mübarek karşıtı gösterileri ateşleyen 6 Nisan hareketinin yanında yer aldığını, Facebook'taki "Hepimiz Halid Said'iz" sayfasının yöneticisi olduğunu belirtti. 27 Ocak'ta tutuklanan Guneim, "12 günü gözlerim bantlı geçirdim, hiçbir şey duymadım, bir şey bilmiyordum. Kahraman değilim, 12 gün boyunca uyudum. Asıl kahramanlar gösterilere katılan, hayatlarını feda eden, dövülen, tutuklanan ve tehlikeye maruz kalan sokaktakiler." dedi.


 

Dünya Haberleri