Birinci Dünya Savaşı sırasında her cephede mücadele eden Osmanlı’nın en büyük zaferlerinden biri olan Kut’ül Amare, titiz ve özenli bir çalışmayla beyaz perdeye aktarıldı. Yönetmenliğini Koray Demir’in yaptığı ve Doludizgin Creative Films’in gerçekleştirdiği belgesel film, 3 yılda 7 ülkede gerçekleştirilen çekimler ve teknolojinin son imkanları kullanılarak yapılan canlandırmalarla hayata geçirildi. Aynı zamanda bir tarihçi de olan yönetmenin ince ince işlediği belgesel, yarıştığı festivallerden ödüllerle dönüyor. Kut’ül Amare, Floransa Film Festivali’nde ‘En İyi Belgesel Film’ ödülünü kazanırken, New York Movie Award ve Hollywood Gold Award Festivallerinde de “Silver Award : En İyi Belgesel Film” ödüllerini kazandı.
Tarihin derinliklerinde emperyalist güçlere karşı verilmiş eşsiz bir mücadelenin hikayesi olan Kut’ül Amare, Osmanlı’nın Birinci Dünya Savaşı’nda kazandığı en büyük zaferlerden biriydi. Çanakkale’den sonra ikinci büyük zafer olarak görülen ve Irak Cephesinde gerçekleşen bu mücadele, yıllar sonra tüm detaylarıyla kayıt altına alındı. Yönetmenliğini Koray Demir’in yaptığı belgesel film, uzun yıllara dayanan araştırmalar sonucu hayata geçirildi. Savaş sahalarına yaptığı özel seyahatler ve incelemeler neticesinde projeyi senaryolaştıran Koray Demir, belgesel filmin çekimlerini 7 ülkede 3 yıldan fazla bir zaman diliminde gerçekleştirdi.
YILLARA YAYILAN ARAŞTIMALAR VE YÜKSEK TEKNOLOJİ BİRARADA
Türkiye, Irak, Ürdün, Mısır, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Amerika’da çekimleri yapılan belgesel için; Türk, İngiliz ve Arap tarihçiler, gazeteciler ve dönemin aşiret liderlerinin günümüzde yaşayan akrabalarıyla binlerce dakikalık görüşmeler yapıldı. Olayların gerçekleştiği savaş meydanlarının çekimleri, günümüzde kamera taşıyan insanlar için en tehlikeli bölgelerden birisi olan Irak’ta tamamlandı.
Canlandırma sekansları için farklı ülkelerden 40’ın üzerinde aktörle yapılan çekimlerde yüksek teknolojili kamera çözümleri ile gerçek bir savaş atmosferi oluşturuldu. Belgeselin savaş sahnelerinde ekibe katılan görüntü yönetmeni Gökhan Tiryaki, Bolt ultra slow-motion robotik kamera sistemi kullanılarak gerçekleştirilen detaylı görselleştirmeye büyük katkı sağladı.
HOLLYWOOD’DA CGI TEKNOLOJİSİYLE CANLANDIRMA SEKANSI
Los Angeles Studiolarında gerçekleştirilen Bullet-Time özel CGI sekansı ile savaş meydanı canlandırması tüm aktör performanslarının bilgisayar ortamına geçirilip yeniden dokulandırılmasıyla filme alındı.
Binlerce dakikalık ropörtajlar, savaş meydanları ve önemli olayların gerçekleştiği saha çekimleri, harita animasyonları, drama sekansları, motion graphics temaları, CGI sekansları ve dramatik canlandırmaların tamamının birleştirilmesi için aylarca süren bir post prodüksiyon süreci sonucunda filmin görsel dünyası tamamlandı. Kut’ül Amare belgeselinin müzikleri ise Yücel Arzen’e, anlatıcı sesi ise usta oyuncu Halil Ergün’e emanet.
Filmin hem yazarı hem de yönetmeni olan Koray Demir, uzun yıllardır Orta-Doğu’da yaptığı çalışmalarla tanınıyor. Daha önce pek çok uluslararası projede yönetmenlik yapan Demir, Kut’ül Amare belgeseliyle ilgili şöyle konuştu:
YÖNETMEN GÖRÜŞÜ
“Bu film; sizi bir imparatorluğun, bir medeniyetin yıkılış öyküsündeki bir ana bambaşka bir perspektiften bakmaya çağırıyor. Bu perspektif de cevaplardan ziyade soruları önemseyen bir bakış açısıyla hazırlandı. Bilginin kıymetsizleştiği, sözün değersizleştiği ve her şeyin çok hızlı tüketildiği günümüz dünyasında, soruları cevaplamak yerine, soru sormayı sağlayabilecek bilgileri aramaya çalışmak beklenen bir şey olmayabilir. Bunu yaparken karşıma çıkan, isimleri silinmiş, anıları hırpalanmış ve en önemlisi itibarsızlaştırılarak tarih yazdıkları hâlde tarihte ötekileştirilmiş insanların hikayelerine de tanıklık ettirebilmeyi amaçladım. Bu kişiler, inandıkları gibi yaşamak istedikleri için acılar çekmiş, fedakârlıkları görmezlikten gelinmiş, sesleri kısılmış ve tarih kitaplarından çıkartılmış olabilirler. Ama vicdanlı kişilerin anılarında yer tutabilmelerini sağlayabilirsek eğer, biraz olsun üzerime düşeni yapmaya yaklaşmış sayabilirim kendimi. Elbette bu, yönetmene olduğu kadar izleyiciye de sorumluluklar yükleyen bir görevdir. Gerçeği arayan ve bu uğurda ter döken hiç kimseye saygıda kusur etmeden, bir çaba da benden olsun istiyorum. Umarım gerçekte olanla, ‘olmuş olması istenen’ anlatılar arasındaki ince farka bir nebze olsun ışık tutabilirim.”
Özenli ve titiz bir çalışmanın ardından festivallerde seçkin jürilerin önüne çıkan Kut’ül Amare, Floransa Film Festivali ve New York Film Festivali’nde “En İyi Belgesel Film” ödüllerini kazanarak Türkiye’yi başarıyla temsil etti. Festival yolculuğuna devam eden belgesel, önümüzdeki günlerde yapılacak bir gala ile seyirciyle buluşmaya başlayacak.
Filmin Künyesi
Filmin Adı: Kut’ül Amare - Masaldan Gerçeğe
Yapımcı Firma : Doludizgin Creative Films
Yönetmen ve Yazar : Koray Demir
Yapımcılar : Aynel Hayat, Yasemin Demir, Koray Demir
Anlatıcı : Halil Ergün
Görüntü Yönetmeni : Gökhan Tiryaki
Müzik : Yücel Arzen
Kurgu Yönetmeni : Eray Demir
Yapım Sorumlusu : Kasım Aşmer
Aksiyon Kareografi : Raiim Muradov - NOMAD