Ahmet Selim'in Başbakan'dan İsteğiİstanbul Aydın Üniversitesi Afet Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (AFAM) tarafından hazırlanan 2013 Yarıyıl Afetler Raporu yayınlandı. 1 Ocak -31 Haziran tarihlerini kapsayan çalışma, AFAM Müdürü Yrd. Doç. Dr. Kubilay Kaptan, bilgisayar mühendisi Onur Yılmaz ve jeofizik mühendisi Uğur Kavlak'tan oluşan proje ekibi tarafından gerçekleştirildi.
Raporda, Türkiye'de depremin yanı sıra, sel, yangın, iş kazaları, kuraklık, heyelan, iklim değişikliği ve göçmeden kaynaklanan çok sayıda afet meydana geldiğine vurgu yapıldı. Yalnızca depreme odaklanıldığının altı çizilen çalışmada, diğer alanların ihmal edildiğine vurgu yapıldı.
AFAM bünyesinde yazılan özel bir program sayesinde meydana gelen afetlerin günlük olarak veritabanına kaydedildiğini anlatan AFAM Müdürü Yrd. Doç. Dr. Kubilay Kaptan, bu verileri kullanarak aynı programla istatistiki raporlar hazırladıklarını söyledi. Araştırma ile kamuoyunun afet bilincini artırmayı amaçladıklarını belirten Kaptan, çalışmada, depremlerin 4 ve üzeri büyüklükte olanları ile kamuoyunu maddi ve manevi yönden etkileyen diğer afetlerin ele alındığını söyledi.
YILIN İLK DÖNEMİNDE ZEHİRLENMİŞİZ
Yapılan araştırmaya göre; Türkiye'de bu dönemde 144 karbonmonoksit zehirlenmesi, 111 toprak kayması ve 34 sel meydana geldi. Yüzde 20,1 oranı ile karbonmonoksit zehirlenmeleri ilk sırada yer aldı. Bunu yüzde 15,5 ile toprak kayması takip etti. Bu dönemde toplam 721 afet olayı meydana geldi. Bu afetlerde 366 kişi hayatını kaybetti, 3 bin 127 kişi yaralandı.
Bu dönemde afetlerden en çok ölüm 83 ile Şubat ayında yaşandı. Yaralanma ise bin 861 ile en çok Mart ayından meydana geldi.
EN ÇOK ÖLÜM ZEHİRLENMEDEN
Ölüm oranlarına bakıldığında ise 107 vaka ile karbonmonoksit zehirlemeleri ilk sırada. Bunu 71 sayısı ile trafo patlamalarından yaşanan ölümler takip ediyor. İş kazası ve göçükten yaşanan ölümler ise 31.
Yaralanmada da yine karbonmonoksit zehirlenmesi bu dönemde bin 329 ile ilk sırada geliyor. 615 ile bunu diğer zehirlenmeler takip ediyor. Yaralanmada üçüncü sırada ise yine 276 vaka ile trafo patlamaları geliyor.
Bu dönemde yaşanan toplam afet oranına bakıldığında karbonmonoksit zehirlenmeleri 144 vaka ile ilk sırada yer alıyor. Bunu 111 ile heyelan takip ediyor. Bu dönemde en az yaşanan afet ise 9 sayısı ile orman yangını oldu.