Körfez sigorta sistemi geliyor

Hasarsızlığa kâr payı veren sigorta sistemi Tekafül, Türkiye'ye geliyor.

Körfez ülkelerindeki fonlar sigorta işine de el attı. Faizsiz bir sigortacılık sistemi olan Tekafül, poliçe sahiplerine birinci yıldan sonra kâr payı dağıtacak. İki Körfez ülkesi ortak şirketi kurdu bile: Baytek

Petrol gelirleri kaynaklı sermaye birikimi devam eden ve yatırım için güvenilir liman arayan Körfez fonlarının, global krizden fazla etkilenmeyen Türkiye'ye ilgisi gün geçtikçe artıyor. Varlığa dayalı menkul kıymet (kira sertifikası) ihracı konusunda Türkiye'den umduğunu bulamayan Körfez fonları, kendi enstrümanlarını kendisi geliştirmeye başladı. Türkiye'de faaliyet gösteren Kuveyt Türk Katılım Bankası'nın hakim ortağı Kuveyt Finans Kurumu, (Kuwait Finance House), faizsiz esaslara göre işleyen sigorta sektörü için Katarlı bir kamu şirketiyle ortaklık kurdu.

BAYTEK'İN CEO'SU TANIDIK BİR İSİM

Dubai merkezli ve faizsiz esasa göre işleyen Baytek firmasının distiribütörlüğünü alan Kuveyt-Katar ortaklığının hedeflediği pazarların başında ise Türkiye geliyor. Türkiye'de faaliyet gösteren mevcut sigorta şirketlerine rağmen, halkın büyük bölümünün 'Tekafül'e büyük ilgi duyması bekleniyor.

Baytek şirketinin başına ise, Türkiye'yi iyi bilen Fevaz Alsaleh'in getirildiği öğrenildi. Uzun süre Kuveyt Türk Katılım Bankası'nın Yönetim Kurulu Başkanlığı yapan Fevaz Elsaleh, halen aynı bankada Yönetim Kurulu Üyesi olarak çalışıyor.

Dünyanın en büyük İslami sigorta şirketi Dubaili Salama'nın Türkiye'ye de gelmeyi planladığı, HSBC ile Alman Allianz'ın da Türkiye'de faizsiz sigorta hizmeti için araştırma yaptığı belirtiliyor.

POLİÇE SAHİPLERİNE KÂR PAYI

Kuveyt Türk eski Genel Müdür Yardımcısı Emin Oran, Tekafül ürününün katılım bankalarının işleyişine benzediğini ve bir yıl sonra poliçe sahiplerine kâr payı dağıtıldığını belirtti.

Sistem nasıl işliyor?

Faizsiz sigortacılıkta poliçe sahiplerinden toplanan primler bir havuzda biriktiriliyor ve İslami kurallara uygun olarak işletiliyor. Oluşan hasarlar bu havuzdan ödeniyor. Dönem sonunda havuzdaki fonlardan elde edilen gelirler sigortalılara kâr payı olarak dağıtılıyor. Sisteminin Türkiye'de işletilmesi için herhangi bir mevzuat engeli bulunmuyor.

Helal sigortanın büyüklüğü 7,5 milyar dolara ulaşacak

Tekafül sisteminin esası, Peygamber efendimiz döneminde oluşan "yardımlaşma-dayanışma" anlayışa dayandırılıyor. Tekafül, Arapça kökenli bir kelime olan kefaletten türemiş. Geleneksel sigortacılığa göre en önemli farkı ise sigorta şirketlerinin topladığı fonların, faiz dışı yatırım araçlarında değerlendiriliyor olması. Faizsiz sigortacılık Malezya, Suudi Arabistan, Kuveyt, Bahreyn, Mısır, Cezayir, Ürdün, Tunus, Senegal, Singapur ile Almanya, ABD, İngiltere gibi Batılı ülkelerde de işletiliyor. Takafül piyasasının büyüklüğünün 2 milyar dolar civarında olduğu ve bu rakamın 2015 yılına kadar 7.5 milyar dolara ulaşacağı belirtiliyor.

Yeni Şafak - Yılmaz Yıldız

Ekonomi Haberleri