İzmir Valisi Cahit Kıraç, bu sabah acil yardım çağrısı yapan ve mürettebatı tahliye edilen ''Doğu Haşlama'' adlı kuru yük gemisinin, uluslararası sularda battığını bildirdi.
Vefatının 75.yıldönümünde tüm ülkede çeşitli organizasyonlarla anılan Milli Şâirimiz Mehmet Akif Ersoy, Beykoz Ahmet Mithat Efendi Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinlikle yad edildi.
Anma programına, AK Parti İlçe Başkanı Adem Sefer, Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek ve yardımcıları Metin Torun, Yüksel Baki, Hanefi Dilmaç, İsa Sucuoğu, Suphi Uçak, Beykoz Müftüsü Hüseyin Demirtaş, Anadoluhisarı Turizm Derneği Başkanı Mustafa Babuz, Beykoz Devlet Hastanesi Başhekimi Yavuz Baştuğ, AK Parti Gençlik Kolları Başkanı Fatih Sağlam ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda, Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek ilk konuşmayı yaptı.
Mehmet Akif Ersoy'un, kişiliği ve örnek davranışları ile Türk toplumuna önderlik yapan şahsiyetlerden biri olduğunu vurgulayan Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek; “Mehmet Akif Ersoy'u sadece bir şair olarak övmenin yeterli olmadığını, aynı zamanda kendisinin milli mücadelenin önderlerinden olduğunu” kaydetti.
Çelikbilek, Mehmet Akif Ersoy’un umutsuzluğu asla kabul etmediğini belirterek, şunları söyledi;“Dünyada acaba kaç metin veya şiir vardır ki, yüz milyonlarca okunsun. İstiklal Marşı yazıldığı günden bu güne yüz milyonlarca okundu ve okunmaya devam ediliyor. Milletler kahramanlarını kendiliğinden severler, Mevlana, Yunus Emre ve Mehmet Akif Ersoy gibi. Aslında bu tür insanlar milletin kendi değerleridir. Milli Şairimiz de böyle biridir. Mehmet Akif Ersoy, sabırlı, kararlı, azimli, cesur, yalnız, inançlı, imanlı ve aksiyon adamıdır.”
Mehmet Akif Ersoy, evrensel bir şairdir
Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, kendisinin de ilk aldığı kitap olan ‘Safahat’ı her gencin mutlaka okuması, anlaması ve hayatında uygulaması gerektiğini belirterek, “Mehmet Akif Ersoy gibi milletimize mal olan değerlerin yaşatılması, gelecek kuşaklara tanıtılması tarihi sorumluğumuzdur. Yeni nesillerin, onun vatan sevgisinden, bağımsızlık inancından, bilgi ve birikiminden, mücadele azminden öğrenecekleri çok şey olduğunu düşünüyorum. Asla unutamayacağımız büyük şair ve mütefekkir Mehmet Akif Ersoy 'u ebediyete intikalinin 75. yıl dönümünde saygıyla ve rahmetle anıyorum.” şeklinde konuştu.
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Avrupa Birlliği Bakanı Egemen Bağış, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve AK Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşçu’nun programa katılamadıkları için göndermiş oldukları telgraflar okundu.
Programda Araştırmacı-Yazar Mustafa Miyasoğlu, Mehmet Akif’e sahip çıkmak kadar, onun fikriyatına da sahip çıkarak bunları rehber edinmek, yaşatmak ve geleceğe taşımak büyük önem taşıyor diyerek şairin milli ve ahlaki yönlerini anlattı…
75. ve İstiklal Marşı’nın kabulünde 90. yılı olması nedeniyle 2011 yılının T.C. Başbakanlığı tarafından “Mehmet Akif Ersoy Yılı” olarak kabul edildiğini söyleyen Miyasoğlu, “Mehmet Akif Ersoy’un, 1921 yılında okunduğu Türkiye Büyük Meclisi salonunda üç defa dinlenerek ayakta alkışlandığı şiirinin, ittifak ile milli marş olarak kabul edildiğini” söyledi.
İslam dünyasında büyük çalışmalar yaptığını ve Mehmet Akif Ersoy’un islamdan çıkmış en büyük sanatçı olduğunu vurgulayan Miyasoğlu; “Benim için bu marşı yazmanın şerefi yeter diyen Mehmet Akif Ersoy’un, milli marş yazması yönünde kendisine ödül olarak verilen 500 altını kabul etmeyerek şehit ailelerine bağışladığını” hatırlattı.
Mehmet Akif’in seçkin şiirlerini seslendiren gecenin sunucusu Eren Miyasoğlu dikkatle dinlenirken, Çanakkale Şehitleri’ne şiirini okuyan Soner Çelebi ise katılımcıları duygulandırdı.
Program sonunda Mustafa Miyasoğlu, Erkan Mutlu ve Soner Çelebi’ye Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, AK Parti Beykoz İlçe Başkanı Adem Sefer ve Beykoz Müftüsü Hüseyin Demirtaş tarafından çiçek takdim edildi.
Mehmet Akif Ersoy’un çile dolu hayatından kesitlerin anlatıldığı, bestenmiş şiirlerinin de seslendirildiği geceye Beykozlular yoğun ilgi gösterdi.