Mehmet Güzelmansur Türkiye'de bir İlke İmza Attı!

Hatay’da başarılarıyla, çalışkanlığıyla ve sempatikliğiyle adından sıkça söz ettiren Antakya Belediyesi Meclis Üyesi, Saygın İş Adamı Mehmet GÜZELMANSUR yenilikçi düşüncelerini hayata geçirmeye ve başarılarına başarı katmaya devam ediyor.

İki yıl önce Antakya’da var olan PİRİNA depolarının çevreye verdiği kokulardan rahatsızlık duyarak bu ürünün sanayi tesislerinde de kullanılacağını düşünerek harekete geçen Güzelmansur “Başta sanayi sektörü olmak üzere yakıt alanlarının artırılması gerektiğini düşündüğüm pirinanın petrol kadar değerli olduğunun farkında değildik. Araştırmalarım sonucunda Prinanın alternatif enerji kaynağı olması edeniyle her zeytin ağacının potansiyel bir petrol kuyusu olduğunu gördüm. Antakya Organize Sanayi Bölgesi’nde 3 Bin metrekare kapalı alan içerisine yaklaşık 1,5 milyon dolara mal olan bir tesis kurdum. Yaklaşık iki yıl üzerinde çalıştığım ve projelerini kendim çizerek kurduğum makine ile toz halindeki Pirinayı kimyasal hiçbir katkı maddesi kullanmadan presleyerek fındık şekline dönüştürdüm. Bir aydır özellikle kömür ve doğalgazla çalışan tesislere ürünümüzü bu şekilde satmaya başladım.” dedi.

Günümüzde PİRİNA ; ekstrasyon fabrikalarında, zeytinyağı fabrikalarındaki sıcak su kazanlarında, tesislerin sistemi için gerekli sıcak su ve buhar imalinde, kireç ocaklarında, merkezi kalorifer sistemlerinde ve 6. sanayi kuruluşlarında yakıt olarak kullanılmaktadır.

Ürünün kömürde olduğu gibi 4000–4500 kcal’kg enerji sağladığını, elde edilecek verimin yanında maliyetinin düşüklüğünü Doğalgaz ve kömür kullanımına göre % 20 ila %50 arasında önemli maliyet avantajları olduğunu anlatan Güzelmansur, “Yapılan bilimsel araştırmalara göre Kül oranı %3–5, Kükürt oranı ise % 0,15. Yani kükürt yok gibi. Yoğunluk ise 0,57 gr/cm3. Tam bir çevreci yakıt. Klasik sistemle yakıldığında linyit kömürün %15’i yanmazken pirinanın tamamı yanıyor,” dedi.

Sanayicileri her anlamda sevindiren yakıtın bazı fabrikalarda pirinayı linyitle karıştırıp yakarak verim artırıldığını vurguladı.

Hammadde sıkıntısı olup olmadığı sorulduğunda tesislerde ayda 1200 ton kadar pirina işleyebilmekteyiz. Fakat talebin artması nedeniyle gelecekte hammadde sıkıntısı çekilebileceğini bu nedenle de zeytincilikte hızla gelişen Suriye, Tunus, Mısır gibi ülkelerden hammadde ithal etmeyi düşündüklerini dile getiren Mehmet Güzelmansur, hedefleri arasında pirinanın sanayiden sonra konutlarda da kullanılmasını sağlamaya çalışmak olduğunu söyledi.

1967 doğumlu olan Güzelmansur, ODTÜ Makine Mühendisliğinden mezun olduktan sonra mastırını İngiltere de tamamladı. Gaziantep Üniversitesinde ve Mustafa Kemal Üniversitesinde Öğretim Görevlisi olarak görev yapan, İngilizce ve Arapçayı anadili gibi bilen Güzelmansur, Ekonomik Rapor Dergisi İmtiyaz sahibi ve yazı işleri müdürü Yaşar Diken’le yaptığı röportajın sonunda başarılarının sırlarının sorulması üzerine “Hayatta en önemli şeylerden biri istemektir. Gerçekten ve içten hissederseniz her istediğiniz olur. Proje üretirken amatör ruhumu kaybetmeden profesyonelce düşünerek çalıştığım da, ürettiğim de daha başarılı sonuçlar alıyorum. Kendimi geliştirme potansiyeli olan her konuda elimden gelenin en iyisini yapmak için mücadele ediyorum. Bir hedef bitince başka bir hedef buluyorum.” dedi.

 

 

  Haber&Fotograf; Fatma Çetin Kabadayı

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri