Konsolos Osman Şahbaz konuşmasında, '' Birlik Vakfında konferans vermek için davet eden Av.Mehmet Alacacı'ya ve Doç.Dr.Erol Kam'a teşekkür ediyorum. Öncelikle iki dost ülke arasındaki işbirliğimize değineceğim. Dostluğumuzun kadim tarihi derinliği olan bir geçmişimiz bulunuyor. Türkiye'de ve Macaristan'da her iki millete ait tarih ve tarihi şahsiyetler bulunmaktadır. Son 6 - 7 yıldır iki ülke arasında siyasi, ekonomik, sosyal ve akademik işbirliğimizin derinliğini müşahade ediyoruz. Türkiye'nin son 13 yıldır her açıdan başarısı, güven veren ortamını Macar yetkililer de yakından takip ediyor ve takdir ediyorlar. Bizim okuduğumuz yıllarda Türkiye'de 30 civarında üniversite bulunuyordu, bugün çok şükür kalkınan, gelişen Türkiye'de 81 şehrimizde toplam 180 üniversitemiz bulunuyor. NATO'da müttefikimiz olan Macar Hükümetinin son beş yıldır ''Doğuya Açılım Politikası'' net bir şekilde uygulanıyor. Bu stratejik doğuya açılımın ilk kapısı Türkiye'dir. Başbakanımız Ahmet Davutoğlu'nun bu yıl şubat ayındaki Budapeşte ziyareti vesilesiyle iş formundaki Macar Başbakanı Orban Viktor'un şu sözleri ehemmiyetlidir ''Türkiye'nin son 13 yıldaki başarılarını incelememiz gerekli, tabi biz gıpta ediyoruz. Genç nüfusu olan Türkiye'de ailenin değeri çok önemli. Bunun içinde geleceğe güvenle bakıyorlar. Biz nüfusu yaşlı bir ülkeyiz. Bizim çıkarttığımız ders şu, Türkiye'de olduğu gibi aileye önem vermeliyiz, saygı duymalıyız''.
Macaristan, Batı'nın kendinden kabul ettiği, Türkiye'ye en yakın Batılı dost ülkedir
Türkiye son yıllarda hem içeride, hem de dışarıda güçlü, kalkınan, başarılı ve güven duyulan ülke olmuştur. Budapeşte Yunus Emre Türk Kültür Merkezi, TİKA açılmış, başarılı çalışmalar yapmaktadır. Avrupa’nın en popüler Başkenti Budapeşte, 1 Mayıs 2004 yılında Avrupa Birliğine tam üye olmuş Macaristan, Orta Avrupa'da bir ülkedir. 93 000 km2 Yüzölçümü, nüfusu 10 milyondur. Avusturya, Ukrayna, Sırbistan, Slovenya, Ukrayna, Hırvatistan ve Romanya ile komşudur. Macaristan'da eğitim almanın farklı avantajları bulunmaktadır. Macaristan, Batı'nın kendinden kabul ettiği, Türkiye'ye en yakın Batılı dost ülkedir. Eğitimin yaygın ve kalitesi çok yüksek olan Macaristan, Avrupa’dan öğrenciler tercih etmektedir. 14 Macar sanatçı, bilim adamı ve edebiyatçı Nobel ödülü almıştır. Diplomaların AB ve Türkiye'de kabul edildiği, 16'sı Macaristan'ın Başkenti Budapeşte'de olmak üzere toplam 27 üniversite, 44 yüksek okul bulunmaktadır. Macaristan'da yaşam maliyeti ülkemizdeki vakıf üniversiteleri mertebelerindedir. Aylık 500 - 600 Euro masraf ile geçinebilir. Macaristan'da lisans eğitimi 3.5 yıl, master 2 yıl, tıp 6 yıl, eczacılık ve diş hekimliği 5 yıldır. Üniversitelerin en eskisi Pecs şehrinde bulunanı 1367 yılında kurulmuştur. Bu yıl Macaristan'daki üniversitelerde 20000 yabancı öğrenci eğitim görmektedir. Macar hükümetinin gelecek 10 yıllık stratejik planlaması içinde yabancı öğrenci sayısını üçe katlanması yer almaktadır. Macar Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre, üniversitelerde 2500 Alman, 2130 Slovak, 2100 Roman, 1400 Sırp, 1320 Brezilyalı, 1040 Ukranyalı, 1000 İranlı, 850 Norveçli, 780 Türk öğrenci eğitim görmektedir. Norveçli öğrencilerin büyük kısmı tıp eğitimi almakta, ayrıca yabancı öğrencilerden 4520'si tıp eğitimi, 1100'i diş hekimliği ve 1000'i mühendislik eğitimi almaktadır. 2013 Yılı Aralık ayında Macar Başbakanı İstanbul ve Ankara'ya resmi ziyaretinde dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi kurularak, ortak siyasi bildiri imzalandı. İmzalanan 32 anlaşmadan bir tanesi de Macar Milli Eğitim Bakanlığı 150 Türk öğrenciye karşılıkız burs vermesiydi. İngilizce ve Macarca eğitim alabilecek 50 lisans, 50 yüksek lisans, 30 doktora ve 20 kısa dönem araştırma için burs tahsis edildi. Burslar, eğitim ücreti, konaklama, sağlık sigortası ve cep harçlığını kapsamaktadır. Burs programı nisan ayında sona erdi. İnşallah Macar hükümeti önümüzdeki yıl yeniden bu imkanı Türk gençlerine yeniden sağlayacağını umut ediyoruz. Bununla ilgili Ankara Milli Eğitim Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü'nün sitesinde duyuruları takip etmenizi öneriyorum'' dedi.
Konferans; akabinde soru ve cevap şeklinde devam etti, sonrasında Birlik Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Mehmet Alacalı, günün anısına Konsolos Osman Şahbaz'a Üstad Sezai Karakoç'dan bir eser hediye etti.
Konferansa Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. M.Talha Gönüllü, Birlik Vakfı Mütevvelli Heyeti Başkanı Av.Mehmet Alacacı, Önceki Başkan Hüseyin Coşkun, Birlik Vakfı Dış İlişkiler Komisyon Başkanı Doç.Dr. Erol Kam, Yeryüzü Mühendisleri Derneği Başkanı Doç.Dr. Ömer Faruk Kültür, Doç.Dr. Muhsin Öztürk, Fesiad Başkanı M.Fatih Varlık, Yard.Doç.Dr. Orhan Sevinoğlu, akademisyenler, bürokratlar, öğrenciler, işadamaları ve kalabalık dinleyici katıldı.