Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla birlikte hayvan pazarlarında hareketlilik yaşanmaya başladı. Fiyatlarda geçtiğimiz yıla göre büyük artış yaşanıyor.
Kars Sanayici İşadamları Derneği Başkanı Ali Nail Çelik, Kars Hayvan Borsası'nda fazla kurbanlık hayvan bulunmadığı için Kurban Bayramı öncesi fiyatların yükseldiğini söyledi.
Son 3 ayda yüzde 30 oranında bir artışın söz konusu olduğunu vurgulayan Çelik, "Son 3 yılda ilimizdeki büyükbaş hayvan sayısı 400 binlerden 230 binlere kadar düşmüş durumda. Küçükbaş hayvanlarda ise yüzde 50'lik bir düşüş yaşanmaktadır. Bölgemiz aynı zamanda hızlı göç vermesi nedeni ile hayvan sayısında da azalmayı getirmektedir. Bu nedenlerle fiyat artışları gün geçtikçe artacak." dedi.
DÜVE VE İNEKLER DOĞURMADAN KESİLMEMELİ
Fiyatların yükselmesinde bir diğer etkenin de damızlık vasıflı olarak tabir edilen düve ve ineklerin doğurmadan eti için kesilmesi olduğunun altını çizen Çelik, "Bu hayvanlar erkek hayvana göre daha ucuz olduğu için henüz doğurmadan eti için kesilmektedir. Bir an önce damızlık hayvan kesimlerini önüne geçilmesi gerekmektedir. Özellikle kombinalarda damızlık hayvan kesimine bir sınırlama getirilmelidir." şeklinde konuştu.
Çelik, hayvancılıktaki sıkıntıların çözümü için ise ithal etin önüne geçilmesi gerektiğine vurgu yaparak, "Damızlık ıslahı yapılarak hayvan sayısının artırılması yönünde destekler verilmeli ve üreticiye bu bilinç aşılanmalıdır. Köylülerimiz bin bir güçlükle üretim yapmaktadır. Bu insanları da ithal et ve kısa vadeli tehditler ile kaçırırsanız ne hayvan besleyecek köylü, ne alıcı, ne satıcı ne de et bulabilirsiniz. Bu bölgede göç etmeden halkı burada tutmanın tek yolu hayvancılığın desteklenmesidir. Ayrıca bir an önce organize besi üzerinde durulması gerekmektedir." diye konuştu.
Ardahan Ziraat Odası Başkanı Latifşaf Sural da bölgede ve Türkiye'de dişi hayvanların kurbanlık olarak kesilmesinin bu yıl kurban fiyatlarına ciddi artışa sebebiyet vereceğini açıkladı.
Başkan Sural, dişi hayvanın kurbana sevk edilmesi veya kurbanlık olarak kesilmesinin hayvan azlığına yol açtığını belirterek, bu nedenle bu yıl kurban fiyatlarının 2'ye katlanabileceğine dikkat çekti.
Kurbanlıklara sevk edilen dişi hayvanlar arasında gebe hayvan bulunduğunu, bunların satılması için iğne vurularak düşük yaptırıldığını kaydeden Başkan Sural, şunları söyledi: "Dişi hayvanların kurban olarak kesilmesi ülkeye ve bölgeye büyük zararlar veriyor. Bugün gelinen noktayı hep birlikte görüyoruz. Dişi hayvanların kurbanlığa sevk edilmesi hayvan azlığına neden olmuştur. Bunun sonucunda da fiyat artışı meydana gelmiştir. Tabi bunda küçükbaş hayvan olmayışı da bir etken. Bölgede hayvan azlığının olmaması için de en az 3 yıl dişi hayvanların kurban olarak kesilmemesi gerekir. Bu konuda Tarım Bakanlığı'nın bir çözüm getirmesi gerekir."
Ardahan'da yılda 250 bin hayvanın kurbanlık olarak satıldığını vurgulayan Başkan Sural, geçen yıla oranla bu yıl bu rakamın daha düşük olacağını kaydetti.
Ardahan'da çiftçilik yapan Yasin Uymaz da kurban fiyatlarında bu yıl artış yaşandığını, bunun bölgede hayvan azlığından kaynaklandığını aktardı.
Uymaz, geçen yıl bin TL'ye satılan kurbanlıkların fiyatının bu yıl bin 800 TL'ye çıktığını dile getirdi.
Karslı hayvan tüccarı Alaaddin Minsi de geçtiğimiz yıl bin 200 TL olan kurbanlık hayvanın fiyatının bu yıl bin 800-2 bin TL arasında değiştiğini belirterek, "Kars'tan dışarıya her gün 30 ile 40 kamyon hayvan gidiyor." dedi.
KARS-İSTANBUL ARASI ET FİYATLARI ÇELİŞKİLİ
Kars Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Metin Durmuş ise et fiyatlarındaki çelişkilere dikkat çekti.
Kars ve İstanbul'da marketlerde satılan et fiyatlarının arasında uçurumlar olduğundan yakınan Durmuş, "Ben danamı 12 TL'ye kesmişim ama marketlerde et 27 TL. Bu aradaki farkı ayarlamaları lazım. Yetkililer aradaki bu 15 TL farkı bulsunlar. Bu farkı kim yiyor? Et 10 yıl önce de 12 TL idi. Değişen bir fiyat farkı yok. Artık Kars'ta herkes hayvancılığı bıraktı, hayvancılık bitti ahırlar boş. Bunun önlenmesi için satıcı ile market zinciri arasında ki uçurum düzeltilmeli." ifadesini kullandı.