Hükümet demokratik açılım çerçevesinde, bugün ve yarın Irak ve Amerikalı yetkililerle biraraya gelerek Mahmur’un boşaltılması ve Kandil’in durumunu ele alacak. Üçlü mekanizma toplantısına Bölgesel Kürt Yönetimi’nden de temsilciler katılacak. Yarın ise eski DTP’lilerden oluşan bir heyet de Kuzey Irak’a giderek çeşitli temaslarda bulunacak.
Türkiye’den Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Dışişleri Bakanı Beşir Atalay ve üst düzey bürokratlardan oluşan bir heyetin Irak’ta iki gün sürecek olan Mahmur ve Kandil mesaisi bugün başlıyor.
Hükümet geri dönüşleri yeniden başlatmak için öncelik verdiği Mahmur Kampı konusunda somut adımlar atmak için bir ayı aşkın süredir bir dizi plan ve program üzerinde çalışıyor. İçişleri ve Dışişleri Bakanlığı, Mahmur ve Kandil’in boşaltılması için koordineli olarak sürdürdükleri çalışmaları tamamladı. Hazırlanan raporlar üçlü zirvede masaya yatırılacak.
Kısa ve uzun vadeli programlar
Alınan bilgilere göre, İçişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve istihbarat birimleri tarafından hazırlanan ‘Mahmur ve Kandil Raporları’nda kısa ve uzun vadeli bir dizi önlemler paketi bulunuyor. Raporlarda, “Kampta bulunan 11 bini aşkın kişiden altı bininin Türkiye’ye dönmek istediği, geri kalan kısmın ise Kuzey Irak’a yerleşmek istediği yönünde bir tablo ortaya çıktığı belirtiliyor. Kuzey Irak’lı yöneticilerle yapılan ikili görüşmelerde, buraya yerleşmek isteyen kişilere Türkiye tarafından her türlü desteğin verileceği öğrenildi.
Öte yandan Kürt yönetiminin üçlü mekanizmanın resmî davetlisi olmamasına rağmen, gayri resmî olarak görüşmelerin bazı bölümlerine katılması ve alınacak kararlara katılması sağlanacak. Dışişleri Bakanlığı’nın, “Demokratik açılım çerçevesinde atılacak adımların başarıya ulaşması için Kürt Yönetimi’nin bu yöndeki görüşleri ve kararları son derece önemli. Bu mekanizmanın dışında olmaları söz konusu değil” dediği öğrenildi.
Eski DTP’lilerden oluşan heyet Kuzey Irak’ta Pazartesi günü kapatılan DTP’nin Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici’nin başkanlığında oluşan bir heyet de Kuzey Irak’a giderek bir dizi görüşmede bulunacak. Geziyle ilgili Taraf’a bilgi veren Binici, “Bu gezi daha önce planlanmıştı. Fakat partimizin kapatılması ve diğer gelişmeler gidişimizi erteledi. Pazartesi günü (yarın) bir heyetle birlikte Kuzey Irak’a gideceğiz. Gidişimizin önceliği Mahmur kampı olacak. Oradaki insanları dinleyeceğiz. Taleplerini alacağız, dönüşle ilgili ne istediklerini, ne beklediklerini dinleyeceğiz. Onları rapor haline getirerek ilgili yerlere sunacağız. Kuzey Iraklı yetkililerle de bu çerçevede bir dizi görüşmemiz olacak. Hükümet Mahmur’dan geri dönüşler için gerekli alt yapıyı hazırlayacaksa, biz de katkı sunmaya hazırız. Bunu da açıkça söylüyorum. Ancak ülkede henüz tam bir barış ortamı sağlanmamışken, dönüşlerle ilgili basında yer alan ifadeleri biraz abartılı buluyorum. Öncelikle çatışmalar, operasyonlar derhal durdurulmalı. Kuzey Irak yönetimi de bu sorunun çözümü noktasında oluşturulacak üçlü mekanizmaya dahil olmak istiyor olabilir. Sanırım bazı bölümlerde de yer alacak” diye konuştu.