Anadolu Eğitim Sendikası'nın 25 Ocak eylemi sonrası yapılan ve 20 Şubat 2010 Cuma günü sonuçlanan ek atamalar sonrası durum değerlendirmesi yapmak ve önerilerini sunmak üzere sendika Genel Başkanı Sayın Cansel Güven MEB Personel Genel Müdür Yrd. Sayın Hikmet ORMAN ile görüştü. Görüşme içeriğini başlıklar halinde kamuoyu ile paylaşıyoruz:
Güven: Ek atamada sevinerek ailesine kavuşanlardan çok, boş pozisyonlara tercih yapabildiği halde ataması gerçekleşmeyen çok sayıda öğretmenin bulunuyor. Pozisyon ve kontenjan farkının neden giderilemedi?
Orman: Maliye ve Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığı, 68.000 sözleşmeli öğretmenin il bazında kaçar adet istihdam edileceğini belirlemektedir, bu rakamı MEB değiştiremez.
Güven: Aynı Maliye Bakanlığından maaş alan bir öğretmenin görev yerini değiştirmesi mail açıdan bir külfet doğurmayacağına göre MEB niçin izin almak zorunda?
Orman: Doğu ve Batı arasında ve gelişmiş-gelişmemiş iller arasında çok fark var. Sözleşmeli atamanın koşulları bellidir, o pozisyona kadrolu öğretmen bulamamak ve 15 saat üstü ders yükü.
Güven: Tüm branşların puan esasıyla yarışması yüzünden ihtiyaç olan pozisyonlara atama yapılmadı. Bundan sonraki atamalardaki yöntem ne olacak?
Orman: Ek atamanın şekline sendikalardan ve öğretmenlerimizden gelen önerilerle karar verdik. Hiç açılmayan branşlar açıldı ilk kez, olumlu geri dönüşler aldık. Bakanlığımız bunu ileriki atamalarda da sürdürebilir.
Güven: Örneğin istanbul gibi yaşaması zor metropollerde, bazı diğer il ve ilçelerde hizmet puanı düşük, 8-10 yıl sonra tayin olunabilir noktada. Bunu eskiden olduğu gibi kontenjan-puan sınırlamadan 1 yılda eş durumu haline dönüşemez mi?
Orman: Mağdur olanlar zaten kadroya geçişle boşalacak pozisyonlar sayesinde daha çabuk tayin olacak. Kimse uzun süre sıkıntı yaşamayacak. Aslında sözleşmelilik çakılı olduğu için bu ek atama bile zorladığımız bir konuydu. Sayın Bakanımızın kamuoyuna verdiği sözleri dayanak alarak yapabildik. Yoksa yönetmeliğe göre bu mümkün değildi.
Güven: Kadrolu öğretmenlerden yalnızca eşi öğretmen ve zorunlu hizmetini tamamlamamış olanlar mağdur edildi. Eşi başka bir kurumda olanlardan niçin ayrı tutuluyorlar? Bir ek atamayla bu sorun giderilemez mi?
Orman: Diğer kurumlarda çalışanlar da rotasyona uğruyorlar sonradan. Bizde kadroluların eş durumu sıkıntısı yok.
Güven: Sendikamıza dilekçeyle başvuran 1.9 mağdurları bulunuyor, eski 3.3 Maddesi, 2,5 yıldır var olan bir sorundan söz ediyoruz. Bu meslektaşlarımız için bir ek atama daha yapılamaz mı?
Orman: Eşlerden birinin zorunlu hizmeti tamamlaması diğerini de kurtarıyor. Bu ek atama sizin eyleminizle ve bakanlığımızın özverisiyle gerçekleşti. Böylece 1509 kişi daha ailesine kavuştu. Ayrıca Ek atamanın eki olmaz.
Güven: 25 Ocak Eylemimizde Sayın Genel Müdürümüz Necmettin Yalçın'dan becayiş talep etmiştik, zaten var demişti. Bunu sistematik olarak modül üzerinden bakanlığımız açamaz mı?
Orman: Birbiriyle yer değiştirecek öğretmen bulamayız. Kim doğuda bir ilden batıya gitmek ister?
Güven: Sizin de söylediğiniz gibi istanbul gibi illerden memleketine gitmek isteyenler var, bu buluşturmayı bakanlığın yapması doğru olmaz mı?
Orman: Şu anda böyle bir konu gündemimizde yok.
Güven: Ataması gerçekleştirilen sözleşmelilerin yolluk ücretine de şiddetle ihtiyaçları var. Bu konuda bir şey yapacak mısınız?
Orman: Yolluk alıp alamayacaklarını bilmiyorum. Mevzuata bakmak gerek (AES in notu, mevzuata göre yolluk yalnızca geçici görevler için veriliyor)
Güven: Elimizdeki bilgi ve belgelerde, yalnızca Ankara Merkezde (ilçeler hariç) Ağustos rakamlarıyla 767 ücretli çalıştırıldığını görüyoruz. Bu bir açık değil midir?
Orman: Kadrolu ve sözleşmeli öğretmenle karşılayamadığımız ihtiyacı, raporlu ve asker öğretmenlerin boşluğunu dolduruyoruz. Diğer türlü dersler boş geçer.
Güven: Yine bilgimiz dahilinde bazı ücretlilerin 3 yıl ve üzeri sürelerde aynı okulda çalışmakta, hatta eğitim fakültesi çıkışlı olmadıkları bilinmektedir. Doğum izni ya da askerlik üç yıl sürmediğine göre bu nasıl mümkün oluyor?
Orman: Devletin ve bakanlığımızın olanakları kısıtlı, daha ücretli alamadığımızda, alınan kadrolu öğretmenler de yeterli olmadığında zorunluluktan böyle durumlarla karşılaşabiliyoruz. Sayın Bakanımızın Maliye Bakanlığıyla sözleşmelileri kadroya geçirebilmek ve daha fazla ilk atama yapabilmek için yoğun bir çalışması var. Bu konuda aşama kaydettik.
Güven: internet ortamında dolaşan bir kadro taslağı var, puan ve bölge gözetileceği belirtiliyor. Uzun hizmet sürelerine rağmen kadroya geçişte geride kalacak öğretmenler açısından sorun olmayacak mı?
Orman: Bu metni görmedim, arkadaşlarımız konuyla ilgili çalışmaya başladılar. Sendikalardan gelen önerileri de değerlendireceğiz. Bu önerilerin bir kısmı üye aleyhine bile olabiliyor, iyi niyetle düzeltiyoruz. Anadolu Eğitim Sendikasının bugüne kadar verdiği taslak ve önerileri de değerlendirdik. Katkılarınızın devamını diliyoruz.
Güven: Haziran Döneminde 6000 küsur sözleşmelinin kadroya alınacağını duyduk, mevcut sözleşmelilerin 1/10 bile etmiyor. Kazanılmış haklar korunarak kademesiz bir geçiş yapılmasını istiyoruz. Sayın Çelik ve Sayın Çubuk'un konuyla ilgili verilmiş sözleri var. ilk atama bekleyen 300.000 kişi de mağdur edilmemeli, ikisi ayrı ayrı ilan edilmeli. Bu yaz yapılacağı söylenen 40.000 atamanın bir kısmı sözleşmeliden kadroya geçiş şeklinde mi olacak?
Orman: ilk atamalarla sözleşmeliden kadroya geçenleri ayırıyoruz. ilk defa sizinle paylaşıyorum; 2010 Yazında üç yılını dolduran 17.000 sözleşmeliyi kadroya geçirecek, yanı sıra 40.000 öğretmen alacağız.
Güven: Bu 40.000 içerisinde açıktan atama bekleyenler ve kurumlar arası geçiş yapacaklar da dahil olacak mı?
Orman: Kesin olmamakla birlikte 1000 kadar kontenjan ayrılabilir.
Güven: Birçok öğretmenimiz rapor hakkı sınırında ve istifa noktasında. Anayasal bir hakkın şarta bağlı olmasını doğru buluyor musunuz?
Orman: Bu hak zaten veriliyor, zaman almasının nedeni elimizdeki koşullar. Önümüzdeki dönemde mağduriyetin önemli ölçüde kalkacağına inanıyoruz. Yönetici atamalarıyla bir çok pozisyon açılacak, düşük puanı öğretmenlerimizin de atanacağını düşünüyoruz.
* Yukarıdaki görüşme içeriği Anadolu Eğitim Sendikası tarafından özet niteliğinde yayımlanmıştır.
Memurlar. Net