Kürt açılımı ile ilgili yapılan halk ANKET'i

Hükümetin “Kürt açılımı” diye adlandırılan “demokratik açılım” sürecinde belli bir mesafe kaydedildi.

Türkiye'de siyasal, toplumsal, ekonomik ve kültürel gelişmeleri ve bu gelişmelere dair algıları yılın her çeyreğinde araştıran GENAR'ın “2009 Türkiye - Toplum - Siyaset Araştırması”nın sonuçları tüm detayları ile yayınlanıyor…

“Gündem”, “Siyasi tercihler”, “Ekonomik kriz”, “Hükümetin başarı düzeyi” “Kurumlara güven”, “Avrupa Birliği”, “Demokratik açılım” ve “Diğer gündem konuları” olmak üzere 8 başlıkta yapılan araştırma 19-26 Ekim 2009 tarihleri arasında 17 il ve 49 ilçede gerçekleştirildi. 2152 kişi ile yüz yüze görüşülerek yapılan araştırmanın siyasi tercihler bölümünü yayınlamıştık. Şimdi de büyük tartışmalara neden olan “Demokratik Açılım”la ilgili kısmını sunuyoruz…

TC VATANDAŞI OLMAK MUTLULUK KAYNAĞI

2152 kişi ile yüz yüze görüşülerek yapılan araştırmadan çıkan sonuçlara göre, ankete katılanların yüzde 93.2'si Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaktan mutlu ve yüzde 63,9'u ise Türkiye'de demokrasinin hâlihazırdaki işleyişinden memnun.

HİÇ “OLUMLU” BULMAYANLAR “ÇOK OLUMLU” BULANLARIN 4 KATI
Hükümetin “demokratik açılım” olarak adlandırdığı medya ve kamuoyunda ise daha çok “Kürt açılımı” olarak telaffuz edilen süreci deneklerin yüzde 29,2'si “Hiç olumlu” bulmazken, “Çok olumlu” bulanlar yüzde 7,1 oranında. Olumlu bulmayanlar yüzde 23,1, olumlu bulanlar yüzde 21,3 “kısmen” olunlu bulanlar ise yüzde 19,3 oranında. Demokratik açılımın başarıya ulaşacağına inanların oranı yüzde 40,9 çıkarken tam aksini belirterek sürecin başarısız olacağını düşünenler yüzde 59,1 oranında.

Katılımcıların yüzde 56'sına göre Kürt sorunu için “önemli bir sorundur” derken, yüzde 73'ü de “Türkiye'de Türkler ve Kürtler arasında temel bir geçimsizlik olmadığı" kanaatini taşıdıklarını açıkladılar. Deneklerin yüzde 50.8'i açılım sürecinin bir ABD ve AB projesi olduğuna dair muhalefet görüşünü paylaşırken, yüzde 74.9'u CHP'nin, yüzde 78.7'si ise MHP'nin Kürt sorununun çözümüne dair bir görüşünün olmadığını düşünüyor.

HALK DAĞDAN İNENLERİ KARŞILANIŞ BİÇİMİNE KARŞI

Geçtiğimiz günlerde ülke gündemi damgasını vuran ve demokratik sürecin bir süreliğine askıya alınmasına da neden olan, Mahmur Kampı ve Kandil Dağı'ndan gelip teslim olan PKK'lıların karşılanmasına ilişkin, ankete katılanların yüzde 68,6'sı tür şeyleri normal kabul etmediğini ve tasvip etmediğini söylüyor.

Katılımcıların yüzde 35'i bir grup PKK'lının dağdan inip teslim olmasını “herkes için olumsuz” karşılarken, “herkes için olumlu karşılayanlar” ise yüzde 26.2 düzeyinde. Bundan başka; “PKK için olumlu ama Türkiye için olumsuz” diyenler yüzde 28.6, “Türkiye için olumlu ama PKK için olumsuz” diyenler yüzde 5.5 oranında.

Teslim olan PKK'lılar için yapılan gösterilerle alakalı olarak katılımcıların yüzde 68.6'sı bu tür şeyleri normal kabul etmediğini ve tasvip etmediğini söylerken, diğer taraftan; yüzde 23.6'sı böyle süreçlerde bu tür şeylerin normal olduğunu ama abartılı yapmamak gerektiğini ifade ediyor. Yüzde 6.7'si bu tür şeylerin geçici şeyler olduğunu ve normal karşılamak lazım geldiğini düşüncesinde. Yüzde 1.1'lik dilim ise daha fazla gösteri yapılması gerektiği görüşünde olduklarını belirtiyorlar.

Perde Arkası Haberleri