İFLASIN eşiğindeki Yunanistan’da kamu ve özel sektör çalışanlarının hükümetin hayata geçirmek istediği yeni mali reformları protesto etmek amacıyla yaptıkları 24 saatlik grev, ülkede yaşamı felç etti. Başbakan Yorgo Papandreu’nun, Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas’tan olağanüstü görüşme talep etmesi, erken seçim senaryolarını yeniden gündeme getirirken, başkent Atina’da gösteri yapan eylemciler polisle çatıştı. Atina sokakları savaş alanına dönerken, Başbakan Papandreu’nun Cumhurbaşkanı’yla görüşmesinden sonra muhalefet partisini arayarak geniş tabanlı koalisyon hükümeti önerdiği belirtildi. Yunan basınına göre Papandreu, ulusal birlik için istifa edebileceğini söyledi. Başkent Atina’da, Yunanistan Parlamentosu’nun bulunduğu Sindagma Meydanı’nda toplanan gruplar ise mali önlemlerin görüşülmesini engellemek amacıyla, milletvekillerinin meclise giriş çıkışlarını durdurmaya çalıştılar.
Son yılların en büyük grevi
Kendilerini ‘iktidar karşıtı’ olarak adlandıran maskeli şahıslar ise güvenlik ekiplerine molotof kokteyli attılar. Bazı göstericiler bakan veya milletvekili taşıdığını sandıkları araçların sileceklerini kırmaya çalışırken, Başbakan Yorgo Papandreu’nun aracına ise yumurta fırlattılar. Göstericilere polis göz yaşartıcı gazla karşılık verdi. Yunanistan’da son yılların en büyük grevinde otobüs, tramvay, metro, troleybüs ve banliyö trenlerinin özellikle sabah seferlerini iptal etmeleriyle ulaşım zaman zaman durma noktasına geldi. Liman çalışanlarının grevde yer almasıyla adalar arasındaki bağlantı koptu. Devlet dairelerindeki müşteri hizmetlerinde de aksamalar görülürken, sağlık çalışanlarının grevi nedeniyle hastanelerde yalnızca acil durum ve güvenlik ekipleri hazır bulundu.Gazetecilerin greve katılmasıyla televizyon ve radyo istasyonlarında haber bültenleri yayımlanmadı. AJANSLAR
Yunan tahvili alan bankada not riski
MOODY’S, üç büyük Fransız bankasının kredi notunu, sahip oldukları Yunanistan tahvilleri ve bu ülkeye verdikleri kredilerden kaynaklanan riskler nedeniyle, olası bir not indirimi için izlemeye aldı. BNP Paribas, Societe Generale ve Credit Agricole’un kredi notlarını negatif izlemeye alan kredi derecelendirme kuruluşu açıklamasında, şöyle dedi: “Alınan karar, bu bankaların verdikleri krediler veya ellerindeki Yunan borçlanma senetleri, Yunan özel sektörüne doğrudan ya da bu ülkedeki iştirakleri yoluyla verdikleri borçlar nedeniyle Yunanistan ekonomisinden kaynaklanan risklere maruz kaldıkları şeklindeki görüşümüzü yansıtmaktadır.” Moody’s açıklamasının ardından, Euro Bölgesi ülkelerinin Yunanistan’a yardım için 20 milyar Euro daha ek kaynak sağlamaları gerekeceğine dair Financial Times gazetesinde yer alan haberden zaten etkilenen Euro üzerineki baskı daha da arttı. Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s da dört Yunan bankasının notunu B’den CCC’ye düşürdü, görünümlerini negatif olarak açıkladı.
YENİ KURTARMA PAKETİ
Maliye bakanları anlaşamadı
EURO Bölgesi maliye bakanları, dünkü toplantılarında Yunan tahvillerine sahip özel yatırımcıların bu ülkeye sağlanacak yeni mali yardıma nasıl katkı yapacağına dair anlaşmaya varamadılar. Bu nedenle yeni yardım üzerinde uzlaşı sağlamanın sorumluluğu bu hafta görüşecek olan Almanya ve Fransa’ya kaldı. Gelecek hafta da Avrupa Birliği liderleri Yunanistan’a yapılacak yeni yardımı ele alacak. Paketin 120 milyar Euro’yu bulması bekleniyor.