Saadet Partisi Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, "Bu referandumun en temel sonucunu bir cümleyle özetlemek mümkündür: Milletimiz bir reform sürecinin başlamasını yürekten destekliyor" dedi.
Halk kavga istemiyor
Saadet Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, "Bu referandumun en temel sonucunu bir cümleyle özetlemek mümkündür: Milletimiz bir reform sürecinin başlamasını yürekten destekliyor" dedi. Kurtulmuş, "Öncelikle milletimiz için hayırlı uğurlu olsun. Bu referandumun sonuçlarının bundan sonra Türkiye'nin siyasal sisteminin daha demokratik bir noktaya gelebilmesi için önemli bir adım olmasını temenni ediyoruz" diye konuştu. İktidar ve muhalefetin referandum sonuçlarını çok iyi değerlendirmesi gerektiğini ifade eden Kurtulmuş, halkın kavga istemediğini söyledi.
Köklü değişim
Ortaya çıkan sonucun değişim isteğini ortaya koyduğunu dile getiren Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, "Türkiye'de sadece bir anayasa değişikliği de değil, bundan sonra çok daha kapsamlı demokratik bir anayasa süreciyle birlikte Türkiye'nin, temel bütün hukuk metinlerinin demokratikleştirildiği bir reform sürecini, milletimizin yürekten desteklediğini ortaya koymaktadır. Anayasamız, Siyasi Partiler Yasası, Seçim Yasası ve Meclis İç Tüzüğü önümüzdeki dönemde, milletimizden alınmış olan bu destekle değiştirilecektir" ifadelerini kullandı.
Saadet Partisi Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, "Bu referandumun en temel sonucunu bir cümleyle özetlemek mümkündür: Milletimiz bir reform sürecinin başlamasını yürekten destekliyor" dedi.Kurtulmuş, "Öncelikle milletimiz için hayırlı uğurlu olsun. Bu referandumun sonuçlarının bundan sonra Türkiye'nin siyasal sisteminin daha demokratik bir noktaya gelebilmesi için önemli bir adım olmasını temenni ediyoruz" dedi.
Referandum kampanyası sırasında ortaya çıkan gerginlik, gerilim ve kamplaşmaların bundan sonraki süreç içerisinde devam etmeyeceğini ümit ettiğini dile getiren Kurtulmuş, "Umuyorum Türkiye bu yeni siyaset döneminde işin gereğini yerine getirir ve Türkiye'de millet egemenliğinin önünün daha fazla açıldığı bir siyasal restorasyon sürecine girilmiş olur" diye konuştu.
Seçimlere yüzde 74'lük bir katılım olduğuna dikkati çeken Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Halkımız 'Evet' demiştir, 'Hayır' demiştir, ama büyük bir oranda bu oylamada yer almıştır. Bu önemli bir sonuçtur. Bu referandum sonucunun en temel sonucunu bir cümleyle özetlemek mümkündür: Milletimiz bir reform sürecinin başlamasını yürekten destekliyor. Ortaya çıkan sonuç, Türkiye'de sadece bir anayasa değişikliği de değil, bundan sonra çok daha kapsamlı demokratik bir anayasa süreciyle birlikte Türkiye'nin, temel bütün hukuk metinlerinin demokratikleştirildiği bir reform sürecini, milletimizin yürekten desteklediğini ortaya koymaktadır. Anayasamız, Siyasi Partiler Yasası, Seçim Yasası ve Meclis İç Tüzüğü önümüzdeki dönemde, milletimizden alınmış olan bu destekle değiştirilecektir. Bu çerçevede seçim kampanyası boyunca kullandığımız sloganlarda da ne kadar haklı olduğumuz milletin ortaya koyduğu sonuçla teyit edilmiştir. Bu sonuçları hem iktidar hem muhalefetin kabullenmesi ve bütün partilerin bu sonuçlardan ders alması gerekmektedir."
"Halk 'ben bu toprakların sahibiyim' demiştir"
İktidar ve muhalefetin referandum sonuçlarını çok iyi değerlendirmesi gerektiğini ifade eden Kurtulmuş, halkın kavga istemediğini söyledi.
Türkiye'de anayasa çalışmalarının hiçbir zaman tamamen bitmeyeceğini ve iki temel unsur ortaya çıkmadan bu sorunun giderilemeyeceğini kaydeden Kurtulmuş, şöyle devam etti:
"Birincisi 'Bu toprakların sahibi kimdir?' Bu soruya tüm halk bugün cevap vererek 'Ben bu toprakların ev sahibiyim' demiştir. İkinci soru da 'Türkiye'deki siyasal sistemin niteliği nedir' sorusudur. Ne yazık ki Türkiye'deki siyasal sistem adı demokrasi olmakla beraber bürokratik oligarşidir. Millet tarafından seçilmemiş, denetlenmeyen birçok kurum ve kuruluşlar millet adına işlerin neredeyse büyük çoğunluğunu görürler. Millet adına denetçi bir sistemle vesayetçi bir yapıdan millet egemenliğine geçilmesi mutlaka sağlanacaktır. İleri, çağdaş ve katılımcı bir demokrasi istendiğini bugün millet, oylarıyla ortaya koymuştur. Böyle baktığımız zaman hayırlı uğurlu olsun. Yarından itibaren Saadet Partisi'nin bir numaralı siyasal gündemi vesayetçi bir sistemden millet egemenliğine geçecek yeni anayasanın hem nasıl hem de muhtevasının nasıl olacağı olacaktır. Bu konuyla ilgili sadece partimiz değil, bütün toplumsal kesimleri harekete geçirecek bir siyasal hareketi başlatacağız."
Numan Kurtulmuş, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki 5 ilin, halk oylamasına yüzde 40 altında katılım gösterdiğini belirterek, bunun demokrasi kültürüyle bağdaşmadığını ve silahların gölgesinde bir seçim olamayacağının tüm partilerce dikkatle incelenmesi gerektiğini söyledi.
Kurtulmuş, "Maalesef bu illerde PKK terör örgütünün tehditlerinin işe yaradığı görülmektedir. Bu tüm partilerimizin sorunudur. Vatandaşlarımızın bir daha böyle bir tehdit altında olmaması gerekir. 13 Eylül 2010 Türkiye için yeni bir dönemin başlangıcıdır. Siyasetin artık şekli ve üslubu değişecektir. Milletimize hayırlı uğurlu olsun" şeklinde konuştu.
Milli Gazete