'Kurtuluş Savaşı'nın farklı versiyonu'

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin Kurtuluş Savaşı'nda verdiği mücadeleyi bugün başka alanlarda sürdürdüğünü söyledi.

Türkiye'nin ilim, bilim, demokrasi ve hukuk başta olmak üzere bütün bu alanlarda dünyanın en gelişmiş ülkesi olma yarışında olduğunu belirten Gül, "Bu yarışta inanıyorum ki çok kısa bir süre içerisinde Türkiye dünyanın en seçkin ülkelerinden biri olacaktır." dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ)'nde 12 Mart İstiklal Marşı'nın Kabulü'nün Yıldönümü ve Mehmet Akif Ersoy'u anma programına katıldı. MAKÜ'deki program İstiklal Marşı okunmasının ardından Mehmet Akif Ersoy konulu belgeselle başladı. Belgeselde İstiklal Marşı'nın nasıl yazıldığının hikayesi anlatıldı. Daha sonra MAKÜ'deki etkinliğe katılan 5 yaşındaki Eylül Serra Koç, İstiklal Marşı'nın 10 kıtasını ezbere okudu. Serra'nın okuduğu şiir salondakileri duygulandırdı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başta olmak üzere salondakiler Eylül Serra Koç'u uzun süre alkışladı. Küçük kızın yanına giden Cumhurbaşkanı Gül, kucağına alarak öptü.

Anma programında konuşan Cumhurbaşkanı Gül, uzun yıllardan sonra Burdur'u ziyaret eden ilk cumhurbaşkanı olduğunu belirterek, "İllerimizi ziyaret ederken güzel vesileler olmasını özellikle arzu ediyorum. Bunlar bazen kurtuluş günleri oluyor, bazen o ilimizin büyük bir başarısı oluyor, bazen o ilimizle ilgili anlamlı günler oluyor. Burdur'a ziyaret düzenlerken özellikle tercih ettik ve bugün Burdur'da olmaya karar verdik. Dolayısıyla 12 Mart 2010 tarihinde İstiklal Marşı'nın kabul gününde olmaktan büyük gurur duyuyorum." dedi.

Mehmet Akif Ersoy'un yazdığı İstiklal Marşı'nın 12 Mart 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edildiğini hatırlatan Gül, "O gün çok büyük bir coşku vardı. Bu şiir o zaman okunduğunda Abdullah Suphi 3 kez tekrar okudu ve büyük alkış ve coşku içerisinde oybirliği ile bu şiir kabul edildi. Mehmet Akif sadece İstiklal Marşı'nı yazmadı. Milli mücadelenin en zor dönemlerinde adım adım Anadolu'yu dolaşarak halkımıza milli mücadele ruhunu gösterdi. Atatürk'ün başkanlığındaki TBMM'de Burdur'u temsil etti. Dolayısıyla Mehmet Akif Burdur'un hemşerisidir. Burdur'u temsil eden bir mebus İstiklal Marşı'nı yazmıştır." diye konuştu. Mehmet Akif Ersoy'un şairliğinin dışında mütefekkir ve ilim adamı olduğunu, döneminin sosyal olaylarını şiirlerine yansıttığını belirten Abdullah Gül, onun İstiklal Marşı'nı yazarak unutulmaz hale geldiğini söyledi.

Türkiye bugün çok farklı bir ülke haline geldiğini, Kurtuluş Savaşı'nda verilen mücadelenin başka alanlarda sürdürüldüğünü ifade eden Gül sözlerine şöyle devam etti: "İlimde, bilimde, demokraside, hukukta bütün bu alanlarda dünyanin en gelişmiş ülkesi olma yarışındadır ve bu yarışta inanıyorum ki çok kısa bir süre içerisinde Türkiye dünyanın en seçkin ülkelerinden biri olacaktır. Bugün zaten Türkiye gerçekten o noktadadır. Uluslararası bütün kuruluşlarda Türkiye'ye olan ilgi bunu göstermektedir. Bilim adamlarımız büyük başarılar elde etmektedir. Üniversitelerimiz giderek çok daha güçlenmektedir. Anadolu'nun her tarafına üniversitelerimiz yayılmışlardır. Artık bu üniversitelerimiz sadece diploma veren yerler değil, uygulamalar yapan, güzel projeleri destekleyen ve çok değerli bilim adamları yetiştiren yerler haline gelmiştir. Biz bugünlere gelişimizi o günkü milli mücadelede çok büyük fedakarlıklarda bulunanlara borçluyuz."

Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasının ardından Mehmet Akif Ersoy adına ilköğretim okulları arasında düzenlenen kompozisyon yarışmasında dereceye girenlere ödül verdi.

  

Gündem Haberleri