Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulundan, geçen yıl Türkiye genelinde kurum ve kuruluşlara 1 milyon 552 bin 721 bilgi edinme başvurusu yapıldığı, bunlardan 1 milyon 308 bin 105'inin olumlu cevaplandırıldığı açıklandı.
Dünya Bilgi Edinme Günü dolayısıyla Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulundan yapılan yazılı açıklamada, 28 Eylül'ün, dünyada bilgi edinme günü olarak kutlandığı hatırlatılarak, demokratik hukuk devletinde şeffaf ve hesap verebilir yönetim anlayışının hayata geçirilmesinde çok önemli bir işlev gören bilgi edinme hakkının, Türkiye'de 24 Nisan 2004'te yürürlüğe giren 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu ile tanınarak 2010'da anayasal güvenceye kavuşturulduğu vurgulandı.
Açıklamada, bu hakkın etkin biçimde kullanılmasını gözetmek amacıyla bilgi edinme başvurularıyla ilgili yapılacak itirazlara karşı verilen kararları incelemek, kurum ve kuruluşlar için bilgi edinme hakkının kullanılmasına ilişkin kararlar vermek üzere Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu kurulduğu kaydedildi.
Kurulun görevine başladığı tarihten bugüne kadar bilgi edinme hakkını güvence altına alan etkin bir denetim mekanizması işlevini yerine getirdiği vurgulanan açıklamada, aynı zamanda, hakkın, etkin bir biçimde kullanımını sağlamak üzere kurum ve kuruluşlar için yol gösterici nitelikte kararlar aldığı, bilgi edinme hakkının önemi konusunda farkındalığı ve duyarlılığı artırmak için eğitim ve yayın faaliyetlerinde bulunduğu aktarıldı.
Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulunun faaliyette bulunduğu 13 yıllık süreçte, 20 binin üzerinde itirazı karara bağladığı, kamu kurum ve kuruluşlarından gelen 200'ün üzerinde görüş talebine de yanıt verdiği belirtildi.
Bilgi Edinme Hakkı Kanunu'nun, bilgi edinme hakkının sağlıklı bir şekilde işlemesi için bu hakkın kullanımıyla kamu yararı ve üçüncü kişilerin hakları arasında bir denge kurulmasını amaçladığı ifade edilen açıklamada, Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulunun, ilke kararları ve itiraz başvuruları üzerine verdiği kararlarla söz konusu dengenin sağlanmasında önemli bir rol oynadığına işaret edildi.
İlke kararları, örnek kararlar, elektronik kitaplar ve diğer yol gösterici bilgilerin kurulun www.bedk.gov.tr adresinde yayımlandığı kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Geçtiğimiz yıl içerisinde ülke genelinde kurum ve kuruluşlarımıza 1 milyon 552 bin 721 bilgi edinme başvurusunda bulunulurken, bunlardan 1 milyon 308 bin 105 adedi olumlu olarak cevaplandırılmıştır. Bilgi Edinme Hakkı Kanunu'nun yürürlüğe girdiği 2005 yılına göre 2,5 katlık bir artışa karşılık gelen bu başvuru sayısı, bilgi edinme hakkının kullanımının istikrarlı bir şekilde artmakta olduğunu göstermektedir.
Ayrıca bu önemli orandaki artış, bilgi edinme hakkının önemine ilişkin farkındalık ve duyarlılığın vatandaşlarımız arasında giderek yaygınlaştığını gösterirken, kamu kurum ve kuruluşlarımız bakımından giderek artan bir sorumluluk bilincine işaret etmektedir. Bu itibarla, '28 Eylül Dünya Bilgi Edinme Günü' vesilesiyle, Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu olarak, bilgi edinme hakkının kullanımının ülkemizde ulaştığı nokta dolayısıyla duyduğumuz memnuniyeti belirtir, kamu kurum ve kuruluşlarımızın bilgi edinme hakkının kullanılması konusunda göstermiş olduğu duyarlılığı takdir eder ve kurulumuzun bilgi edinme hakkının etkili bir şekilde hayata geçirilmesi için bugüne kadar yürüttüğü çalışmaların artarak devam edeceğini kamuoyuna saygılarımızla duyururuz."