Örgütten yapılan açıklamada, ülkeden kaçışın giderek arttığı, kaçanların büyük çoğunluğunun yabancılar olduğu, bugüne kadar ülkeyi terk edenlerden sadece 325'inin Libyalı olduğu belirtildi.
IOM sözcüsü Jemini Pandya, Reuters'a yaptığı açıklamada, Mısır ve Tunus sınırından geçenlerin sayısının en az 30 bin olduğunu söyledi.
Pandya, bini Mısırlı, 830'u Çinli, 300'ü Libyalı çoğu da Tunus vatandaşı 15 bin kadar kişinin Tunus sınırından geçtiğini, bunların büyük kısmının Libya'nın başkenti Trablus'tan geldiğini ifade etti.
Bu kişiler arasında çeşitli ülkelerin büyükelçileri ve elçilik çalışanlarının bulunduğu da kaydedildi.
25 kadar Libyalıyla birlikte 15 bin dolayında Mısırlının da kendi ülkesinin sınırından geçtiği bildirildi. Libya'da 1 milyon kadar Mısırlı'nın bulunduğu tahmin ediliyor.
IOM, Tunus ya da Mısır'a geçenler arasında Sahraaltı Afrika ve Güney Asya ülkeleri vatandaşlarının bulunmamasından endişe duyulduğunu, bu kişilerin muhtemelen seyahat için gerekli maddi güce sahip olmadığını belirtildi.
Vatandaşlarını Libya'dan çıkarmak için gerekli kaynaklara sahip olmayan ülkelerin IOM'den yardım istediği ifade edildi.
Öte yandan, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), tüm ülkelerden Libya'daki şiddetten kaçanlar için sınırlarını açık tutmalarını istedi.