Medyada Temmuz ayına, Ergenekon’un süregelen yankıları, AKP ve “İrtica ile Mücadele Eylem Planı” belgesinin devam eden tartışmaları, Çin’in Doğu Türkistan’a saldırıları, 3G teknolojisinin hayata geçmesi ile Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun toplantıları damgasını vurdu.
Medya Takip Merkezi’nin (MTM), her ay düzenli olarak bin 700’ü aşkın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesinden derleyerek hazırladığı “ayın medya gündemi” raporu açıklandı. Araştırmanın sonuçlarına göre, Temmuz ayına damgasını vuran konular, Amerika, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve AKP oldu. Türkiye’nin önemli gündem konularından bir diğeri olan Avrupa Birliği, Temmuz ayında da popülaritesini korudu. Avrupa Birliği, gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitelerinde toplam 14 bin 899 haberde yer aldı.
-ERGENEKON DAVASI-
Aylardır Türkiye’nin gündemine yerleşen ve adı her geçen gün daha büyük sansasyonlarla anılan Ergenekon Davası, geçtiğimiz ay da gündemdeki yerini korudu. Dava kapsamında 8 albayın ifade vermeye çağrılması, geçtiğimiz aya damgasını vuran konu başlıkları arasında yerini aldı. Ergenekon ile ilgili olarak, yazılı, görsel ve elektronik basın toplamında 11 bin 661 haber yayınlandı.
-TERÖR HABERLERİ YÜZDE 40 AZALDI-
Temmuz ayının önemli gündem maddelerinden bir diğeri de terör konusuydu. Haziran ayına oranla, gündemdeki görünürlüğü yüzde 40 azalma gösteren terör konusu, toplam 5 bin 631 kez medya aracılığıyla kamuoyuna sunuldu. Terör konusuna TV ekranları ise 127 saati aşkın yer ayırdı.
-ÇİN’E TÜM DÜNYADAN TEPKİ-
Çin’in, Sincan adıyla da bilinen Doğu Türkistan eyaletinde Müslümanlara yaptığı saldırılar, Temmuz ayında medyanın gündemine giren önemli gelişmeler arasında kayda geçti. Tüm dünya ülkeleri tarafından sert eleştirilere maruz kalan Çin, 7 bin 685 haberle aya damgasını vurdu. Saldırılara maruz kalan Uygur Türkleri ise 5 bin 560 haber ve yazıda yer aldı.
-TÜRKİYE’NİN EN MEDYATİK İSMİ, BAŞBAKAN ERDOĞAN OLDU-
-Çin'in Uygur bölgesinde resmî rakamlara göre 184 kişinin öldüğü kanlı olaylar için "soykırım" nitelemesi yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Temmuz ayında da popülaritesini korudu. Türk basınının en çok konuştuğu isimlerden olan Erdoğan, soykırım açıklamasıyla Pekin’den büyük tepki aldı. Ay boyunca, irtica belgesi konusuna dair açıklamalarla da sıkça medyada yer alan Erdoğan, yazılı, görsel ve elektronik basın toplamında 17 bin 625 habere konu oldu. Erdoğan’ın ekranlarda kalma süresi ise 317 saati buldu.
-BAYKAL DA GÜNDEMDEYDİ-
Askere sivil yargı yolunun açılacağı yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvuran Baykal, Temmuz ayında medyanın en yoğun ilgi gösterdiği bir diğer siyasi isimdi. Kürt açılımı konusunda akademisyenlerle görüşme hazırlıklarında bulunması, Ergenekon’a ilişkin muhalif sert tavırları ve Deniz Feneri yankılarıyla sıkça gündeme gelen Baykal ay boyunca 4 bin 549 haber ve yazıda yer aldı. Önceki aya oranla haber sayısı yüzde 46 artan Baykal, 100 saate yakın bir süre ekranlarda kaldı.
-HSYK TOPLANTISI-
-Adalet Bakanlığı ile Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) yargı kökenli üyeleri arasında çıkan tartışmaların kamuoyuna yansıması, Temmuz ayında medyanın nabzını yükseltti. Ergenekon savcılarının görev yerlerinin değiştirilmesi odaklı tartışmalar nedeniyle sıkça medyada yer alan Adalet Bakanı Sadullah Ergin, her açıklamasıyla gündem oluşturdu. Haziran ayına göre haber sayısı yüzde 316 artan Sadullah Ergin, toplam 3 bin 468 haber ve yazıda yer aldı. Ergin’in ekranlarda kalma süresi ise 100 saati aşkındı.
-HERKESİN GÖZÜ 3G TEKNOLOJİSİNDE-
Uzun süredir merakla beklenen 3G teknolojisinin hayata geçmesi, Temmuz ayında ekonomi basınının mercek altına aldığı konular arasındaydı. Mobil ortamda görüntülü telefon hizmetleri, e-posta alıp gönderme, bankacılık hizmetleri, yüksek hızda internet erişimi, etkileşimli oyunlar, canlı radyo TV yayınlarına erişim gibi pek çok hizmet 3G mobil terminal cihazları tarafından rahatlıkla sağlanacak. GSM operatörlerinin reklam kampanyaları, kamuoyu sözcülerinin açıklamaları ve sağladığı özelliklerle tüketicilerin de ilgisini kazanan 3G Teknolojisi, toplam 1.695 haber ve yazıda yer aldı.