Irak'ın kuzeyindeki Bölgesel Kürt Yönetimi (BKY) Türkiye'de sıklıkla PKK ile mücadele konusunda gündeme geliyor. Son olarak geçtiğimiz Cuma günü Türk ve Irak Dışişleri Bakanları Ankara'da yaptıkları ortak açıklamada BKY'nin başkenti konumundaki Erbil'de PKK'ya karşı "üçlü komuta merkezi" kurulacağını duyurdu. Siyasi ve diplomatik ilişkilerin yanı sıra son dönemde Irak'ın kuzeyinden Türkiye'ye eğitim alanında sıcak mesajlar gelmeye devam ediyor. Bölgedeki en büyük üniversite olan Selahattin'de açılan ve büyük ilgi gören Türk Dili bölümü Kürt yetkililer tarafından Türkiye ile yeni köprüler kurma açısından çok önemseniyor. Erbil'de açılan Ortadoğu'nun ilk Türk üniversitesi de BKY tarafından Türkiye ile akademik ve toplumsal bağlar kurma noktasında büyük bir girişim olarak değerlendiriliyor. Son olarak Türkiye'de Kürtçe yayın yapan TRT-6'nin açılması ve Yüksek Öğretim Kurulu'nun bazı üniversitelerde Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümleri açma kararı Erbil'de heyecan uyandırdı. Erbil'de yüksek öğrenim ve dil eğitimi alanlarının tepe siyasi ve akademik isimleri Cihan'a özel verdikleri mülakatlarda, başta açılması düşünülen Kürtçe bölümleri olmak üzere her alanda Türk üniversiteleriyle akademik işbirliğini geliştirmek istediklerini vurguladılar.
"HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERMEYE HAZIRIZ"
BKY Yüksek Öğretim ve Bilimsel Araştırma Bakanı İdris Salih Hadi, son dönemde Türkiye'de TRT-6'nın yayına başlaması ve üniversitelerde Kürt Dili bölümlerinin açılma fikrinin ortaya çıkmasından dolayı "bölgede herkesin mutlu olduğunu" söylüyor. Türk üniversitelerinde açılacak Kürtçe bölümleri için kuzey Irak'taki üniversitelerden öğretim görevlisi alınması fikrini hatırlattığımız Hadi hükümetinin Türkiye ile her alanda ilişkileri geliştirmek istediğini belirterek, "Her türlü desteği vermeye hazırız. Bu yönde bir talep gelirse bunu destekleme konusunda karar aldık" diyor.
Hadi, Bilkent Üniversitesi ile işbirlikleri olduğunu kaydederek her sene çok sayıda öğrenciyi Türkçe öğrenimi için bu üniversiteye gönderdiklerini anlatıyor. Bölgede 6'sı devlet, 7'si özel toplam 13 üniversite bulunduğu bilgisini veren Hadi, bu sene Selahattin Üniversitesi bünyesinde açtıkları Türk Dili bölümünün de yoğun ilgi gördüğünü belirtiyor. Yüksek öğrenimde özel üniversitelere ihtiyaç duyduklarını aktaran Hadi, bu sene eğitime başlayan ve Türk girişimcilerinin açtığı Işık Üniversitesi'nden de övgüyle bahsediyor. Bölgede 14 yıldan fazladır faaliyet gösteren Fezalar Eğitim Kurumları anasınıfından üniversiteye kadar eğitim sunarken Bakan Hadi bu faaliyetlerin Türkiye ile bölge arasında köprüler kurduğunu vurguluyor.
Hadi son olarak geçen yıl yüksek lisans ve doktora çalışmaları için ABD, Avrupa, Hindistan ve Malezya üniversitelerine beş yüzden fazla öğrenci gönderdiklerini söyleyerek, Türk üniversiteleriyle akademik işbirliği yapmak istediklerini vurguluyor: "Türk üniversiteleri çok iyi. Öğrencilerimizi Türkiye'ye göndermeye, ortak araştırma ve çalışmalar yapmaya hazırız."
"AKADEMİK İŞBİRLİĞİNİ GELİŞTİRMEK İSTİYORUZ"
Selahattin Üniversitesi Rektörü Prof. Muhammed Sadık 1968'de kurulan üniversitenin bin 260'dan fazla öğretim görevlisi kadrosu olduğunu belirterek, açılması düşünülen Kürtçe bölümleri konusunda Türk üniversiteleriyle birlikte çalışmaktan çok memnun olacaklarını söylüyor. Bugüne kadar ABD ve Avrupa'dan birçok üniversite ile işbirliği ve iyi niyet anlaşmaları imzaladıklarını kaydeden Sadık, "Maalesef bu tip anlaşmaları şimdiye kadar hiçbir Türk üniversitesi ile yapamadık" diyor. Uzun yıllar yurtdışında görev yapan ve sonra Erbil'e dönen Rektör Sadık Türk üniversitelerinin başarılı olduğunu kendileriyle akademik işbirliğini geliştirmek istediklerini vurguluyor.
Sadık Türkiye'de Kürtçe öğretimi esnasında alfabe farklılığının da sorun oluşturmayacağını düşünüyor. "Irak ve İran'da Arapça, Türkiye ve Rusya'da ise Latin alfabesi kullanılıyor. Dil aynı ama yazılımı farklı" diyen Sadık bunun sorun oluşturmayacağını ve öğrencilerin farklı yazım biçimlerine uyum sağlayacağına inanıyor.
"IRAKLI KÜRTLERİN TÜRKİYE'YE SEMPATİSİ ARTTI"
Selahattin Üniversitesi'ndeki Türk Dili bölümünü içinde barındıran Diller Fakültesi Dekanı Nevzat Hoşnav son dönemde gerçekleşen Kürtçe ile ilgili açılımların Iraklı Kürtlerin Türkiye'ye sempatisini artırdığını dile getiriyor. Hoşnav, bu adımların Türkiye'de demokrasi olmadığını iddia edenlere yönelik çok güzel bir cevap olduğuna inanıyor.
Türk Dili bölümünü bu yıl açtıklarını hatırlatan Hoşnav, bunun öğrencilerden gelen talepten kaynaklandığının altını çiziyor. Bölüm için başlangıçta düşündüklerinden daha fazla talep aldıklarını dile getiren Hoşnav, bölümde görev yapmak üzere Türk öğretim görevlilerini Erbil'e getirdiklerini anlatıyor. Bölümün başkanlığını bir Türk hoca olan Ramazan Çakır'a teslim eden üniversite yönetimi bölüme olan yüksek talebi Türkiye'ye yönelik büyük ilginin yansıması olarak görüyor. Bölümün Türkiye ile ilişkilerini yakınlaştırdıklarını aktaran Hoşnav, "Bizi birbirimizden ayırmaya kimsenin gücü yetmez" diyor.
(CİHAN)