Taraf gazetesi muhabiri Mehmet Baransu, Şanlıurfa Gazeteciler Birliği'nin Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle düzenlediği programa katıldı.
Başarılı gazetecilere ödüllerin verildiği programda Baransu, yargının gazeteciler üzerindeki baskıya vurgu yaptı. Yasadışı hiçbir haber yapmadığı halde 800 yıl hapis cezası ile yargılandığını vurgulayan Baransu, "Buna da özgürlük deniliyorsa bilemiyorum" dedi. Programa bir konuşma yapan AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Emin Önen, daha önce hükümetlerin gazeteciler tarafından yönetildiğini ancak bu yapının AK Parti döneminde yıkıldığını belirtti. Daha sonra kürsüye davet edilen gazeteci yazar Mehmet Baransu, milletvekili Önen'le aynı fikirde olmadığını söyledi. "Bu nasıl özgürlük?" diye soran Baransu, son üç yıl içinde gazetecilere 7 bine yakın dava açılığını, sadece kendisinin 800 yıl ceza talebi ile yargılandığını vurguladı.
Baransu, şöyle devam etti:
"212 yasasındaki yıpranma payı AK Parti hükümeti döneminde yürürlükten kaldırıldı maalesef. Ancak milletvekilimizin belki de Ankara'ya taşıyacağı şey bu olmalı. Yine son 3 yılda operasyonlar oluyor. Herkesin gözü önünde gerçekleşiyor. 3 yılda 7 bine yakın dava var. Bunların içinde en fazla muzdarip olan da belki benim. Yaklaşık söylüyorum 800 yıl civarında ceza ile yargılanıyorum. İşin komik yanı. Yaptığım, yazdığım şeyler suç değil. Sayın Bakan Bülent Arınç bir çalışma yaptığını belirtti ancak henüz bir gelişme yok. 3 yılda 7 bine yakın dava açılıyorsa 'basın ne kadar özgür' diye düşünmek gerekir."
Belki basın patronlarının artık hükümetleri yönlendiremiyor olabileceğini ifade eden Baransu, açılan davalar sebebiyle ailesinin tedirgin olduğunu anlattı. Baransu, "Geçtiğimiz günlerde bir davam vardı. Karar aşamasındaydı. Kızım o gün bir yere gidecek, pazar günü geri gelecekti. Kızım bana şunu dedi: 'Baba ben pazar günü gelince seni evde mi göreceğim yoksa cezaevinde mi?' Bunu 8 yaşındaki kızım diyor. Bu hangi noktaya geldiğimizi açıkça gösteriyor" dedi.
Yapılan bir baskın sonucunda 17 kişinin şehit edildiğini, 'neden önlem alınmadı' diye haber yaptığında 10 yıl ceza ile yargılandığını hatırlatan Baransu, şunları kaydetti: "Neden önlem alınmadığını haber yaptık bunu devletin gizli belgesi sayıyorlar. Ben de mahkemede aynen şunu dedim: Eğer bu tür belgeler devletin gizli belgeleri olacaksa bana 10 yıl değil isterseniz milyon yıl verin yine yazarım. Gazeteci bu tür haberler için vardır. Bu tip haberlerden çok mutlu değiliz ama bunun yapılmasını bir görev olarak görüyorum. Kendimi sorumlu hissediyorum."
Türkiye'ye gerçek bir demokrasi gelmesi durumunda gazetecilik görevini bırakacağını sözlerine ekleyen Baransu, demokrasi geldiği zaman kendilerine ihtiyaç kalmayacağını söyledi.