İstanbul Deri İhracatçıları Birliği Başkanı Tolunay, deri sektöründe bugün 4.8 milyar dolar ihracat yapması gereken Türkiye'nin küreselleşmeye ayak uyduramadığı için 3 milyar dolar kayıp yaşadığını söyledi
Deri sektöründeki önemli isimlerin bir araya geldiği 'Türk Deri Sektörünün Geleceği, Uşak'ın Türk Deri Sektöründeki Yeri ve Önemi' paneli Uşak'ta gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan İstanbul Deri ve Deri Mamülleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Başkanı Lemi Tolunay Türkiye'nin deri sektöründe küreselleşmeye ayak uyduramadığını ve önemli bir deri altyapımızın olmasına rağmen gücümüzü kullanamadığımızı vurguladı.
İHRACAT 5-6 YILDIR DEĞİŞMİYOR
Deri sektöründe son 5-6 yıldır ihracat rakamlarının değişmediğinden yakınan Tolunay, "1992 yılında toplam ihracatımız 15 milyar dolardı ve derinin toplam ihracat içindeki oranı yüzde 4.5'di. 2007 yılında toplam ihracatımız 7 kat artarak 107 milyar dolar seviyesine çıktı fakat deri sektörünün toplam ihracat içindeki payı bir milyar 239 milyon dolarla yüzde 1 seviyelerinde kaldı. Eğer toplam ihracata yansıttığımız artışı deri sektörüne yansıtabilseydik bugün 4.8 milyar dolarlık ihracat yapıyor olurduk. Küresel rekabete ayak uyduramıyoruz. Arada 3 milyar dolarlık bir fark var" dedi.
GÜCÜMÜZÜ KULLANMALIYIZ
Sektörün önündeki engeller hakkında da bilgi veren Tolunay konuşmasını şöyle sürdürdü: "Devletin tarım hayvancılık politikası tam netlik kazanamadı. Uzakdoğu ülkelerinden kalitesiz deri ürünleri serbestçe ülkeye giriyor. Güçlü YTL, enerji maliyetleri sektörü uluslararası rekabette zorluyor. Sonuç olarak bu iki önemli faktör dericiliği gerektiği gibi dış dünyaya açılımını etkiliyor. Önemli bir deri alt yapımız olmasına rağmen dünyada 4'üncü konumdayız. Güçlü konumumuzu değerlendiremiyoruz."
Dünya genelinde sektörün hızlı bir büyüme içerisinde olduğuna dikkat çeken Lemi Tolunay şunları dile getirdi: "Dünya deri piyasasında derinin fiziksel özelliklerini karşılayan malzemeler gelişti. Deri ürünlerinin bu sayede üretimi azalmadı aksine arttı. Talep aynı kalmasına karşın üretim arttığı için fiyatlar düştü"
Sektör bitti diyen yanılıyor
TOBB Deri Sektörü Meclis Başkanı Hakkı Matraş ise sektör hakkında şu değerlendirmeyi yaptı: "Sağdan soldan 'deri sektörü bitti' diye laflar duyuyoruz. Bunu söylemek için Türkiye'yi ve dünyayı iyi bilmeniz lazım. Fakat bunları söyleyenlerin hiçbir şey bildiği yok. Bugün herkesin ayağında ayakkabı, belinde kemer var. Deri sektörü biter mi hiç. Biz yıllardır ihracat için canla başla çalışıyoruz, çocuklarımız bu yolda yetiştirdik. Ama para politikası bu şekilde uygulanırsa yanlış olur. Dolar ve euronun bu kadar değer kazanmasıyla üretime destek köstek olursunuz, maliyet yükselir. Benim malım dışarıda diğerlerine göre pahalı kalır. Ama para politikalarında iyi şeyler olacağının sinyallerini de alıyoruz." Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Mehmet Büyükekşi, deri sektörünün ticaret hacminin 10 milyar dolar olduğunu ve 500 bin kişiden fazla istihdam sağladığının altını çizdi. Büyükelçi, "Türkiye'de 250 milyon çift ayakkabı tüketiliyor. Bunun 50-60 milyonunu ithal ediyoruz. Bu da sektörün cazibesini gözler önüne seriyor" dedi.
Üretmeden ihraç yapan ülkeler var
İDMİB Başkanı Lemi Tolunay, bazı ülkelerin üretim yapmadan en büyük ihracatçılar arasında yer aldığını belirterek, Almanya son tabakhaneyi 25 yıl önce kapatmasına rağmen 5.5 milyar euro, İtalya hiç ayakkabı üretmeden 7 milyar euroluk ihracat yapıyor dedi.
Yeni Şafak - Serkan Biter