MECLİS BAŞKANLIĞI'NDA DTP SIKINTISI

DTP'li 5 milletvekili hakkındaki davalar Meclis Başkanlığı'nı sıkıntıya soktu.

TBMM Başkanı Köksal Toptan, ifade vermeye gitmeyen DTP milletvekillerinin polis zoru ile götürülmemesi için formül arandığını açıkladı. DTP'liler ise ifade vermeye gitmemekte kararlı.

DTP Genel Başkan Yardımcısı Emine Ayna, haklarında fezleke hazırlanan DTP milletvekillerinin savcılığa ifade vermeyi düşünmediklerini bildirdi.

Ayna, gazetecilerin, "TBMM Başkanı Köksal Toptan, '5 milletvekilinin savcıya ifade vermesiyle ilgili yazıları tuttuğunu' söyledi. Toptan ile görüştünüz mü? İfade verecek misiniz?" sorusu üzerine, TBMM Başkanı Toptan ile görüşmediklerini ve görüşmeyi de düşünmediklerini söyledi.

Meclis'te sadece DTP milletvekillerinin fezlekesinin bulunmadığını dile getiren Ayna, diğer milletvekillerinin fezlekelerinin daha çok yolsuzlukla ilgili olduğunu ileri sürdü.

Dokunulmazlığın kaldırılmasını her zaman savunduklarını belirten Ayna, "Eğer böyle bir hak varsa ve AKP'li ve CHP'li milletvekilinin ne kadar hakkıysa bizim de o kadar hakkımızdır. Hala gidip herhangi bir ifade vermeyi düşünmüyoruz. Ne zaman Başbakan hakkında hazırlanan fezlekelerle ilgili gidip savcılığa ifade verir, biz de düşüncelerimizi açıkladığımızdan dolayı açılan davalarla ilgili oturur, yine düşünür, değerlendirir ve bir karar alırız. Ama şu anda ne TBMM Başkanı ile bu konuyu görüşmeyi düşünüyoruz ne de bu konuda savcılıklara ifade vermeyi düşünüyoruz" dedi.

Ayna, "Köylerin Kürtçe olan isimlerinin geri verilmesi söz konusu. Bu konuda ne düşünüyorsunuz" sorusunu yanıtlarken, kamuoyunun tartışmalarını önemsediklerini söyledi. Çözüm konusunda atılacak her adımın yanında olacaklarını belirten Ayna, "Cumhurbaşkanı'nın açıklamasını önemsiyoruz. Bu konuda daha fazla sorumluluk alması ve bir adım öteye gitmesi gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

TBMM Başkanı Köksal Toptan ise, DTP'li milletvekillerinin savunmalarının istenmesi ile ilgili, "Anayasanın lafzına baktığımız zaman, aslında davet üzerine savunma yapmaya gidilmediği takdirde, yasaların öngördüğü şekilde ısraren, sanıkların mahkemeye götürülüp orada savunmaların yapılmasının sağlanması mümkün" dedi.

TBMM'de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Toptan, DTP'li milletvekillerinin savunmalarının istenmesi konusunda hukuki inceleme yaptırdığını söyledi.

Bu konuda, ilgili ağır ceza mahkemesinden kendilerine uzun bir süre önce yazı geldiğini ifade eden Toptan, "Ben inceliyorum, arkadaşlarıma incelettiriyorum, Adalet ve İçişleri Bakanları ile de konuştum" diye konuştu.

Anayasanın 83. maddesinin "dokunulmazlığı" düzenlediğini, bu maddede Anayasanın 14. maddesine atıfta da bulunulduğunu anımsatan Toptan, "14. maddenin; milletvekili seçilmeden önce belirtilen suçların işlenmesi halinde dokunulmazlığın söz konusu olamayacağını ve yargılamanın devam edeceğini hüküm altına aldığını" ifade etti.

Ancak bazı hukukçuların 'sistemin mutlak dokunulmazlığı düzenlediği için bu halde bile dokunulmazlığın olabileceğinden" söz ettiğini kaydeden Toptan, "Bütün bunları incelemeye, hukuki sonuca varmaya çalışıyoruz. Ankara görevli Ağır Ceza Mahkemesi, talimat mahkemesi olduğu için, işin esasına bakan dosyalar başka mahkemelerde olduğu için, bir anlamda buradaki Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki arkadaşlarımızın da çok fazla yapacağı bir şey gözükmüyor. Aslında bizim de gözükmüyor. Bize yazılan yazıda, TBMM'ye duyulan saygı nedeniyle şimdiye kadar beklenildi. Bizim aracılığımızla bir duyuru yapılması ve adı geçen

milletvekillerinin bu şekilde gidip savunmaları yapmaları isteniyor" dedi.

"Doğrudan mahkemeler bunu yapabilirdi" diyen Toptan, "Nezaket gösterdiler. Biz de mahkememize nasıl yardımcı oluruz diye çalışma yapıyoruz. Anayasanın lafzına baktığımız zaman, aslında davet üzerine savunma yapmaya gidilmediği takdirde, yasaların öngördüğü şekilde, ısraren sanıkların mahkemeye götürülüp orada savunmalarının yapılmasının sağlanması mümkün. İlgili Ağır Ceza Mahkemesi ise böyle bir yol deniyor. Bakalım ne yapacağız, inceleniyor" diye konuştu.

Köksal Toptan, 1994 yılında benzer bir konuda yaşanılanların anımsatılması üzerine, "1994'deki uygulama biraz farklı. Orada dokunulmazlık kaldırıldı. Bu arkadaşlarımız savunmalarını yapmak için o zaman mahkemeye götürülmedi. Buradaki farklı" dedi.

Toptan, bir soru üzerine, söz konusu süreçle ilgili DTP'li milletvekilleri ile görüşmediğini bildirdi.

Perde Arkası Haberleri