Kuveyt Türk işadamlarını bekliyor

Kuveyt yabancı yatırımcı için kanun değiştirdi, Türk işadamlarını bekliyor.

Yüksek petrol fiyatları Körfez ülkelerinde önemli miktarda sermaye oluşturdu. Bu sermayeyi yatırıma dönüştürmek isteyen ülkelerin başında Kuveyt geliyor. 1990'daki Irak savaşından sonra bölgedeki liderliğini Dubai'ye kaptıran ülke yeniden atağa kalktı.

8 yılda 210 milyar dolarlık yatırım yapılması planlanan ülke, inşaat malzemelerinden mermere kadar birçok alanda KOBİ'lere yatırım fırsatı sunuyor.

Serbest pazar ekonomisine geçiş için önemli adımlar atan ülke, doğrudan yatırımları çekmek amacıyla yabancı firmalara uygun bir yasal ve ekonomik altyapı oluşturuyor. Hem müteahhitlik hizmetleri hem de ticaret bakımından önemli fırsatlar sunan ülke, Türk yatırımcıları bekliyor. Bu imkânı değerlendirmek için 82 firma ile çıkarma yapan İstanbul Ticaret Odası, en büyük ülke fuarını düzenledi. Kuveyt 1. Türk İhraç Malları Fuarı, Kuveyt Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Muhammed Thunayan Al Ghanim, Kuveyt Ticaret Bakanı Müsteşarı Rasheed S. Y. El Tabtabi, İTO Başkanı Murat Yalçıntaş ve Türkiye Büyükelçisi Şakir Fakılı tarafından açıldı. Fakılı'nın verdiği bilgilere göre Kuveytlilerin Türkiye'deki yatırım miktarı 5 milyar doları buldu. En çok bilineni Kuveyt Türk Katılım Bankası. Cevahir Alışveriş Merkezi, Kuveytli bir yatırım fonunca alınırken yine Al Shaya grubu Starbucks ve Debenhams'la 300'e yakın noktada hizmet veriyor, bin 500 kişiyi istihdam ediyor. Kuveytlilerin ilişkilerin artmasına önem vermesinin temelinde Türkiye'yi hem Avrupa'ya açılan kapı olarak görmeleri hem de makroekonomik dengelerin tutturulması yatıyor. Büyükelçi Fakılı, "İç siyasetteki son gelişmeler nedeniyle bakış açılarında bir değişme yok. Uzun vadeli bakıyorlar." dedi. Körfez ülkeleri ile serbest ticaret anlaşmasının yakında imzalanacak olmasının önemine işaret eden büyükelçiye göre Irak karayolu güzergâhının yakında devreye girmesi de maliyetleri düşürerek ihracatın artmasını sağlayacak. Güvenlik sebebiyle Iraklı kamyonlarla bile yapılsa dahi Suudi Arabistan'a kadar Türk mallarının kolayca ulaşması sağlanacak. Kuveyt'in her yerinde yeni gökdelen inşaatları ve altyapı yatırımları dikkat çekiyor. Özellikle Kuveyt Emiri Şeyh Sabah El Ahmed El Cabir El Sabah'ın ziyaretinden sonra bakanlara 'Bundan sonra Türkiye ile ilişkilerde muadil bakanlarla daha çok görüşeceksiniz. Daha çok ziyaret edeceksiniz' talimatı verildi. Ardından Bayındırlık Bakanlığı'ndan Türkiye'deki müteahhitlerin nasıl daha çok ilgi göstereceklerini araştırmak için, heyet göndermeye karar verdi. Önümüzdeki 8 yıl içinde Kuveyt'i Türkiye'ye bağlayacak demiryolu hattı, 50 bin konut, Körfez'de palmiye adası şeklinde turizm bölgesi ve serbest ticaret bölgesi projeleri var. Şu ana kadar Tekfen bir proje üstlenirken, bazı firmalar konutta, bir Türk firması da hastane projesinde ön yeterlilik aldı. Büyükelçi Fakılı, müteahhitlerin daha fazla proje alması gerektiğini kaydetti.

Elektrikli ısıtıcıya talep çok

İTO Başkanı Murat Yalçıntaş ise fuarı düzenlemekteki amaçlarının KOBİ'leri desteklemek olduğunu ifade ederek, "Çok ciddi inşaat olduğundan inşaat malzemeleri, mermer, büro mobilyası ve benzerlerine ihtiyaçları var." dedi. Müsteşar El Tabtabi de "Türkiye ile ticaretimizi geliştirmek istiyoruz. Ticaretin önümüzdeki dönemlerde daha hızlı büyüyeceğini görüyoruz ve mutlu oluyoruz." diye konuştu. Yakında tamamlanacak serbest ticaret anlaşması ile Körfez ülkeleriyle Türkiye arasındaki ticaretin çok hızlı büyüyeceğini söyledi. Fuara katılan firmalar gördükleri ilgiden memnun kaldı. Kayserili elektrikli soba üreticisi Fevzi Işık, yılda 15 bin adet ürün gönderdiklerini anlattı. Işık, ürünlerinin özellikle sıcak mevsimin yaşandığı Kuveyt gibi ülkelerde ilgi gördüğünü belirterek, "Suudi Arabistan'a 100 bin adet ürün gönderiyoruz. Bu pazarda büyüyeceğiz." dedi. Işık, günde 2 bin adet üretim yaptıklarını, ancak talebe cevap vermekte zorlandıklarını kaydetti. İstanbul'da diş macunu ve ağız sağlığı malzemeleri üretip satan Yaşarlar Ticaret'in sahibi Resul Yıldız da Ortadoğu pazarına yönelik ihracata yeni başladıklarını ve çok talep geldiğini kaydetti. Yıldız, fuar alanında bile ürünlerini satın almak isteyen çok sayıda Kuveytlinin olduğunu anlattı. Fuarda ürünlerini sergileyen bir diğer firma ise MÜSİAD'ın eski başkanı Erol Yarar'ın kuruculuğunu yaptığı Naturamaks oldu.

Zaman - Abdulhamit Yıldız

Ekonomi Haberleri