YUNANİSTAN parlamentosunun bugün oylaması beklenen yeni kemer sıkma politikası öncesi ülkede kamu ve özel sektörün grevi nedeniyle hayat dururken, Atina savaş alanına döndü. Yunanistan’da, hükümetin yeni kemer sıkma önlemlerini içeren orta vadeli programı protesto etmek üzere kamu ve özel sektör çalışanlarının dün başlattıkları 48 saatlik grev, ülkede yaşamı durma noktasına getirdi. Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu ile İşçi Sendikaları Federasyonu’nun çağrısıyla başlayan grev, süresi ve katılım bakımından ülke tarihinde bir ilki teşkil ediyor.
Meydanlar savaş alanı gibi
Yunanistan’da yılın dördüncü genel grev eylemi, çalışanların başkent Atina başta olmak üzere protesto gösterileri ile başladı. Atina’nın birkaç noktasında düzenlenen protesto gösterilerine yaklaşık 20 bin kişinin katıldığı belirtiliyor. Atina’da Sintagma Meydanı ve parlamento önündeki Anayasa Meydanı’nda toplanan göstericiler polisle çatıştı. Polisin engellemesi üzerine güvenlik güçlerine taş ve yabancı cisimlerle saldıran protestoculara karşı göz yaşartıcı gaz kullanıldı. Genel grev dolayısıyla Atina’da trafik durmuş durumda. Limanlarda ve havalimanlarında seferler iptal edildi. Eylemler devam ederken, parlamentoda milletvekilleri, Başbakan Papandreu’nun ve ülke ekonomisinin kaderini belirleyecek kemer sıkma önlemlerini görüşüyor. Atina’nın iflastan kurtarılması için Avrupa Birliği (AB), Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) oluşan Troyka’nın şart koştuğu yaklaşık 28.5 milyar Euro’luk tasarruf ve 50 milyar Euro’luk da özelleştirme yapılmasını öngören ‘Orta Vadeli Mali Çerçeve Stratejisi 2012-2015’ programının, mecliste görüşmeleri sürdü.
Kurtuluşlarını oyluyorlar
Plan, Yunanistan için ölüm kalım mücadelesi anlamına gelirken, 300 üyeli Yunan parlamentosu bugün öğlen saatlerinde tasarruf paketinin taslağını, perşembe günü ise programın uygulanmasına yönelik yasa tasarısını oylayacak. Protesto gösterilerinin bugün sertleşmesi bekleniyor. Yapılan yorumlarda oylamaların ve hükümetin geleceğinin pamuk ipliğine bağlı olduğu değerlendirmesi yapılırken, ağırlık kazanan görüşe göre ise hükümetin her iki oylamadan da başarı ile çıkacağı şeklinde. Muhalefet partilerinin tamamı, hayır’ oyu vereceklerini açıkladı. Troyka, Atina’ya verdiği 110 milyar Euro’luk kurtarma paketinin beşinci dilimi olan 12 milyarı vermesi için bu oylamaların kabul ile sonuçlanmasını istiyor. Paket parlamentodan geçerse AB, Yunanistan’a ikinci bir 100 milyar Euro’luk kurtarma kredisi ile destek vereceğini açıklamıştı.
Alman bankalarının destek mesajı borsaları yükseltti
FRANSIZ bankalarının Yunanistan’dan alacaklarını çevirmeleri konusunda anlaşmalarının ardından Alman bankalarının da Fransız yaklaşımını benimseyecekleri haberleri, kemer sıkma paketininin parlamentodan geçeceği beklentileri dünya piyasalarında toparlanmaya neden oldu. Avrupa borsaları yükselirken, Euro da dolar karşısında değer kazandı. Alman bankalarının da benimsediği belirtilen Fransız yaklaşımına göre Yunanistan’ın borçlarının yeniden yapılandırmasında, Yunanistan’ın alacaklılarına iki seçenek sunulacak ve alacaklıların temmuz ayından 2014 yılı haziran ayına kadar seçeneklerden biri tercih etmesi gerekecek. Yurt dışı gelişmelere paralel JPMorgan Türkiye hisse senetleri piyasası için geçen hafta ‘ağırlık azalt’a indirdiği tavsiyesini, petrol fiyatlarındaki sert düşüşe bağlı olarak ‘nötr’e yükselttmesi yurt içi piyasalardaki yükselişi destekledi. CHP’nin Meclis’te yemin etmeyeceğini açıklaması, piyasalardaki olumlu havayı biraz etkilese de, daha sonra yurt dışına bağlı olarak yükseliş devam etti. İMKB dün yüzde 1.4 yükselirken, dolar 1.64 TL’yi gördü.