İskoçya’da yapılan Avrupa Şampiyonası’na katılan, kamp dönemiyle birlikte yaklaşık bir ay bu ülkede kalan Türk Curling Milli Takımı'nın adı tecavüz suçlamasından, kumar oynama, yangın çıkarma ve çılgın gecelere kadar birçok skandala karıştı
Buz Pateni Federasyonu’nun çatısı altında oluşturulan Curling Milli Takımı’nın yurt dışında katıldığı ilk uluslararası turnuvada birçok skandal yaşadığı ortaya çıktı.
Avrupa Curling Şampiyonası’na katılmak üzere İskoçya’ya giden Bay ve Bayan Curling Milli Takımı’nda yer alan sporcuların isimleri, küçük yaştaki bir kıza tecavüz suçlamasıyla polis tarafından göz altına alınmasından, kaldıkları otelde yangın çıkarmaya, kumar masalarında sabahlamaktan, evlerde bol alkollü çılgın partilere kadar birçok olaya karıştı.
20 GÜN ÖNCE GİTTİLER
Demokrat Kocaeli Gazetesi’nde Yiğit Barış imzasıyla yer alan habere göre 23 kişilik bir kafileden oluşan Curling Milli Takımı İskoçya’da yapılacak Avrupa Şampiyonası için uyum süreci ve Milli Takım belirlenmesi amacıyla 20 gün önceden bu ülkeye gitti.
Buz Pateni Federasyonu, 23 kişilik kafilenin yaklaşık bir ay sürecek seyahatinde tasarruf nedeniyle otel yerine pansiyon evlerde kalınmasına karar verdi. Kafile başkanlığını federasyon yöneticisi Nurettin Arıcan’ın yaptığı milli takım sporcuları ve antrenörlerden oluşan ekip gruplar halinde bu evlere yerleşti.
Avrupa Şampiyonası da dahil yaklaşık bir ay süren bu konaklama esnasında Türkiye adına utanç duyulacak birçok skandalın yaşandığı ve kafile başkanın yaşanan bu skandalları Federasyon Başkanı’ndan da gizlediği iddia edildi.
KADIN SPORCULARIMIZ DA ALEM YAPMIŞ
İlk kez katıldıkları bu şampiyonada C kategorisinden B kategorisine yükselme başarısı gösteren bayanlar skandalın daha masumane boyutunu oluşturan sabahlara kadar kulüplerde eğlenme ve evlerde çılgın partiler düzenleme suçlamasıyla karşı karşıya kaldılar.
Erkekler dağıttı
İskoçya’da Erkek Milli Takımı adına yaşanan ve polis kayıtlarına geçen en büyük skandal, yaşı küçük kıza tecavüz girişimiydi. Milli takım sporcularının evde düzenledikleri eğlenceye davetli olarak katılan İskoç bir kızın annesi polise başvurup kızının zorla ilişkiye zorlandığı iddiasında bulundu.
Olayda adı geçen milli sporcuyu tutuklama kararıyla göz altına alan İskoç polisi, iddiaya göre kızın ve annesinin ücret karşılığı şikayetini geri almasıyla kurtuldu ve apar topar Türkiye’ye gönderildi. Aynı partiye katılan federasyon yöneticisinin oğlunun ise kadro dışı bırakılmadığı ortaya çıktı.
Yangın çıktı
Bu arada bol alkollü çılgın gecelerin yaşandığı iddia edilen kamp sürecinde yine sporcuların neden olduğu ciddi bir yangın tehlikesi yaşandı. Sporcuların elinden düşürdüğü sigara izmariti ile alev alan halının komidini de tutuşturduğu, tehlikenin büyümeden yine sporcuların müdahalesiyle söndürüldüğü ileri sürüldü. Bu olay da evi kiralayan şirketin yanan eşyaların ücretini talep etmesiyle ortaya çıktı.
Bu arada pansiyon evlere yakın bir otelin kumarhanesine dadanan sporcuların sık sık buraya giderek kumar oynadığı da skandal iddialar arasında yer alıyor.
İskoçya’da yaşanan bu skandallar zincirinin ardından Türkiye’ye dönen Curling Milli Takımı havaalanında federasyon yetkililerince coşkuyla karşılanıp bayanların elde ettiği başarı alkışlanmıştı. Kafile başkanı Nurettin Arıcan’ın tüm bu yaşananları gizlemesi ve federasyon başkanı Fahrettin Kandemir’i bilgilendirmemesi ise şaşkınlıkla karşılandı.
Kandemir öfkeli
Buz Pateni Federasyon Başkanı Fahrettin Kandemir, Curling Milli Takımı’nın İskoçya’da neden olduğu skandalları basın yoluyla öğrendiğini bu nedenle araştırma yapmadan açıklama yapmasının da yanlış olacağını söyledi.
Kandemir, 23 kişilik kafilenin bir aydır İskoçya’da bulunduğunu belirterek, “Kızların elde ettiği muhteşem başarının gururunu yaşarken bunları öğrendik. Uzun bir dönem olduğu için farklı sürelerde üç ayrı kafile başkanımız yanlarındaydı. Onlardan acilen rapor istedim. En kısa sürede bu raporları değerlendirip olaylar doğruysa adı geçenleri disiplin kuruluna sevk ederek cezalandırılmaları konusunda girişimlerde bulunacağım” diye konuştu.
CURLİNG NEDİR?
Curling dünyada hızlı yayılan ve olimpik bir branş olan buz üstü sporudur. Dörder kişilik iki takım halinde oynanan ve bir oyunda 8 taşın kullanıldığı müsabakada amaç süpürücülerin de yardımıyla hedefe en yakın olabilmek. 10 oyundan oluşan bir maç sonucunda en yüksek puanı toplayan ekip maçı kazanıyor. Her oyuncu oyun esnasında iki taş atmak atıyor ve gerektiğinde süpürücü olabiliyor. Süpürücünün görevi atış sonrası buz üstünde “çakıl” olarak adlandırılan buz parçacıklarını temizlemek ve ortaya çıkan enerji ile taşın hızlanmasını sağlamak.
(Demokrat Kocaeli Gazetesi)