Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde geçtiğimiz Cuma günü gerçekleşen 'Kürtçe ezan' provokasyonu Türkiye'de bütün kesimlerden tepki topladı. Birçok sivil toplum kuruluşu, bölgede Türk ve Kürt halkını birleştiren ortak noktaların bir bir parçalanmaya çalışıldığını belirtiyor.
Önceki gün seçim çalışmaları kapsamında çeşitli televizyon kanallarında açıklamalarda bulunan Başbakan Tayyip Erdoğan ise, 'Kürtçe ezan' provokasyonuyla ilgili olarak, "Tek parti döneminin BDP tarafından tekrar geri döndürülmesi" değerlendirmesinde bulundu. İsmet İnönü döneminde de Türkçe ezanın gündeme geldiğini ve 18 yıl Türkiye'de Türkçe ezan okutulduğunu hatırlatan Erdoğan, Demokrat Parti iktidarıyla, yasaklanan Arapça ezanın tekrar aslına döndürüldüğünü belirtti.
OLAYIN ARKASINDA 'ZERDÜŞT' İZİ
Yapılan provokasyonların arkasında 'Kürtlerin dini Zerdüştlüktür' diyenlerin bulunduğunu kaydeden Başbakan Erdoğan, aynı kesimlerin 'Kürtler İslamı silah zoruyla kabul etmiştir' demek suretiyle Kürt vatandaşlara hakaret etmekte olduğunu vurguladı. "Kürt kardeşlerimin dini yöndeki hassasiyetlerini ben gayet iyi bilirim. Ama Kürt kardeşlerimin içerisinde bu tür hassasiyeti olmayanlar, bu hassasiyetlerden çok uzak olanlar da şu anda aynen CHP'nin tek parti dönemindeki bir yaklaşımı gündeme getirdiler. Kürtçe ezan okuyorlar. Kendilerine göre yeni bir süreç başlatmak istiyorlar. Birkaç kişiyle görüşmeler, şunlar bunlar olduğunda da kimisi bunu inkar ediyor, ama bizzat il başkanı bunu sesli kayda da girdiği için onu inkar etmek durumunda kalmıyor" diyen Erdoğan, bunun bazı kesimlere ders olması gerektiğini ifade etti. Ezanın evrensel olduğunu dile getiren Başbakan Erdoğan, "Türkiye'de de, Malezya'da da, Endonezya'da da, Suud'da da ezan aynı okunur. İngiltere'de de iç ezan olarak içerde bir yerlerde okunur, Almanya'da da içerde okunan yerlerde ezanımız aynı okunur. Benim Kürt kardeşlerim ezanla oynayanlara, 12 Haziran'da gereken dersi versin. Ben bunu Kürt kardeşlerimden özellikle istiyorum" diye konuştu.
BUNU İSTEMEK 'KAFATASÇILIK'
Türk Diyanet Vakıf-Sen Genel Başkanı Nuri Ünal, Türkiye'de ezan üzerinden bölücülük yapmanın kimsenin haddi olamayacağını bildirdi. Ünal ezanın, Müslümanlığın sembolü, birlikteliği, birliği, inancı, huzuru, birbirini anlaması ve hürriyeti olduğunu belirterek, "Yeter artık, siyaset uğruna dini değerlerimizden elinizi çekin" diye konuştu. Diyanet-Sen Doğu ve Güneydoğu Anadolu Şube Başkanları ise yaptıkları ortak açıklamada, evrensel bir çağrı olan ezanın Türkçe, Kürtçe veya herhangi bir dilde okunmasını istemenin kafatasçılıktan başka hiçbir şey olmadığı bildirdi. İslam'ın en önemli emirlerinden birinin de ezan olduğu vurgulanan açıklamada, "Bir tecrübe olarak Türkçe ezan felaketi dururken, böyle bir iddianın Kürtçe ezan ile gündeme getirilmesi bile sıkıntı doğurmak için yeter sebeptir" denildi.
KEMALİZM TAKLİTÇİLİĞİ
Aynı zamanda Sosyolog olan Araştırmacı-Yazar Müfid Yüksel de ezanın Kürtçe okunmasına sert tepki gösterdi. Yüksel yaptığı değerlendirmede "Bu Stalinist geçmiş ile Kemalizm taklitçiliği adeta Kamboçya'daki Kızıl Kmer ile Pol-Pot rejimi benzeri bir rejimin özlemi içinde olduklarını gösteriyor" ifadelerini kullandı.
Karanlık güçlerin oyunu
Kürtçe ezan provokasyonuna Güneydoğu'daki sivil toplum temsilcilerinden ve işadamlarından da tepki geldi. Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Derneği (GÜNSİAF) Başkanı Cahit Erbalcı, bu girişimi bir Ergenekon'un bir oyunu olarak nitelendirdi. Türkiye'de bir etnik yapının bulunduğunu, Türk ve Kürt halkının bulunduğunu hatırlatan Erbalcı, "Ancak bizim birleştiğimiz bir nokta var, o da dinimiz. Şimdi bu birleştiğimiz noktayı da parçalamak istiyorlar" dedi. Türk ve Kürt'ün arasında bir ayrımın olmadığını vurgulayan Erbalcı, ülkeyi bölmek isteyenlerin bir oyunu olduğunu belirtti. "Ben merak ediyorum, bunlar Fatiha Suresi'ni de mi Kürtçe okuyorlar?" diyen Erbalcı, yaşananlara bir anlam veremediğini söyledi.
Kemalist uygulama kabul edilemez
Bağımsız Diyarbakır Milletvekili Adayı Altan Tan, Kürtçe ezan tartışmalarıyla ilgili, "Türkçe ve Kürtçe ezan meseleleri İsmet Paşa ve Kemalistler döneminde kaldı. Hiçbir İslam ülkesinde bu tür bir uygulama kabul edilemez. Bunlar provokasyondur. 'Türkçe ezan' kararına da en büyük direnişi Kürtler göstermiştir" ifadelerini kullandı. Eski BDP Genel Başkanı ve Hakkari bağımsız milletvekili adayı Selahattin Demirtaş da BDP'nin Kürtçe ezan okuttuğu yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını iddia ederek, "Özellikle bağımsız adaylar olarak, BDP olarak inanılmaz bir saldırı altındayız" diye konuştu.
Önce yalanladı sonra 'kıvırdı'
BDP Batman Milletvekili Bengi Yıldız, Şanlıurfa İl Başkanı'yla konuştuklarını, başkanın böyle bir açıklama yapmadığını kendilerine ilettiğini söyledi. Ancak BDP Şanlıurfa İl Başkanı Müslüm Kaplan'a ait ses kaydının internet sitesinde yayınlandığının hatırlatılması üzerine Yıldız, "BDP'yi bağlayıcı hiç kimse açıklama yapamaz, milletvekili dahil. BDP'nin karar organlarında tartışılmayan kararlaştırılmayan bir olay hiç kimseyi bağlamaz" dedi. Yıldız, Kürtlerin dini hassasiyetlerinin bilindiği için 'Kürtçe ezan' haberlerinin kasıtlı yapıldığını iddia etti. Gündemlerinde 'Kürtçe Ezan'ın olmadığını dile getiren Yıldız, "Ezan yıllardan beri Arapça okunuyor ve bundan kimse rahatsızlık duymuyor. Eski köye yeni adet getirme düşüncemiz yok" diye konuştu.
Ezanı okuyan 'imam' belediye personeli
Türkiye'de büyük bir infiale yol açan Kürtçe ezanı BDP'li Suruç Belediyesi'nde çalışan Abdurrahman Karsak'ın okuduğu öğrenildi. Belediyenin kadrolu personeli olarak görev yapan sözde imamın ayrıca BDP'nin Sivil İtaatsizlik Eylemi adı altında organize ettiği Cuma namazlarını da kıldırdığı belirlendi. Sözde imamın, memleketi Şırnak'ta yıllar önce medrese eğitimi gördükten sonra Suruç'a yerleştiği ifade edildi. Okuma-yazma bilmediği tespit edilen Karsak'ın daha önce BDP'nin demokratik özerklik çadırında BDP'li sempatizanlara verdiği Kürtçe hutbelerde, şu ifadeleri kullandığı öğrenildi: "Kürt halkını kandıramayacaksınız. Artık AK Parti'nin elinde din argümanı alındı. Artık din sadece AK Parti'nin himayesinde değil."
BDP'li belediyelerin sözde 'demokratik özerklik' ilanı hazırlığından sonra Kürtçe ezan için pilot bölge olarak BDP'li yöneticiler tarafından Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinin seçildiği ileri sürülüyor. BDP'li belediyelerin kendi yaptıracakları camilerde ezanı Kürtçe olarak okutmayı planladıkları da dile getirilen iddialar arasında.
Siyasetçiler de tepkili
Sanayi Bakanı Nihat Ergün: Ezan evrensel bir mesaj. Bu mesajları millileştirmeye çalışmak veya etnikleştirmeye çalışmak son derece yanlış girişimlerdir. Bunu Türkiye acı tecrübelerle yaşadı. 'Zerdüştlük Kürtlerin dini' diyen ve İslam'ın Kürtleri Türkleştirdiğini iddia eden Kürtlerin ırkçılığıyla, 'Şamanlık Türklerin dini' diyen ve İslam'ın Türkleri Araplaştırdığını savunan ırkçı Türkler arasında bir fark yoktur.
Devlet Bakanı Faruk Çelik: Bizim ezanımız birdir, ezanımız Arapçadır, evrenseldir. Bundan bütün Şanlıurfa halkının da bütün bölge halkının da en ufak tereddütü yoktur. Bu fitne nereden sokulmaya çalışılıyor.
BBP Lideri Yalçın Topçu: Bölücüler sonunda ezanı da Kürtçe okumaya başladı. Bundan yaklaşık iki ay önce bölücülerin imamlara tepki gösterip, Kürtçe hutbe okutmaları üzerine bir açıklama yapmış ve 'Bunlar yakında ezanı da Kürtçe okuturlarsa şaşırmam' demiştim. Aradan kısa bir zaman geçti ve bölücüler beni şaşırtmadı. Bölücüler gemi azıya iyice almış vaziyetteler. Nasıl yapar da Kürtleri yalnızlaştırır, milletten kopartırım onun derdine düşmüş vaziyetteler.