''Konya'nın Kulu ilçesi denildimiy di?'' akla İsveç gelir Zira, 50 bi Kululu İsveç'te yaşıyor. İsveç dışında Kanada, Avusturya, Almanya olmak üzere 10 binin üzerinde Kululuda değişik ülkelerde yaşıyor. Nüfusunun büyük bir bölümü Avrupa'da bulunan ve memleketlerinde yaşamaya devam eden Kululularda boş durmuyor. 2009 Yılında kurulan Kulu Eğitim Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, tam 5 yıldır Kulu'ya büyük hizmetler vererek, taraflı tarafsız herkesin taktirini kazandı. Özellikle kültür ve eğitim faliyetleri ile öne çıkan derneğin 2. dönemdir başkanlığını yapan DR. Murat Tütüncü, derneğin dününü, bugününü ve yarınını anlattı. İşte o röportaj;
-DOKTOR MURAT TÜTÜNCÜ KİMDİR ?
Evli iki çocuk babasıyım.1967 yılında Kulu’ da doğdum.İlk- Orta-Lise öğrenimimi Kulu ‘da tamamladım.1985 yılında Kulu Lisesini bitirerek Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesini kazandım.1991 yılında Tıp Fakültesini bitirerek mecburi hizmet yapmak için Kilis ‘e gittim.Kilis’de Sağlık Ocakları, Devlet Hastanesi,Verem Savaş Dispanserinde çalıştım.1993 yılı Temmuz’unda Hamide Hanımla hayatımı birleştirdim. 1994 yılında askere gittim.1996 yılında tayin isteyerek Kulu Yaraşlı Sağlık Ocağında göreve başladım.1997 yılında Kulu Devlet Hastanesine tayin edildim. Hastanemizde Başhekimlik, başhekim yardımcılığı ,acil doktorluğu görevlerini 16 yıl yaptıktan sonra Tam Gün Yasası nedeniyle istifa etmek zorunda bırakıldım.Halen özel muayenehanemde halkımıza hizmet etmekteyim.Ezgican ve Ecenaz adında üniversitede okuyan çocuklarım var.
Kulu Eğitim Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanlığından yanı sıra Konya’daki Kulu’lular Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ile Ankara ‘daki Kilis Kültür Derneğinin üyesiyim.T.C. Sağlık Bakanlığı Acil Hekimliği Sertifikası,Aile Hekimliği Sertifikası.Çocuklarda İleri Yaşam Desteği (ÇİLYAD) Uygulayıcı Sertifikası yanında birçok sertifika sahibiyim.
-KULU EĞİTİM KÜLTÜR YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ İLE TANIŞMANIZ NASIL OLDU?
Dernek kurulurken Hüseyin Gazi Şener beyfendiyle kısa bir görüşmemiz olmuştu.2009 yılında kurulan derneğimize üye olarak kayıt yaptırdım.İlk Genel Kurulda yönetime girdim. 2010-2013 yılları arasında yönetim kurulu üyeliği ve başkan yardımcılığı görevlerinde bulundum.2013 yılında dernek başkanımız sayın Ganber Demirok’ un istifası sonucu yönetim tarafından başkanlığa getirildim.2014 yılında yapılan genel kurul sonucunda da halen başkanlığa devam ediyorum.
– 2013 YILINDA BAŞKAN OLDUKTAN SONRA HANGİ FAALİYETLERİ DERNEKÇE GERÇEKLEŞTİRDİNİZ?
Yerel ve evrensel değerlere sahip, azim ve kararlılıkla bütün insanlığa hizmet eden , dürüst , dinamik ve çalışkan ,girişimci , gelişime açık , geleceğin dünyasında söz sahibi olan , ülkemizde ve tüm dünyadaki ülkeleri saracak örnek bir sivil toplum hareketini oluşturmayı vizyon edinen derneğimiz 2013 – 2014 yılını Kulu’ da eğitim kalitesinin artırılmasına yönelik çalışmaların başlangıç yılı olarak kabul etti ve çalışmalara başladı.
İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün okul müdürleri ve muhtarlarla yaptığı toplantıda eğitimde karşılıklı beklentiler tartışıldı. İlk önce üniversite sınavına girecek tüm öğrencilerimize yönelik ayrı zamanlarda iki adet YGS deneme testi İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün katkılarıyla uygulandı. Bu sınava giren tüm öğrencilerimize beş testlik YGS deneme test kitapçığı hediye edildi. Bu sınavda dereceye giren öğrencilerimiz onure edildi.
Kulu ve köylerindeki tüm 8.sınıfları kapsayacak şekilde TEOG deneme sınavı başarıyla uygulandı. Başarılı öğrenciler ödüllendirildi.
Okullarımızda başarısız ve sorunlu öğrencilerimize yönelik ‘ Sende Katıl ‘ Projesi hazırlanarak uygulanması için İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne verildi.
Kulu’muzda eğitim kalitesinin artırılmasına yönelik hazırladığımız 2014-2017 yıllarını kapsayan ‘Eğitim Kalitesinin Arttırılması Stratejisi Eylem Planı’ birlikte uygulamak için İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne verildi. Derneğimiz Eğitim Birimi tarafından ; orta öğretime devam eden 7. ve 8.Sınıf öğrencileri, matematik alanında çalışmalar yapmak üzere yönlendirmek , ilgi ve yetenekleri doğrultusunda erken yaşlardan itibaren gelişmelerini desteklemek için Birinci Ödülü Matematik Yarışması düzenlenerek dereceye girenlere hediyeler verildi.
Eğitim Kalitesinin Artırılması Stratejisi Eylem Planımızda yer alan ; ‘Okuduğunu anlayan ve yorumlayan ve yazan bir nesil yetiştirmek’ amacını güden ‘Kulu ile Okumak Projesi ‘nin bir ayağını oluşturacak olan kitaplık halkımızın ve öğrencilerimizin hizmetine sunuldu.
Öğrencilerimizin Yaz döneminde eğlenerek vakit geçirmelerini , düzenli bir şekilde spor yapmalarını , arkadaşlık duygularını geliştirerek yeni dostluklar kazanmalarını amaçlamak amacıyla ‘ Yaz okulu ‘ açılması hazırlıklarına başlanıldı.
Derneğimiz alt birimleri olarak ; bilişim ve Basın Birimi , Eğitim Birimi , Etkinlik Düzenleme Birimi , Burs Birimi , Gençlik Birimi , Gezi ve Çevre Birimi ve Kültür Sanat Birimi oluşturarak kurumsallaşmaya başladık.
Kulu’lu gençlerimizin hayata hazırlanmalarına katkıda bulunmak, yalnız olmadıklarını hissettirmek,kültürel faaliyetlere yönelmelerini sağlamak amacıyla tüm okullarımızı ve halkımızı kapsayacak şekilde Ankara -Anıtkabir Gezisi , Tiyatro Günleri düzenlemeye başladık.
İlk Yardımın önemine dikkat çekmek için dernek binamızda İlk Yardım Eğitimi verilmeye başlanıldı. Oldukça rağbet gören eğitimimizde katılan kursiyerlere belgeleri verildi.
Ülkemizin doğal , kültürel ve tarihi zenginliklerini halkımıza tanıtmak , halkımızı geziler çerçevesinde kaynaştırmak ve derneğimizi tanıtmak amacıyla derneğimiz gezi birimi tarafından düzenlenen Abant – Gölcük Gezisini gerçekleştirdik.
Derneğimiz Gençlik kollarından Kulu Meslek Yüksek Okulu Öğrencisi kızlarımızın katkılarıyla , İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün izniyle , Kulu merkez ve köylerinde ana sınıfı öğrencilerine yönelik ‘Palyaço Gösterimi’ yapıldı. Bu etkinlikte amacımız çocuklarımızı sadece eğlendirmek değil , düşünme yeteneklerinide ön plana çıkarmayı hedeflemekti.
Derneğimiz Yönetim Kurulu ve Kadınlar Kolu ile birlikte 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle Kulu Devlet Hastanesindeki doktor ve sağlıkçılarla bir araya gelindi .
03-09 Kasım Organ ve Doku Bağış Haftasında organ ve doku bağışına dikkat çekmek için devlet hastanesindeki diyaliz hastaları ziyaret edildi, hediyeler verildi.
08 Mart Dünya Kadınlar Gününde ; erken yaşta evlendirilen kız çocuklarımıza ve basında sıkça çıkan kadın ölümlerine dikkat çekmek için ‘ Kadın Hakları ‘ Sempozyumu yapıldı.Konuşmacılara plaketler verildi.
Geleneksel yaptığımız etkinliklerimizden Kermes , Anneler Günü , Dayanışma Gecesi , İftar Yemeği , Aşure Günü , etkinliklerimize 2013/2014 yılında da aynen devam edildi.
Her öğretim yılı başında ihtiyaç sahibi öğrencilerimize kılık- kıyafet ve kırtasiye yardımları yapıldı.
Ocak ayında tespit ettiğimiz ihtiyaç sahibi ailelere gıda paketi dağıtımı , kömür ve yakacak yardımları yapıldı.
Okullarımızın kitap,kırtasiye,dergi,bilgisayar gibi ihtiyaçları derneğimiz tarafından karşılandı.
Yaşlılar Bakım Merkezindeki vatandaşlarımız ve engelli vatandaşlarımıza moral ziyaretleri yapıldı.
Evleri yanan iki vatandaşımıza yardım edildi. Kulu da kalan yüksek okul öğrencilerinden İhtiyaç sahibi olanlara kömür ve yakacak yardımı yapıldı. İlçemizde İkamet eden Suriye’li vatandaşlara gıda,giyecek,yiyecek,ilaç, ve sağlık yardımında bulunuldu.
Kulumuz ile ilgili projelerimizi , güncel sorunlarımızı , sizin bizlerden beklediklerinizi ,bizim sizlerden beklediklerimizi daha iyi anlatabilmek ve halkımızla aramızda köprü vazifesi yapması amacıyla hazırladığımız ‘ ‘Flamingo ‘ dergimizi 1.ve 2. sayısını halkımızla buluşturduk.
2013/2014 yılında derneğimize başvuran 145 üniversiteli öğrencimize halkımzın katkılarıyla burs verildi.
2013 yılı Aralık ayında Gökkılıç İş Hanındaki yeni yerimizde derneğimiz bürosunun açılışı yapıldı,konuklarımıza aşure ikram edildi.
-ETKİNLİKLERİNİZİ GERÇEKLEŞTİRİRKEN SİZE DESTEK OLAN KİŞİ VE KURUMLAR KİMLERDİR?
Dermeğimiz ‘Sadece Ben ‘ değil,’ Biz ‘anlayışıyla yönetilen bir dernektir.Derneğimiz tüm Kulu’luların derneğidir .Derneğimiz tüm bu faaliyetleri yönetim kurulu kadromuz,kadınlar kolumuz,üyelerimiz ve halkımızın katkılarıyla yapmıştır.Bu etkinliklerin yapılmasında emeği geçen başta yönetim kurulu ve kadınlar kolumuz başta olmak üzere üyelerimize ,halkımıza,İsveç’teki Avrupa’lı Kululular Eğitim Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğine,yurt içi ve yurt dışındaki tüm dernekler ve vatandaşlarımıza ,tüm resmi kuruluşlara teşekkür ve şükranlarımı sunarım.
-KULU VE DERNEĞİN GELECEĞİNİ NASIL GÖRÜYORSUNUZ…
İç ve dış dinamikleri çok zengin bir bölgede yaşıyoruz.Bu dinamikleri harekete geçirecek,kurumlar ve kişiler arasında köprü görevi yapacak kişi ve kuruluşlara ihtiyacımız var.Bizim insanımızda sadece kendisini öne çıkarma isteği ,sürekli eleştirme hastalığı var.Yurt dışı dernek ve kuruluşlarımız arasında da bir kopukluk , bir araya gelememe durumu seziyorum.İsveç gezimizle ve yaz aylarında Kulu da yaptığımız çalışmalarda bu durumu yenmeye çalıştık.Avrupa’ lı Kululular Eğitim Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ile İsveç-Kulu Gelişim Vakfı ile bir yakınlaşma oldu, birbirimizi anlamaya başladık.Derneğimiz olarak iç-dış dinamikleri bir araya getirerek ilçemizde daha güzel işler yapacağımıza inanıyorum.
Kulu’ nun en önemli sorununun eğitim seviyesinin düşük olması ve ahlaki çöküntü olduğunu savunan derneğimiz;okullarımızda eğitim kalitesinin artırılması,ahlaki yönden zengin bireyler yetiştirilmesi amacıyla hazırladığı projeleri yürürlülüğe koymuştur. Eğitimli ve ahlaklı yetişmiş nesillerin ileride ilçemize daha çok sahip çıkacağına inanıyoruz. Eğitim kalitesini artırmaya uğraşırken ailelerinde eğitimini göz ardı etmemek gerekir.
Bizleri daha ileriye götürecek, vizyon sahibi kişilerin eksikliğini her alanda hissediyoruz. Kulu sever herkesi birlik olmaya ,ortak çalışmaya davet ediyorum.
Derneğimiz;yılmadan,eleştirilere açık olarak,herkesi kucaklayarak, politize olmadan çalışmalarına devam edecektir.
-GENÇLERE NELERİ TAVSİYE EDERSİNİZ?
Gençler kitap.gazete mutlaka okusunlar.İlçe ve ülke sorunlarından kendilerini soyutlamasınlar.En az iki yabancı dil öğrensinler.Kendilerine mutlaka bir hobi edinsinler.Ülkemizi ve dünya ülkelerini gezsinler,ordaki insanlarla iletişim kursunlar.Kendilerini ve çocuklarını çağdaş ,ülkesini seven ,eğitimli kişiler olarak yetiştirsinler.Mutlaka bir STK ya üye olsunlar.İnsanlığı, hayatı ve aile – akrabalarını çok sevsinler.Hiç bir gücün karşısında eğilip,bükülmesinler.Onurlu olsunlar.Zorluklar karşısında yılgınlığa düşmesinler,mücadele etsinler.
İNSAN ANCAK ADININ ANILMADIĞI ZAMAN ÖLMÜŞTÜR..
Bunun içinde arkanızdan güzel ,hatırlanacak eserler bırakmaya gayret ediniz.