Meclis resepsiyonunda sürpriz zirve

Meclis'in açılış resepsiyonu Başbakan Erdoğan ile BDP lideri Demirtaş arasındaki mini bir zirveye ev sahipliği yaptı.

ANKARA- Meclis’in açılışı dolayısıyla verilen resepsiyona Başbakan Erdoğan ile BDP lideri Selahattin Demirtaş arasındaki mini zirve damgasını vurdu.

Demirtaş bir ay uzatılan ateşkes sürecinin hemen ardından yapılan Urfa'daki KCK operasyonlarıyla ilgili Başbakan Erdoğan’a şikayette bulundu. Yüzler asık değildi ama Başbakan Erdoğan Demirtaş'a, "Niye alındı ona bakın" diye çok imalı bir yanıt verdi.

Başbakan Erdoğan'a örnek olarak Hanefi Avcı'nın tutuklanması hatırlatılınca buna yanıtı da net oldu:
Durup dururken yoldan geçen birini almıyorlar. Burda bir şey var mı? Herhalde bir bağlantı var. Değil mi?”

Meclis’in açılış resepsiyonunda geçtiğimiz yıllardan farklı olarak CHP’nin yeni genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılması dikkat çekti. MHP lideri Devlet Bahçeli Kars programı nedeniyle katılamazken BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, DSP lideri Masum Türker, çok sayıda bakan hazır bulundu. Türk Silahlı Kuvvetler ise yine şaşırtmadı. Meclis açılış oturumuna katılan Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner ve kuvvet komutanları resepsiyonda ise yer almadı. Meclis Başkanı Şahin girişte bütün konukları tek tek ellerini sıkarak karşıladı.

SICAK TEMASLAR

Meclis son yılların en sıcak ve samimi resepsiyonlarından birine şahitlik etti. Cumhurbaşkanı Gül-Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan-Demirtaş gibi önemli isimler arasında sıcak sohbetler yapıldı. Yüzler asık değildi, ama mesajlar da eksik olmadı.

Yeni Anayasa, Kürt sorunu, tek tip askerlik gibi konuların gündeme geldiği resepsiyonda en önemli diyalog Başbakan Erdoğan ile BDP lideri Demirtaş arasında yaşandı. Yüzlerin asık olmadığı sakin bir havada geçen sohbette BDP lideri Demirtaş Urfa'da 40 kişinin gözaltına alındığı KCK operasyonuyla ilgili şikayette bulununca ilginç şu diyalog yaşandı:

Erdoğan: Görüşmeyi iyi götürdünüz

 

Demirtaş: Sayın Başbakan görüşme çift taraflı olursa iyi olur.

 

Erdoğan: Götürürüz, Tek taraflı demiyoruz zaten çift taraflı...

 

Demirtaş: Çok olumlu bir zemin var şu anda. Biz bu iş için uğraşırken bir yanda da Urfa’da partimize operasyonlar var. Gözaltılar var. Yine siyasi operasyonlar var…

 

Erdoğan: Siyasi operasyon olmaz

Demirtaş: İl başkanımız gözaltına alınıyorsa…

 

Erdoğan: Ama niye gözaltına alınıyor. Niye alınmış...

 

Demirtaş: Şüphesiz bunlara da bakacağız ama...

 

Akın Birdal: SDP’ye operasyonlar yapılıyor

 

Erdoğan: Niye yapılıyor ama...

 

AVCI DA GÜNDEME GELDİ

Başbakan Erdoğan ile Demirtaş arasındaki bu diyalog Hanefi Avcı'nın tutuklanması süreciyle devam etti. BDP milletvekili Akın Birdal, “Hanefi Avcı üzerinden bir operasyon yapılıyor. Referandumdan sonra olumlu bir hava oluşacak dediniz, demokratikleşme özgürleşme ortamı olacak dediniz, ama son gelişmelere bakınca tam tersi oldu” diye serzenişte bulundu. Erdoğan’ın bu sözlere yanıtı şöyle oldu:

YOLDAN GEÇEN BİRİNİ ALMIYORLAR

Bir şeyi gerçekçi göreceksiniz. Şu anda yargı ve yürütme olarak. Eğer böyle bir operasyon varsa kim tarafından yapılıyor. Yargı bir talimat verdiği zaman yürütme bu talimatın gereğini yerine getirmek zorundadır. Şimdi burada Avcı ile ilgili böyle bir şey varsa bağlantıları nelerdir, bunun hepsini araştırmak durumundadır. Durup dururken yoldan geçen birini almıyorlar. Burda bir şey var mı? Herhalde bir bağlantı var.”

YARGIDAN ŞİKAYET ETTİLER

Demirtaş Başbakan Erdoğan’a CMK’daki sorunları da dile getirdi. “Yasama olarak üzerimize düşeni yapabiliriz” diyen Demirtaş’a Başbakan da şikayetle karşılık verdi:
“Hiçbir yerde suçsuz olan bir kişinin tutuklanması veya göz altına alınması daha sonra yargılanma süreci bunlara hoşgörü ile bakmak mümkün değildir. Geciken adalet noktasındaki tavır zaten bellidir. Geçiken adaleti savunamayız Öyle dosyalar varki, 18-20 sene sürüyor.”

Demirtaş, “Adalet sistemi baştan sona yeniden düzenlenmeli” diye araya girince Erdoğan şöyle devam etti:
“Tamam biz yargıya kadro verelim dedik, bu iş çözülsün. Ama onlar ne getirdiler. Kamerayla mülakat getirdiler. Önceden böyle bir şeyi vardı. Bundan önce herşey normal yapılmış. Şimdi kameralı mülakat yapılsın diyorlar. Böyle bir şey var mı. Bu noktada nasıl görüşülür oturulur konuşulur. Bu süreçlerin kısaltılabilmesi için neler yapılabilir. Bunlar üzerinde durulabilir. Buna göre adımlar atılabilir.”

Başbakan Erdoğan Demirtaş’ın, “Tam olarak burada yasal adım atabilirsek” sözleri üzerine “Ben de zaten yamayı kast ediyorum” diyerek çalışma yapılacağı sözü verdi.

ADALET BAKANI'NDAN DİNLEME TEPKİSİ

Adalet Bakanı’nın niye kızdığı ortaya çıktı. “Koskaca 49 maddelik HSYK kanunu vardı. 49 maddelik kanunu bir dinlemeye mahkum ettiniz. Hiç mi iyi bir şey yoktu” dedi.

HAŞİM KILIÇ'TAN YALANLAMA

Resepsiyondaki önemli gündem maddelerinden biri de Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın Anayasa’nın ilk üç maddesinin değiştirilebileceğiyle ilgili sözleri oldu. Resepsiyona erken gelen isimlerden Kılıçdaroğlu bu sözlerle ilgili yorumunun sorulması üzerine, “Haşim Kılıç’ın kurucu irade nedir onu öğrenmesi gerekiyor" tepkisi gösterdi.
Ancak Haşim Kılıç resepsiyona geldikten sonra tepkilere neden olan bu sözleri düzeltti. Haşim Kılıç, Anayasanın ilk üç maddesinin değiştirilmesinin mümkün olduğu yönünde bir söyleminin olmadığını belirterek şunları söyledi:
”Anayasa’nın ilk üç maddesinin değiştirilmeyeceği ve bunun teklif bile edilemeyeceğini bir Anayasa Mahkemesi Başkanı olarak biliyorum. Benim söylediğim demokrasi, hukuk ve laiklik konularında diğer maddelerde yapılan değişikliklerle ilk üç maddenin daha da zenginleştirilebileceği. 3 madde değişmez ama diğer maddelerde değişikliklerle zenginleştirilebilir."

KILIÇDAROĞLU GÜL’ÜN KİLO SOHBETİ

Resepsiyona Cumhurbaşkanı Gül ile Kılıçdaroğlu bir araya geldi. Kılıçdaroğlu Gül’ün bugünkü yaptığı konuşma ile beklentilerinin bir kısmını karşıladığını söyledi. Kılıçdaroğlu ile Gül arasında kısa bir de kilo sohbeti oldu. Kılıçdaroğlu Gül’ün kilo aldığını söylerken, Gül’ün buna yanıtı, “Ben siyasi parti genel başkanı gibi gezmiyorum. Sizin kilo verdiğinizi de ilk ben tespit ettim” oldu.

GÜL’DEN BARAJ DÜZELTMESİ

Cumhurbaşkanı Gül’ün Meclis’te yaptığı konuşmada toplumun bütün kesimlerinin TBMM’de temsil edileceğiyle ilgili sözleri barajın indirilmesini istediği yönünde yorumlandı. Gül, “Hayır ben öyle bir şeyi kastetmedim. Bu meclisin kıymeti anlaşılsın” diye söyledim” diyerek sözlerine açıklık getirdi.

Perde Arkası Haberleri