TBMM Genel Kurulunda, MHP'nin, yolsuzluklarla ilgili araştırma önergesinin bugün görüşülmesine ilişkin grup önerisi kabul edilmedi.
Öneri üzerindeki konuşmalarda, milletvekilleri arasında tartışma yaşandı.
Öneri üzerine grubu adına söz alan MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, yolsuzlukların giderek arttığını, Meclisin buna seyirci kalamayacağını söyledi. Yolsuzluklarla mücadelede başarılı olunamaması halinde toplumsal yozlaşma ve yoksullaşma yaşanacağını kaydeden Şandır, ''Yoksullukla mücadelenin başlangıcı, yolsuzlukla mücadele ile olur. Siyasi ahlak yasası çıkarmalıyız. Milli program hazırlamalıyız. Yolsuzlukla mücadele kurulu oluşturmalıyız'' dedi.
CHP Gaziantep Milletvekili Yaşar Ağyüz de Türkiye'de yolsuzluğun artık kanıksanmaya başladığını, iktidarın, yandaşlarının önünü açacak çok sayıda düzenleme yaptığını öne sürdü. AK Parti'li milletvekillerinin ''güdümlü oylarıyla'' bu araştırma önergesini de reddedeceğini öne süren Ağyüz, ''Ancak, bu araştırma önergeleri tarihe iz düşecek önergelerdir'' diye konuştu. Galataport ihalesinin yargıdan döndüğünü anlatan Ağyüz, AK Parti iktidarının, bu nedenlerden dolayı yargıyı da kuşatmak istediğini iddia etti.
Ağyüzü'ün konuşmaları ile ilgili söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, yolsuzluk ithamının çok önemli bir itham olduğunu, dedikodularla ve gazete haberleriyle böyle ithamlarda bulunmanın, samimiyetsizlik olduğunu kaydetti. Canikli, Galataport ihalesinin henüz gerçekleşmediğini, buna rağmen konuyla ilgili ithamlarda bulunulduğunu belirtti.
CHP Grupbaşkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu ise Ağyüz'ün konuşmalarının dedikodu olmadığını, ellerinde yargı kararlarının bulunduğunu belirterek, ''Neredeyse Türkiye Cumhuriyeti'ni peşkeş çekeceksiniz'' dedi.
Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç ise yaptığı konuşmalardan dolayı Parlamentoda tehdit altında olduğunu öne sürdü. Kendisine hakaret ve küfür edildiğini belirten Genç, ''Bana yapılanlar, Tunceli halkına, Türk halkına yapılmış oluyor. Ben kendimi sizin karşınızda nasıl koruyacağım? Tehditler devam ederse halka gideceğim ve sizi şikayet edeceğim'' diye konuştu.
AK Parti Bilecik Milletvekili Fahrettin Poyraz da AK Parti'nin yolsuzlukların üzerine gittiğini, özellikle yolsuzluk, yoksulluk ve yasaklarla mücadele ettiklerini söyledi. AK Parti'ye yönelik yolsuzluk ithamlarında bulunanların, geçmişe bakması gerektiğini anlatan Poyraz, ''Bizi itham edenlerin kendi partilerinin hesaplarında yolsuzluk yaşandı'' dedi.
AK Parti iktidarı öncesinde, İSKİ'de yaşanan yolsuzluklar ve kamu bankalarında takiptekikredilerden örnekler veren Poyraz, AK Parti'nin ise 8 yıl içinde hortumcuların tepesine çöktüğünü ifade etti.
MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın mal varlığına değinerek, işçi emeklisi bir kişinin bu kadar mal varlığına nasıl ulaştığını sordu. Mehmet Şandır, AK Parti milletvekillerine yönelik, ''Yüreğiniz yetiyorsa, yolsuzlukların araştırılması için bir komisyon kurarsınız. Soruşturma yapmazsanız namertsiniz'' diye konuştu.
Şandır'ın konuşması sırasında MHP'li milletvekilleri ile AK Parti'li milletvekilleri arasında tartışma çıktı. Bunun üzerine Başkanvekili Sadık Yakut, oturuma ara verdi. Tartışma, verilen arada da devam etti.
-''Ş...SİZ SÖZÜM, TUTANAKTAN ÇIKARTILSIN''-
TBMM Başkanvekili Yakut, verilen aranın ardından sataşma olduğu gerekçesiyle, CHP Gaziantep Milletvekili Yaşar Ağyüz, MHP Kırıkkale Milletvekili Osman Durmuş ve MHP Konya Milletvekili Faruk Bal'a söz verdi.
AK Parti'li milletvekillerinin, buna tepki gösterdiği duyuldu.
MHP'li Durmuş, elindeki iddiaları yargıya teslim etmeyenlerin ''namert'' olduğunu ifade etti, AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli de aynı şeyi söyleyerek, elinde belge olanları yargıya başvurmaya davet etti.
Konuşmalar sırasında MHP Mersin milletvekili Kadir Ural, iddiaların ispat edilmesini isteyerek, yerinden ''Şeref yoksunusunuz. Hepiniz ş....sizsiniz'' diye bağırdı.
AK Parti'li milletvekilleri Ural'a tepki göstererek, MHP sıralarına yöneldi. TBMM Başkanvekili Yakut, tartışmaların uzaması üzerine birleşime yeniden ara verdi.
Ural, aranın ardından yerinden söz alarak, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, o dönem için dokunulmazlıkların kaldırılmasını ve yargıya gidilmesini istediğini söyledi.
Ural, ''5 yıl boyunca MHP'nin bakanları ve milletvekillerinin dokunulmazlığı yoktu ve siz iktidardaydınız. Verseydiniz Yüce Divan'a, her şey elinizdeydi, hala elinizde'' diye konuştu.
Yakut, Ural'ı uyararak, ''Meclisin mehabetine yakışmayan ve İçtüzükte 'kaba ve yaralayıcı' olarak belirlenen sözünden dolayı'' özür dilemesini istedi. Ural, ''Söylediğim, ş....siz kelimeleri, 'iddiaları ispat etmezseniz' şeklinde değiştirir ve tutanaklardan çıkartılırsa memnun olurum. 'İddiaları mahkeme kararlarıyla ispat ediniz' diyorum, eğer bu kelime yanlış anlaşıldıysa özür diliyorum'' dedi.
Konuşmaların ardından oylanan MHP'nin grup önerisi, kabul edilmedi.
Genel Kurulda daha sonra CHP'nin grup önerisinin görüşmelerine geçildi.
AA