Konya Ovası'nda fare PATLAMASI
Türkiye'nin tahıl ambarı Konya'da çiftçiler, yakılan anızlar nedeniyle hızla çoğalan farelerin tarladaki ürününlerine zarar verdiğini söyledi.
Üreticiler bölgede bütün uyarılara rağmen anız yakılmasının, fareyle beslenen birçok canlının ölmesine yolaçtığını, bu durumun da fare nufusunu patlattığını savundu.
Beyşehirli çiftçilerin yoğun fare şikâyetleri üzerine, şikâyetlerin yoğunlaştığı köylere giden Ziraat Odası Başkanı Dursun Ersözlü, farelerin dadandığı arazileri ziyaret etti. Çiftçilerle görüşen Ersözlü, çiftçinin daha önce bu kadar çok sayıda fare görmedikleri şikâyetleriyle karşılaştı. Patates üretimi yapan çiftçiler, tarladaki ürünlerine hem farelerin, hem de farelerle beslenen yaban domuzlarının büyük zararlar verdiğini ifade etti. Çiftçiler, ''İlaçla mücadele fareleri durduracak gibi görünmüyor. Bazı fareler patateslerin içine yuva bile yapmış. Elde etmeyi umduğumuz ürünün onda biri neredeyse şimdiden zayi oldu." dedi.
Beyşehir Ziraat Odası Başkanı Dursun Ersözlü ise ''Tarlada fareler kol geziyor. Önce hububatı yedi, ardından bostana, pancara başladı. Şimdi de patates tarlalarına musallat oldular. Tarlanın her köşesinden fare çıkıyor. Çiftçi bu durumda ne yapsın. Devlet konuya el atsın." diye konuştu.
Öte yandan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yöneticileri ile üniversite hocalarının bütün uyarılarına rağmen bölgede anız yakılmasının doğal dengenin bozulmasına yol açtığı iddia edildi. Ateşe verilen tarlalardaki anızla yanan irili ufaklı pek çok hayvanın doğal dengeyi sağladığı bildirildi. Bölgede fare sayısını dengeleyen gelincik, yılan gibi hayvanların sayısının azalmasının fare sayısının hızla çoğalmasına neden olduğu kaydedildi. Hububat, kavun ve pancar ve patates ekili arazilere dadanan farelerin, çiftçinin kâbusu haline geldiği belirtildi.