Mardin'de turizime yatırım sürüyor

Mardin'de Son Yıllarda Yaşanan Huzur ve Güven Ortamının Ardından Gelen İstikrar ile Artan Potansiyel Karşısında Yatırımcılar Turizm Sektörüne Yöneldi.

Mardin'de son yıllarda yaşanan huzur ve güven ortamının ardından gelen istikrar ile artan potansiyel karşısında yatırımcılar turizm sektörüne yöneldi.

Son 5 yılda 2.5 milyon yerli yabancı turistin Mardin'i ziyaret etmesi yatırımcıların iştahını kabarttı. Mardin'de 5 yıl içinde 3 otel 5 butik otel hizmete açıldı. Önümüzdeki günlerde ise Kosifler Şirketler grubu Mardin'de 15 milyon dolar yatırımla Hilton Oteli'nin inşaatının temeli atılacak. Son olarak Mardin'in turizmini keşfeden iş adamı İbrahim Fidan, kendisine ait 500 yıllık tarihi evini butik otele çevirdi. Yaklaşık 1 milyon YTL'ye mal olan 20 odalı Zinciriye Butik Otel'in açılışı görkemli bir törenle yapıldı.

Açılış törenine Mardin Valisi Mehmet Kılıçlar, AK Parti Mardin milletvekilleri Cüneyt Yüksel, Halit Demir, Mardin Belediye Başkanı Metin Pamukçu, Emniyet Müdürü Serdar Meriç ve çok sayıda davetli katıldı. Açılış töreninde konuşan Vali Mehmet Kılıçlar, Mardin'e yatırım yapmak isteyen müteşebbislere gereken kolaylığı sağlayacaklarını söyledi. Vali Kılıçlar, son yıllarda ilde artan yatırımlar hakkında şu bilgileri verdi: "Mardin'deki turizm potansiyelini keşfeden yatırımcılar otel açmak için sıraya girdi. Ortalama her yıl 500 ile 700 bin yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği 7 bin yıllık tarihi kent, kültürel yapısı ve mimari dokusu ile gondolları ile meşhur İtalya'nın Venedik ve Kudüs'ten sonra dünyanın üçüncü sit alanı içinde yer alıyor."

Tarihi ve kültürel zenginliği ile turizm merkezi haline gelen Mardin'de son yıllarda artan turist sayısı, turizm yatırımcılarının iştahını kabarttığını vurgulayan Vali Kılıçlar, "Tarihi kentte otel ve butik evler açmak için özel müteşebbisler adeta birbiriyle yarışıyor. Son 5 yılda Mardin'de 3 otel, 4 de butik otel hizmete girdi. Artan turizm potansiyeli karşısında yapılan yatırımlarla birçok gencimize iş imkanı sağlandı. Geçmişte işsizlik yüzünden çalışmak için batıya giden gençler, artık kendi memleketlerine dönerek, burada çalışıyor." diye konuştu

Mardin'de artan turizm potansiyeli karşısında turizm sektörüne yöneldiğini belirten iş adamı İbrahim Fidan, 500 yıllık tarihi evini butik otele çevirdiğini söyledi. Ortalama tarihi evlerin değeri 1 ile 2 milyon YTL arasında değiştiğini ifade eden Fidan, "Şu anda butik otelimizi bir yıl içinde bitirip Mardin'in turizm hizmetine soktuk. Şu ana kadar yaklaşık 1 milyon YTL tutarında bir harcama yapıldı. Butik otelde yaklaşık 30 kişiye iş imkanı sağladık. Turizm sayesinde artık gençlerimize iş imkanları doğuyor. Son yıllarda dünyanın turizm merkezi haline gelen Mardin'in geleceği parlak olduğu için bu sektöre yöneldim." diye konuştu

Terör yüzünden geçmişte Mardin'i ziyaret eden yerli ve yabancı turist sayısı 2002'de 30 bin iken, terörün sona ermesi ile birlikte bölgede artan inanç ve kültür turizmi ile son 5 yılda bu sayı 2.5 milyona ulaştı. Butik otellere yönelik artan yoğun talep, tarihi evlerinde fiyatlarının artmasına sebep oldu. Yılda ortalama 700 bin turistin ziyaret ettiği Mardin'de konaklama sorununu aşmak için butik otel sahipleri yeni arayışlara yönelirken, ek butik oteller açmak için tarihi evlerin sahiplerinin peşine düştü.




sondakika

Yerel Haberleri