Kurucu rektörler YÖK'ten

Yüksek Mahkeme'nin istediği oldu kurucu rektörleri YÖK belirleyecek.

Hükümet 2005 ve 2006 yıllarında tartışmalara sebep olan yeni üniversitelere kurucu rektör atama sistemini yeniden gündemine aldı. Yeni üniversitelere rektör atamasını düzenleyen kanun tasarısı, Bakanlar Kurulu'nda görüşüldükten sonra Meclis'e gönderildi.

Tasarıya göre, üniversitelere rektör olmak isteyen profesörler YÖK'e başvuracak. YÖK Genel Kurulu bu adayları 3'e indirerek içlerinden birini ataması için cumhurbaşkanına sunacak. Kurucu rektörler 4 yıl görev yapacak.

YÖK Kanunu'nda net olarak açıklanmadığı için farklı yorumlara neden olan 'kurucu rektörlerin' atanmasını sisteme oturtmak isteyen hükümet, YÖK Kanunu'nun rektör atamalarını düzenleyen maddesine ilave yapacak. AK Parti hükümetinden önce kurulan üniversitelerin rektörleri, hükümetin önerdiği 3 isimden birinin cumhurbaşkanı tarafından atanmasıyla belirlenirken, son dönemde bu durum sorun oluşturmuştu. Bugüne kadar 22 devlet üniversitesi kuran hükümet, rektörleri de eskisi gibi atamak isteyince kanun, iki kez Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edilmiş, iki kez de Anayasa Mahkemesi'nce iptal edilmişti. Yüksek Mahkeme'nin iptal kararından sonra ise YÖK inisiyatifi eline almış, 15 yeni üniversitede az sayıdaki öğretim üyelerine seçim yaptırarak rektörleri belirlemişti. Halen 17 yeni üniversitenin rektörü bulunmuyor. Önümüzdeki günlerde 9 yeni üniversite daha kurulması da Meclis'te ele alınacak.

Anayasa Mahkemesi 'rektör atamak YÖK'ün yetkisinde' demişti

Meclis'e sevk edilen kanun tasarısının 'Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı gerekçeleri' doğrultusunda düzenlendiği öğrenildi. Yüksek Mahkeme'nin iptal gerekçesinde kurucu rektörlerin atanmasında 'YÖK'ün dışlanamayacağı ve üniversite özerkliği nedeniyle rektör adaylarını belirleme yetkisinin Anayasa gereği YÖK'te olduğu' vurgulanmıştı. Kanun tasarısının gerekçesinde de bu duruma atıf yapılarak, 'yeni kurulan devlet üniversitelerinde kadrolu yeterli öğretim üyesinin bulunmaması nedeniyle mevcut YÖK Kanunu'ndaki rektör seçimine ilişkin hükümlerin uygulanma imkanı bulunmadığı' kaydedildi. Kanun tasarısının 9 yeni üniversite kurulmadan önce yasalaşması bekleniyor.

Zaman - İbrahim Asalıoğlu

Eğitim Haberleri