Konut kredisine KKDF, vadeye üst sınır

Otomotiv ve diğer ithal mallarda KKDF oranında artış olacağı neredeyse kesinleşti

Cari açık önlemlerinin hazırlanıp OVP’ye konulduğu buna göre özellikle otomotiv kredilerinde vadenin sınırlanabileceği ve konut kredisinde de olmayan KKDF’nin getirilebileceği kaydediliyor.

Cari açığı frenlemek için Merkez Bankası’nın mevduatta munzam karşılıkları artırması, konut kredisinde yüzde 25 peşinatın zorunlu hale gelmesi ve dahilde işleme rejimi değişikliğiyle yerli payının büyütülmesi gibi önlemler yetmeyince yeni önlemler ufukta göründü. Tüketimi ve dolayısıyla ithalatı dizginlemeye yönelik yeni önlemlerin, hazırlıkları tamamlanan Orta Vadeli Program’da da yer aldığı öğrenildi.

YÜZDE 15’TEN YÜZDE 30’A ÇIKIYOR
Buna göre kredilerde Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu oranının başta otomotiv olmak üzere çeşitli kredilerde yüzde 15’ten 30’a çıkarılacağı belirtiliyor. KKDF’de en önemli değişiklik beklentisi ise şimdiye kadar sosyal nedenlerle konut kredisinde alınmayan KKDF’nin bu alanda da gündeme gelmesi. Konut kredilerinde özkaynak tutarının yüzde 40’a çıkarılması ile KKDF konulması arasında tercih yapılacağı belirtiliyor.

KREDİ VADELERİ KISALIYOR
İrili ufaklı bir dizi önlem arasında en temel prensibin kredi vadelerinin kısaltılması olduğu öğrenildi. Kredi kartı taksit tutarının 9 ile sınırlanacağı, otomobil ve tüketici kredilerinde de kredi vadesinin 5 yıl ile sınırlanacağı hatta tüketici kredilerinde bu oranın daha da düşürüleceği ifade ediliyor. Halen bireysel kredilerde en büyük vade yoğunlaşması 4-7 yıl aralığında bulunuyor. Düzenlemelerde düşünülen diğer bir önlem ise tekstille ilgili. Özellikle Çin’e yönelik tekstilde 6 ay süreyle anti damping vergisi uygulamasına hazırlanan Türkiye’nin hazır giyimde başka gümrük vergisi önlemlerine de başvuracağı belirtiliyor.

KONUTTA FAİZ ARTIŞI İKİNCİ YARI
Merkez Bankası’nın kredi hacmini düşürmeye yönelik zorunlu karşılıkları artırma önlemlerinin konut kredilerine yılın ikinci yarısından itibaren faiz artışı şeklinde ciddi oranlarda yansıması bekleniyor. Konut kredisi yıllık faiz oranlarında yıl başına göre 60 baz puana yakın artış bekleniyor. Merkez Bankası’nın zorunlu karşılık kararlarına rağmen mayıs sonu itibarıyla 68 milyar 596 milyon lira seviyesine çıkan ve sene sonuna göre yüzde 13, 2010 Mayıs’ına göre yüzde 36 oranında artan konut kredilerinde şimdiye kadar önemli oranda bir yavaşlama görülmedi.

Maliyet artışının faizlere asıl ikinci yarıda ciddi anlamda yansıtılacağı, dolayısıyla ivmenin bu dönemde azalacağı öngörülüyor. Yılbaşında konut kredisinde 5 yıl vadede örneğin Finansbank 0.79, Denizbank ise 0.85 faiz uyguluyordu. Tahminlere göre yılın ikinci yarısında 60 baz puanlık artışlar bu oranlar üzerinden yaşanabilir. İki bankanın şu anda 5 yıllıkta uyguladığı faiz oranı ise sırasıyla 1.01 ve 1.09.

ALINACAK ÖNLEMLER
-TMSF mevduat garantisini 50 bin liradan 50 bin dolara çıkaracak. Risk değerlemesi değiştirilerek prim yükseltecek.
-Konutta özkaynak tutarı yüzde 40'a kadar çıkacak.
-Kredi kartında taksit 9 ile sınırlanacak.
-Mevduat munzam artışına devam edilecek. -Konut kredilerinde yüzde 15-20 KKDF getirilebilir.
-Otomotiv kredisinde yüzde 15 olan KKDF yüzde 30'a çıkabilir.
-Ayrıca otomobil kredilerinde vade sı nır lan dı rı la bi lir.
-Uzun vadede ara malı ithalatını önleyecek vergisiz üretim merkezleri kurulacak.

ALINAN ÖNLEMLER
-Mevduat munzam karşılıkları artırıldı.
-Konutta kredi kullandırımında yüzde 25 sınırı geldi.
-Bazı kumaş, iplik ve hazır giyim ithalatında temmuz ayından itibaren ek vergi uygulanacak.
-Dahilde işleme rejimi değiştirildi. Dahilde işleme izin belgesi kapsamında döviz kullanım oranları otomotivde yüzde 65, deri ve deri mamulleri ile çimento, cam, toprak ve seramik ürünleri sektöründe düzenlenen belgeler için azami yüzde 60, tekstil ürünleri sektöründe düzenlenen belgeler için azami yüzde 65, konfeksiyon ve orman ürünleri sektöründe düzenlenen belgeler için azami yüzde 70 olarak belirlendi.

 

habertürk

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri