Gemideki saldırı anını bile profesyonelce görüntüleyip sonrasında çektiği görüntüleri İsrail askerlerinden gizlemeyi başaran Iara Lee, bu görüntülerden Cultures of Resistance ( Direniş Kültürü) isimli bir belgesel yaptı.
Marmara İlahiyat Fakültesinde dün gerçekleşen Mavi Marmara konulu panelde belgeseli izleyici ile buluşturan Lee konuşmasında; batıda basının olayları olduğu gibi yansıtmadığını bu sebeple bu ülkelerde bizzat yaşamayı, oradaki insanların izlenimlerini birebir aktarmayı tercih ettiğini belirtti. Iara Lee, olayları bizzat yaşayanların kendi dillerinde en iyi şekilde ifade edebileceklerini ve bu sebeple yerel insanların izlenimlerini birebir aktarmalarının çok önemli olduğunun da altını çizdi. Batıda manevi değerlerin çok zayıf olduğunu, daha çok herkesin tüketim odaklı yaşadığını belirten Lee, barış için silahsız direnişlerin her zaman daha etkili olduğunu söyledi. Örnek olarak; Burma'da öldürülen rahiplerin her türlü zorluğa rağmen silaha sarılmadıklarını ve daha başarılı sonuçlar elde ettiklerini belirtti. Belgeselde ayrıca sanatın her dalının barış ve adalete hizmet edebileceği mesajı da yer alıyor.
Türkiye’de insanların dünyadaki adalet için çabalamalarından çok etkilendiğini ve bunun en güzel örneğinin Mavi Marmara'da yaşandığını belirten Lee konuşmasının sonunda, İsrail askerlerinin saldırısı esnasında gemide hiç kimsede korku olmamasına çok şaşırdığını ve İsrail yetkililerinin zaman zaman insanları sindirmek için ''keşke daha fazla öldürseydik!'' dediklerini ancak bunun daha büyük tepkilere yol açacağını aktardı.
Güney Koreli Yönetmen Iara Lee’nin Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde gerçekleştirdiği panele katılanlar arasında İstanbul’un Brezilya Başkonsolosunun katılması da dikkat çekiciydi.