Manchester Üniversitesi bünyesindeki Hayat Bilimleri Fakültesi ve Materyaller Okulu'ndan doktor David Penney ile beraberindekilerin yürüttüğü araştırmaya göre, milyonlarca yıl önce yaşamış olan bu sinek, günümüzdeki organizmalarla aynı özelikleri gösteriyor. Ancak ilk kez keşfedilen davranış şekilleri de ortaya koyuyor.
Gelişmiş ve yüksek çözünürlüklü bir CT Tarayıcı kullanan bilim insanları, 3 bin X-ray (ışını) sayesinde 23 - 5.5 milyon yıl önceki zaman aralığı Miyosen'den kalma olan birkaç milimetre büyüklüğündeki bu fosil in 3 boyutlu modelini oluşturdu. Elde edilen verilere göre, amberdeki sinek, kendi türünün besin ortakçılığı yapabildiğini gösteren ilk delil konumunda. Ayrıca kanatsız bir böcek türü olan ‘collembola'nın yayılmak için kanatlı böcekleri kullanabildiğini gösteren ilk örnek. Simbioz yaşamın bir formu olan besin ortakçılığı, farklı türlere ait organizmalar arasında gözlenen bir ilişki türü olarak biliniyor.
Araştırmayla ilgili bilgi veren David Penney, “Bu görüntüler gerçekten etkileyici. Elde ettiğimiz öncü niteliğindeki veriler, dünyanın en yaygın organizmalarının fosillerine bakarak davranışlarını anlamada bize yardımcı olacak” dedi.
İncelemenin detaylı sonuçları, bilim dergisi Plos One'da yayınlandı. Geçtiğimiz Ağustos ayında da 230 milyon yıl öncesine ait böcek fosilleri bulunmuştu. Bitkilerden salınan reçine veya çeşitli sıvıların katılaşmış hali olan amberlerin içinde milyonlarca yıl öncesine ait canlılar mükemmel bir şekilde korunuyor.