Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürlüğü'nün 1998-2000 yılları arasında "Burada petrol yok. Kuyuları kapatalım" dediği Manisa'nın Alaşehir İlçesi Sarıkız bölgesinde petrol bulan Extrem şirketi, Suudi Arabistan kalitesindeki ürünü varillemeye başladı.
Extrem şirketi Genel Koordinatörü Petrol Mühendisi Tayfun Atalay, "Devletin bile (Burada petrol yok) dediği bölgede inatla, yılmadan, yıllarca gece gündüz çalıştık. Önce petrolün varlığını ispatladık daha sonra petrolü varillemeye başladık. Batı Anadolu'da bu bir milattır. Biz tarihi ve teorileri tersine döndürdük. Burada hem ülkemiz hem de Türk mühendislerinin başarısı var" dedi.
ŞU ANA KADAR 1500 VARİL ÇIKTI
Manisa'nın Alaşehir ilçesinde, merkezi Ankara'da bulunan Merty Energy petrol şirketi ve yabancı sermayeli Extract adlı petrol arama şirketi Extrem adında bir konsorsiyum oluşturup 2 yıl önce petrol aramaya başladı. Kasım 2008'de açılan Sarıkız-2 kuyusuyla bin 843 metrede petrol bulundu. Sarıkız-2 kuyusundaki çalışmalara ağırlık veren şirket, 1843 metreden son 20 günde stok tankerlerine 30 gravite Arabistan petrolü kalitesinde 1500 varil petrol çıkardı.
GÜNLÜK 3 BİN VARİL ÜRETİME ÇIKACAK
Alaşehir'de toplam 30 kuyu açmayı hedeflediklerini belirten Atalay, şu anda bir kuyudan günde 100 varil ortalama verim almayı planladıklarını ifade etti. Atalay, "Biz ilk aşamada açacağımız Sarıkız-3 kuyusunu devreye koyarak günde 100 varilden 300 varille yolumuza devam edeceğiz. Bölgede 30 kuyu daha açıldığında ise günlük üretimimiz 3 bin varile çıkacak. Alaşehir'de bizim yaptığımız araştırmalara göre 11 milyon varil petrol bulunuyor. Sarıkız-2 kuyusundaki petrolün gravitesi Suudi Arabistan'da çıkartılan petrole eş değer. Çıkan petrol 30 gravite ayarında" dedi.
EZİNE VE SAMSUN'DA DA PETROL ARAYACAKLAR
Türkiye'de petrol aramak için şirketin girişimleri de olduğunu belirten Tayfun Atalay, Çanakkale Ezine, Samsun Bafra, Trakya, Adana ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde de petrol ve doğalgaz arama çalışmaları yapacaklarını ifade etti. Atalay, "Alaşehir halkı hiç merak etmesin. Çok yakında hem de çok yakında Alaşehir, petrolcüler şehri olacaktır. Bölgedeki arazilerin dönüm fiyatı 6-7 liradan satılırken şimdi dönümünün kirası 10 bin liraya çıktı. Bölgedeki arazilerin başına da piyango vurdu" diye konuştu.
PETROLÜN KALİTESİ NASIL ÖLÇÜLÜYOR
Kolay üretilebilir olması, taşınabilmesi ve işlenebilmesi sebebiyle dünya petrol talebinin yüzde 90'ı hafif ve orta petrol ile karşılanıyor. Ancak dünya petrol kaynaklarının ancak yüzde 25'ini hafif ve orta derecede petrol teşkil ediyor. Suudi Arabistan'dan çıkan petrolün 38 gravite civarında olduğu belirtiliyor. Alaşehir Sarıkız-2'de 31- 37 olarak belirlendi.
Habertürk