The Economist, “Muhalefet için bir oy” başlığı ve “Türkler için demokrasiyi ilerletmenin en iyi yolu, muhalefet partisine oy vermektir” spotuyla bir değerlendirme yazısı yazdı. AK Parti’nin iktidarı sırasındaki başarıların övülmesiyle başlayan yazıda “Türk seçmenler, Erdoğan’ı 12 Haziran seçimlerinde yeniden seçmek duruşunda. Ama yine de endişe verici” görüşünü savunuldu. Makalede, “Anketlere göre Erdoğan, yeni anayasa yapmak için gerekli olan 3’te 2 çoğunluğu alaca kadar yüksekten gidiyor. Bu Türkiye için kötü olur” dendi. The Economist, Erdoğan’ın “otokratik içgüdüleri” olduğunu savunarak “Basın özgürlüğü tehdit altında.. Ve, bazı durumlarda da şişirilmiş komplo teorilerine dayanarak. emekli askerleri de kapsayacak şekilde, Erdoğan’ı eleştirenler ve düşmanları, soruşturma altında” iddiasında bulundu. Erdoğan’ın Başkanlık Sistemi’ni istediği belirtilen yazıda bunun “hata” olacağı savunuldu ve Türkiye’nin de “güçlü bir başkanlık sistemine ihtiyacı olmadığı” belirtildi. Economist şunları kaydetti: “Türkiye anayasası, gerçekten de yeniden yapılanmaya ihtiyaç duyuyor, ama bu bir AK Parti Projesi olarak değil. Bunu gerçekleştirmenin en iyi yolu, ana muhalefet partisi merkez sol CHP’ye oyların artırılmasıdır. TBMM’ye daha küçük iki partinin girmesi durumda, bu AK Parti’nin, 3’te 2 çoğunluğu sağlamasını engellemeye yeter.”
CHP lideri Kılıçdaroğlu’na övgüler yağdıran The Economist, “otokrasiye karşı oy verin” başlığı attığı yazıdaki son paragrafta ise vatandaşları açık açık CHP’ye oy vermeye çağırdı. Yazıda, “Biz Türklere CHP’ye oy vermelerini tavsiye ediyoruz.Bu Türkiye’nin demokrasisinin en büyük garantisidir” görüşü savunuldu.
AK Parti 367 vekil çıkarmamalı
New York TImes “Türkiye’nin seçimi” başlığıyla yer alan Katinka Barysch imzalı makalede Erdoğan’ın asıl isteğinin muhalefete takılmadan yeni anayasayı getirebilecek bir çoğunluk elde etmek olduğu savunuldu. Erdoğan’ın bu yüzden MHP’nin baraj altında kalarak sandalye sayısını artırmayı umduğunu ifade etti. Erdoğan’ın oylarını artırma şansının kaset skandalıyla arttığı yorumunu yapan gazete, Erdoğan’ın istediği çoğunluğu elde edip edemeyeceğini tahmin etmenin zor olduğunu kaydetti ve “Türk demokrasisi adına elde etmemesi iyi olur” yorumunda bulundu. AK Parti’nin 330 sandalyeye ulaşması halinde muhalefetin desteğine gerek kalmadan anayasada değişiklik yapabileceği, 367 sandalyeye ulaşması halinde ise parlamentoda yeni bir anayasayı kabul edebileceği belirtilerek “tek partili” bir anayasanın Türkiye’de bölünmelere neden olabileceği uyarısında bulunuldu. Bu yüzden de “Erdoğan’ın mecliste süper çoğunluğa ulaşmamasının Türk demokrasisi adına iyi olacağı” savunuldu. STAR / ANKARA