Küresel krizin de etkilerinden dolayı geçen yıl yerinde sayan konut fiyatlannm bu yıl yüzde 15 artması bekleniyor. Lal Değerleme Yönetim Kurulu Başkam Ebru Öz, 2011 yılının tüm sektörlerde toparlanma yılı olacağını ve yatınmcılan harekete geçireceğini söyledi. Öz "Çok çeşitli kampanyalar ve yeni tarz yapılar yatırımcıdan yana bir tablo çiziyor. Aynca yabancılara gayrimenkul satışına ilişkin yapılan düzenleme de talep artışına neden olacak. Bütün bunlar beraberinde konut fiyatlarım da yukanya çekecek" dedi. Aynca yükselen enerji fiyatlannm enflasyon baskısı yaratacağını anlatan Öz "2011 iyice toparlanan bir piyasa bırakacağından gayrimenkulde esas hareketlenme 2012'de olacaktır. Kentsel dönüşüm projeleri yeni cazibe merkezleri yaratacaktır" diye konuştu.
Geçen yıl fiyatlar yüzde 25 düştü
Emlak fiyatları geçen yıl bir önceki yıla göre 18 ülkede artarken, 18 ülkede geriledi. Küresel Emlak Rehberi'nin 36 ülkeye ilişkin araştırma sonucuna göre geçen yıl en yüksek artış yüzde 19 ile Letonya'da, yüzde 13.60 ile Singapur'da, yüzde 13.43 ile israil'de oldu. Türkiye'de ise 2009 yılında yüzde 4.16 oranında değer kaybeden emlak fiyatları, geçen yıl da yaklaşık yüzde 5 geriledi.
Eskişehir yükselişte
Ebru Öz İzmir, Ankara ve İstanbul gibi büyük metropollerde fiyat artışının yeni yaşam alanlannda merkezdeki bölgelere göre daha çok olduğuna da dikkati çekti. Öz "Örneğin Ankara'nın Cebeci, Aşağı Ayrancı, Ulus gibi merkezlerinde gayrimenkuller değer kaybederken, Eskişehiryolu hattı boyunca uzanan ve içerilere doğru devam eden bölgede fiyatlar artmaktadır" dedi.
Kentsel dönüşümlerin, şehir merkezlerinin yatırım türünü değiştirdiğini ifade eden Öz şunları söyledi:
"Bir şehirde bir zamanlar için fabrika yatırımı için uygun olan bir bölge kentsel dönüşüm ile bir sanat bölgesine ya da bir ticari merkeze ya da otel piyasası için ideal bir yere dönüşebilmektedir. Bu da boş yer bulmakta zorlanan, şehir merkezinde alternatif yerler arayan yatırımcıyı bölgeye çekmektedir. İzmir'de bir zamanlar Hava Gazı olarak çalışan ve harabe haline gelen yapı etrafını da aynı harabeliğe sokmuşken şimdi modem bir kültür sanat alanı olarak kullanılmakta ve. bulunduğu bölgeye değer katmaktadır. Bu fabrikanın olduğu yoldan Bayraklı'ya doğru olan bölge sanat ve eğlence mekanları için başka yatırımcılara da ev sahipliği yapmaya başladı.
istanbul'da bir zamanlar cezaeviyle anılan Bayrampaşa, yenilenen yüzüyle canlı bir ticaret merkezi olmaya hazır. Tarlabaşı ve Talimhane otel yatırımcılarının gözdesi. Ankara Ovacık mevkii büyük bir alışveriş merkezine ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Ankara Kale bölgesi, tarihi yapıları ön plana çıkartarak Altındağ'ın turizm potansiyelinin artmasına neden oldu."
BUGÜN / EMLAK