Mesnevi’nin yeni bir şerhi

Hazreti Mevlânâ’nın Mesnevisinin kendi eliyle kaleme aldığı ilk on sekiz beytinin şerhinin yapıldığı “18 Beyit Dinle!” isimli kitabın tanıtım toplantısı 27 Ocak 2011’de Pendik Via Port otelde yapıldı.

Hazreti Mevlânâ’nın Mesnevisinin kendi eliyle kaleme aldığı ilk on sekiz beytinin şerhinin yapıldığı “18 Beyit Dinle!” isimli kitabın tanıtım toplantısı 27 Ocak 2011’de Pendik Via Port otelde yapıldı.

 

Sadık Yalsızuçanlar

3 yıldır süren Mesnevi şerhi

2007 yılında Pendik Belediyesi Kültür etkinlikleri kapsamında Mesnevi Okumaları ismiyle Mehmed Fatih Çıtlak tarafından yürütülen programdan derlenen kitabın tanıtım toplantısında Pendik Belediye Başkanı, Pendik Kaymakamı konuşmalar yaptı ve sayıları yirmiyi geçen bakan ve milletvekili tebriklerini gönderdi. Sadık Yalsızuçanlar ve Mehmed Fatih Çıtlak’ın kitap hakkında sohbet etmelerinden sonra Geleneksel Sufi Ayinleri Topluluğu’nun gerçekleştirdiği Sema ayini izlendi.

İkram ile başlayan program TRT spikerlerinden Sabiha Akdemir’in sunumuyla gerçekleşti. Programda Pendik Kaymakamı Cafer Odabaş ve Pendik Belediye başkanı Salih Kenan Şahin kitaba ilişkin konuşma yaptı. Ardından Sadık Yalsızuçanlar ve kitabın müellifi Mehmed Fatih Çıtlak, kitap ve kitabın oluşumu üzerine bir sohbet gerçekleştirdi. Sadık Yalsızuçanlar, “Hocamın huzurunda bulunduğum için heyecanlıyım, lütfen mazur görün.” diyerek söze başladı ve Mesnevi-i Şerîf’in günümüze kadar yapılan şerhleriyle ilgili bilgi verdi. Yurt içinde ve dışında kaleme alınan eserler ve müelliflerinin sıralanmasından sonra “18 Beyit Dinle!” kitabı için Yalsızuçanlar, “Kitabı okudum. Açıkçası Fatih Hocamı kıskandığımı söylemem gerekir. Ben niye böyle yazamıyorum, dedim.” dedi. “Bu kitapta saydığım şerhlerin hepsinin özünü ve Hazreti Mevlânâ’nın dilinden konuşan Fatih Hocamın gönül ayinesinden yansıyanları bulacaksınız.” diyerek sözlerine devam eden Sadık Yalsızuçanlar, kitaptan bazı bölümleri izleyicilere okudu.

 

Mehmed Fatih Çıtlak

Pendik… Uzak ama bereketli…

Söz sırası kendisine gelen Mehmed Fatih Çıtlak ise “Bendeniz Fatih’te doğup büyümüş biriyim. Açıkçası ilk başta Pendik’e gelmek fikri bana uzak geldi. İstanbullular için Pendik, kerhen İstanbul’a katılmış kenarda bir yer gibidir. Bundan dört sene önce Emin Işık Hocam “Pendik’ten Mesnevi dersi istediler, ben de seni söyledim. Çok uzak, ben gidemeyeceğim.” dediğinde, oraya elbette benim gibi biri gider, koskoca hocalarım gidecek değiller ya, diye düşündüm. Ancak Pendik’te öyle bereketli bir cemaatle karşılaştım ki… En arka sırada oturan kardeşimin nazarı ta sahneye kadar geliyor.” dedi. Bir önceki dönemin belediye başkanı Erol Kaya ile bir konuşmalarına değinen Çıtlak, bir gün kendisine usul gereği ama samimi duygularıyla “Bir isteğiniz var mı?” diye sorduğunu Kaya’nın da “Var. Ben burada olsam da olmasam da lütfen bu dersleri bırakmayın.” dediğini söyledikten sonra, “Pendik gerçekten acayip bir yer.” dedi.

Mesnevi okumak ve dinlemek sabır ister

Cumartesi günleri yapılan dersten birkaç gün önce sıkıntıdan rahatsızlanmaya başladığını ifade eden Çıtlak, “Ben oraya çıkıp konuşacak adam mıyım? Nasıl olacak bu?’ diye düşünüyordum ve sonra kolayı seçtim. Kendimi aradan çıkarttım.” sözleriyle konuşmasını sürdürdü. Çıtlak, konuşma yapan Belediye Başkanı Şahin ve Kaymakam Odabaş için, “Nezaketleri için çok teşekkür ederim. Bize burada kavşakları, geçitleri, parkları anlatabilirlerdi isteselerdi. Hakları da. Ama öyle nazikler ki, konunun haricinde bir cümle dahi kurmadılar. Yaptıkları hizmetlerin farkındayız, çok teşekkür ediyoruz.” dedikten sonra teşekkürlerine şöyle devam etti: “İlk önce harçlık parasını hesap ederek minibüse binip gelen öğrenci kardeşlerime teşekkür ediyorum. Onlar, harçlıklarını başka yere harcamayıp, bu derse iştirak etmek için harcettiler. Kendileri onların farkında olduğumu bile bilmiyorlar belki ama 50-60 kadar kişi tespit ettim. Onlar birinci önceliğimdir. İkinci olarak ise bu mânânın kendisine sahip oldukları halde tasdik etmek için gelip beni dinleyen büyüklerime teşekkür ediyorum. Ve kendi zamanlarından feragat eden aileme çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Konuşmalardan sonra Geleneksel Sufi Ayinleri Topluluğu tarafından gerçekleştirilen Sema Ayin-i Şerif’i izlendi. Daha sonra ‘Derviş Çeyizi’ isimli, dervişlerin eşyalarının sergilendiği sergi gezildi ve Pendik Belediye’si tarafından bir kültür hizmeti olarak hediye edilen kitaplar Mehmed Fatih Çıtlak tarafından imzalandı.

 

Ek Bilgi: Mesnevi Okumaları her Cumartesi 13:30’da Pendik Yunus Emre Kültür Merkezi’nde gerçekleşmektedir. Kitabın orijinalinin birinci cildi, Tehir-ül Mevlevi Şerhi’nin beşinci cildi tamamlanmış, 4011. beyte gelinmiştir.

  

dunyabizim.com'dan alıntıdır...

Medyanaliz Haberleri