Metal ve Metalürji Alanında Sektörel Yetkinlik Geliştirme Merkezi Projesi başladı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin:- "Bilgi üzerinde farklılaşan, bilgi teknikleriyle farklılaşan yeni bir aşamadayız. Tekno strüktürü, bilgi toplumuna uygun şekilde yeniden inşa etmek durumundayız. Bunun için de derinlemesine eğitime..

ANKARA (AA) - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Bilgi üzerinde farklılaşan, bilgi teknikleriyle farklılaşan yeni bir aşamadayız. Tekno strüktürü, bilgi toplumuna uygun bir şekilde yeniden inşa etmek durumundayız. Bunun için de derinlemesine eğitime, kalifikasyona, insan gücünün bu yeni teknolojiler içerisinde yeniden şekillenmesine ihtiyaç var." dedi.

Ankara Ticaret Odası ve Gazi Üniversitesi iş birliğinde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği (AB) ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve AB Türkiye Delegasyonunun hibe programıyla hayata geçirilen Metal ve Metalürji Alanında Sektörel Yetkinlik Geliştirme Merkezi Projesi (INTECH) için ATO Congresium'da açılış programı düzenlendi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, programda yaptığı konuşmada, teknolojinin başat olduğu bir dönemin yaşandığını, bunu yönetmenin ayrı nitelik gerektirdiğini söyledi.

Türkiye'nin sanayileşme konusunda gecikmiş bir ülke olduğunu dile getiren Bilgin, milli mücadele döneminde ülkenin sanayileşmesi konusunda önemli adımlar atıldığını kaydetti.

Bugün yeni bir çağın eşiğinde ve teknolojik gelişmelerde yeni bir safhaya geçiş aşamasında olunduğuna ve sanayileşmede nitelikli iş gücüne ihtiyaç olduğuna işaret eden Bilgin, şöyle konuştu:

"Bu ihtiyaç, pandemiden sonra çok hızlı bir şekilde ortaya çıktı. Demek ki toplumda derinlemesine yürüyen bir eğilim vardı. Pandemi, pandemi sonrası ortaya çıkan dünyadaki bu çalkantılar, dalgalanmalar ve onların meydana getirdiği kriz, bu süreci daha da ön plana çıkardı. Yani bilgi üzerinde farklılaşan, bilgi teknikleriyle farklılaşan yeni bir aşamadayız. Tekno strüktürü, bilgi toplumuna uygun bir şekilde yeniden inşa etmek durumundayız. Bunun için de derinlemesine eğitime, kalifikasyona, insan gücünün yeni teknolojiler içerisinde yeniden şekillenmesine ihtiyaç var. Bunun öncülüğünü de bu tür programların desteğiyle üniversitelerimiz yapacak. Yeni süreçte teorik bilgiyi, biraz önce bahsettiğim temel bilimlerin bilgisini, mühendisliğin bilgisine çeviren bilimsel gelişmeleri uygulamaya sokmak için daha fazla özel eğitime ihtiyacımız var."

- "Günlük yaşam hızla değişiyor"

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, büyük teknolojik değişim ve küresel zorlukların olduğu dünyada, günlük yaşamın hızla değiştiğini bildirdi.

Bireylerin doğru becerilerle bu değişikliklere uyum sağlayabileceğini, toplumlarına ve ülkelerine katkıda bulunabileceğini ifade eden Meyer-Landrut, pek çok kişinin doğru becerilere sahip olmadığı için iş bulamadığına, işverenlerin ise yüzde 40'ının açık pozisyonları doldurmak için doğru becerilere sahip kişilere ulaşamadığına dikkati çekti.

Avrupa Birliği'nin 2020'de oluşturduğu Avrupa Beceriler Gündemi'ne değinen Meyer-Landrut, programının bir bölümünü de mesleki başarı merkezlerinin oluşturduğunu aktardı.

INTECH kapsamında 18 merkezin kurumlar ve sivil toplum örgütleri tarafından oluşturulacağını bildiren Meyer-Landrut, "Öğretmen eğitme faaliyetlerinin yanı sıra bölgesel eğitim, eğitim ve öğretim materyalleri, Milli Eğitim Bakanlığı ile iş birliği içerisinde geliştirilecek." dedi.

Büyükelçi Meyer-Landrut, gençlere ve yetişkinlere yüksek kalitede mesleki beceriler kazandırmayı amaçlayan proje kapsamında, bölgesel kalkınmaya, yenilikçiliğe, endüstriyel kümelenmelere ve akıllı uzmanlaşma stratejilerine katkıda bulunulduğunu dile getirdi.

Bu tür sektörel merkezlerin kurulmasına yönelik sistematik ve sürdürülebilir bir yaklaşım geliştirmeyi hedeflediklerini belirten Meyer-Landrut, hibe desteğiyle meslek öğretmenlerinin bilgi ve becerilerinin de güncelleneceğini vurguladı.

- "Kalifiye insan gücü ekonomik başarının temelini oluşturur"

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran da mesleki eğitimin sadece eğitimin bir alanı olmadığını, ülkenin geleceğini derinden etkileyecek bir memleket meselesi olduğunu ifade etti.

Baran, şöyle devam etti:

"Dünyanın hangi ülkesi olursa olsun gelişmesinde ve kalkınmasında, üretimi gerçekleştirecek, bilgi, birikim, beceri ve iş alışkanlıklarına sahip iş gücünün yetiştirilmesi öncelikli meseledir. Kalifiye insan gücü bilgi ve yeteneğiyle yüksek verimi sağlayarak ekonomik başarının temelini oluşturur. ATO olarak, mesleki eğitim her zaman gündemimizin değişmez maddeleri arasında yer aldı."

INTECH'le mesleki eğitim konusunda örnek olacak bir adım attıklarını, projeyle en az 150 mesleki eğitim ve öğretim öğretmenine eğitim verilmesinin amaçlandığını anlatan Baran, projenin 18 ay devam edeceğini ve bütçesinin 655 bin avro olduğunu bildirdi.

Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız da üniversitedeki bilgi ve birikimin sanayiye, sanayide gelişen teknolojinin ise üniversiteye aktarılması gerektiğini kaydetti.

Özellikle mühendislik ve fen bilimleri eğitimlerinde üniversite ile sanayi arasındaki iş birliğinin önemli olduğuna değinen Yıldız, INTECH kapsamında Sektörel Yetkinlik Geliştirme Merkezi kurulması çalışmalarının sürdürüldüğünü belirtti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Teknoloji Haberleri