MB yine faizciye çalıştı

Uyguladığı para politikası nedeniyle üreten kesim tarafından sık sık eleştirilere hedef olan Merkez Bankası, gıda ve enerji fiyatlarındaki artışı gerekçe göstererek faizi yine artırdı.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, gecelik borçlanma faiz oranlarını 0,50 baz puan artırdı. Buna göre, gecelik borçlanma faiz oranı yüzde 15,25'ten yüzde 15,75'e, borç verme faiz oranı da yüzde 19,25'ten yüzde 19,75'e yükseldi. Para Kurulunun dünkü toplantısına ilişkin yapılan açıklamaya göre, kurul kısa vadeli faiz oranlarının artırılmasına karar verildi.

Buna göre Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 15,25'ten yüzde 15,75'e, borç verme faiz oranı yüzde 19,25'ten yüzde 19,75'e yükseldi. Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.00-17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 11,25'ten yüzde 11,75'e, borç verme faiz oranı yüzde 22,25'ten yüzde 22,75'e, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo yoluyla gecelik ve bir haftalık vadelerde tanınan borçlanma imkanı faiz oranı da yüzde 18,25'ten yüzde 18,75'e yükseltildi.

ARTIŞIN ARKASI GELEBİLİR UYARISI

Para Politikası Kurulu açıklamasında, Merkez Bankası'nın, gıda ve enerji fiyatlarındaki yükselişin genel fiyatlama davranışlarını olumsuz etkilemesini önlemek için gerekli tedbirleri almaya devam edeceği bildirildi. Döviz kuru hareketlerinin gecikmeli etkileri ile son dönemde artış eğilimini sürdüren enerji ve işlenmiş gıda fiyatlarının, kısa vadede enflasyonun geçici olarak yükselmesine neden olabileceğine dikkat çekilen açıklamada, “uluslararası kredi piyasalarındaki sorunların yansımaları iç talebi yavaşlatmaya devam etmekte, dış talep ise güçlü seyrini korumaktadır. Bu çerçevede, toplam talep koşulları enflasyonu düşürücü yönde katkı sağlamaya devam edecektir” denildi.

Açıklamaya göre Kurul, enflasyonun yılın son çeyreğinden itibaren kademeli olarak düşüş eğilimine girerek 2009 yılı sonunda Nisan Enflasyon Raporu'nda yer alan yüzde 6,7'lik tahmine yakın gerçekleşeceğini öngörüyor. Bununla birlikte gerektiği taktirde önümüzdeki dönemde de ölçülü faiz artışının Kurul'un gündeminde olacağı da önemle vurgulanıyor.

Faiz arttırımı çare değil

Albaraka Türk Genel Müdürü Adnan Büyükdeniz, küresel krizin Türkiye'yi, beklentiler, sermaye akımları ve ticaret akımları olmak üzere 3 kanaldan etkileyebileceğini kaydetti. Türkiye'de beklentilerde bir miktar bozulma olduğunu, sermaye akımlarında maliyetlerin yükseldiğini, ticaret akımlarında ise henüz etkisinin görülmediğini aktaran Büyükdeniz, Merkez Bankası'nın faiz politikasını değerlendirdi. Büyükdeniz, sadece faiz artırımıyla enflasyonun kontrol altına alınamayacağını, Türkiye'de bugün yaşanan enflasyonda yurt dışı arz şokları ve emtia fiyatlarındaki yükselişin de büyük etkisi olacağını bildirdi.

SADECE TALEBİ DARALTMAK YETMEZ

Para politikası dışında da yapılması gerekenlerin bulunduğunu anlatan Büyükdeniz, enflasyon hedeflemesinin talep şoklarına karşı etkili ancak, arz oklarına karşı otomatik önleyici etkisinin zayıf olduğunu ifade etti. Büyükdeniz, bu nedenle sadece talebi daraltmaya yönelik önlemlerin yeterli olmayacağını belirtti.

Ekonomi Haberleri