Hayatını İslam'a adayan alimler arasında yer alan Medine'de 1984 yılında vefat eden Mahmut Sami Ramazanoğlu(92) Hocaefendi için, vefatının 26 yıldönümü münasebetiyle Dokuz Eylül Gençlik Derneği, İzmir'de bir merasim düzenlendi.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) İlahiyat Fakültesi konferans salonunda düzlenen merasim, Kur'an-ı Kerim okunmasının ardından konuşmalarla devam etti. Yüzlerce seveni ve talebelerinin doldurduğu DEÜ İF salonundaki merasimde, Ramazanoğlu hocaefendi hayatı için hazırlanan bir sinevizyon gösterisi gerçekleştirildi.
Programa Dokuz Eylül Gençlik Dernek Başkanı Av Murat Unganer, emekli Prof. Dr. Mehmet Bulut, Ramazanoğlu Hocaefendi'nin İstanbul'da yaşayan torunu Ahmet Faruk Akça, Müstakil Sanayici İşadamları Derneği İzmir Şubesi yönetim kurulu üyesi Abdurahman Çabuk, Kestanepazarı Talebe Yetiştirme Derneği Başkanı Hasan Dayan, emekli müftü Abdullah Tüzüner, Mehmet Akbaş ve yüzelerce seveni, talebeleri hazır bulundu. Anma programı, Murat Reis Vakfı, Muradiye Vakfı ile İzmir Milli Kültüre Hizmet Vafkı talebelerinin sunduğu ilahilerin ardından, Ramazanoğlu'nu tanıyan ve görenlerin hatırlarının anlatıldığı konuşmalarla sona erdi.
Duygulu anların yaşandığı merasimde anılarını anlatan Hasan Dayhan, Ramazanoğlu Hocaefendi'yi evlerinde ağırladıklarını, babası ile yakın dost olduklarını söyledi. Dayhan, "Bir defasında Hocaefendi ile cemaatle namaz kılmaya durmuştuk. Karşımızdaki delikten bir yılan çıktı. Biz donup kalmıştık. Hocaefendi devam etti. Fatiha suresi bitmeden yılan geri dönüp deliğe girdi. Burada bunu gören başka şahitler de var." dedi.
Abdulah Tüzüner, Mehmet Ali Nalbantçılar, Kenan Özbarış, Bedri Aydın, İbrahim Cengiz Arslan da hatıralarını paylaştı.
OĞUZ BOYU ÜÇOKLAR KABİLESİNDEN VE HZ. HâLİD B. VELİD (R.A.) NESLİNDEN
12 Şubat 1984 yılında Medine'de 92 yaşında Hakk'ın rahmetine kavuşan Mahmut Sami Ramazanoğlu Hocaefendi, ömrünü İslâm'a adayan âlimler arasında yer alıyor. Yazdığı 17 eser ve verdiği nasihatlerle büyük hizmetlere vesil olan Ramazanoğlu Hocaefendi, Müslümanların gönlünde taht kuran âlimlerden birisi idi. 1892 yılında Adana'da dünyaya gelen Ramazanoğlu'nun babası, tarihte 'Ramazanoğulları' diye bilinen aileden Mücteba Bey, annesi ise Ümmügülsüm Hanım'dır.
Ramazanoğulları'nın aslen Türklerin Oğuz boyu Üçoklar kabilesinden olduğu ve Hz. Hâlid b. Velid (r.a.) nesliyle münasebeti bulunduğu anlaşılmakta. İlk, orta ve lise tahsilini Adana'da, yüksek tahsilini ise Daru'l Fünun Hukuku Mektebi'nde tamamladı. Pozitif bilimlerin yanı sıra manevi ilimlerle de uğraşan Ramazanoğlu, Erbilli Es'ad Efendi'nin yanında kaldıktan sonra memleketi Adana'da irşatla görevlendirildi. Tekkelerin kapatılmasından sonra Adana'da Cami-i Kebir'de vaaz ve özel sohbetler yaptı. 1946 yılında hacca gitti. 1953 yılında hac dönüşü Şam'a yerleşti. Dokuz ay sonra tekrar İstanbul'a dönen Ramazanoğlu, Erenköy Zihni Paşa Camii'ndeki vaazlarını sürdürdü. 1979 yılında Medine'ye gitti. 12 Şubat 1984 Pazar günü de Medine'de Hakk'ın Rahmetine kavuştu. 20'yi aşkın çeşitli eserleri olan Ramazanoğlu Hocaefendi, güzel ahlâkı ve fazileti ile çevresine örnek olan bir insan olarak biliniyor.
Kaynak: cha